Πολιτική

Διερευνητικές από το Μαξίμου για να ανακοινωθεί ο ανασχηματισμός

Διερευνητικές από το Μαξίμου για να ανακοινωθεί ο ανασχηματισμός Διερευνητικές από το Μαξίμου για να ανακοινωθεί ο ανασχηματισμός
Διερευνητικές επαφές του Μαξίμου για να ανακοινωθεί ο ανασχηματισμός Ήδη από το πρωί στο Μαξίμου γίνονται διεργασίες για τον επικείμενο αλλά δεδομένο όπως φαίνεται ανασχηματισμό μετά τις 39 απώλειες που μέτρησε ο ΣΥΡΙΖΑ στη μεταμεσονύχτια ψηφοφορία για τη συμφωνία με τους θεσμούς.

Στο Μαξίμου είναι εμφανές ότι υπάρχει σοβαρό πολιτικό πρόβλημα, ωστόσο, τονίζουν ότι μείζον στόχος παραμένει αυτή την ώρα η επίτευξη της τελικής, συνολικής συμφωνίας με τους δανειστές αν και μετά την έγκριση του δανείου - γέφυρα από το Eurogroup λύνονται τα χέρια του Πρωθυπουργού να ανακοινώσει έναν σαρωτικό ανασχηματισμό.

Ο πρωθυπουργός συνθέτει αυτή τη στιγμή το παζλ με τα πρόσωπα που θα συγκροτήσουν το επόμενο κυβερνητικό σχήμα, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο τόσο για βολιδοσκόπηση προσώπων για αλλαγή χαρτοφυλακίων όσο και για σκέψεις επιλογής εξωκοινοβουλευτικών στελεχών.

Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο γεγονός ότι οι αλλαγές θα ανακοινωθούν είτε αργά σήμερα το απόγευμα είτε αύριο το αργότερο.

Δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται η αντικατάσταση του Παναγιώτη Λαφαζάνη, του Δημήτρη Στρατούλη και του Κώστα Ήσυχου.

Στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας αναφέρουν στους συνομιλητές τους ότι είναι συνεπείς στις συλλογικές αποφάσεις του ΣΥΡΙΖΑ όπως και στις προεκλογικές δεσμεύσεις του κόμματος και άρα δεν προκύπτει λόγος παραίτησής τους.

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, μέχρι το μεσημέρι της Πέμπτης δεν είχε δεχθεί ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, κ. Λαφαζάνης τηλεφώνημα από το Μαξίμου ώστε να του ζητηθεί η παραίτηση.

Αυτό που ουσιαστικά μένει να αποφασιστεί είναι το εύρος των αλλαγών, δεδομένου ότι η κυβέρνηση που θα προκύψει θα κληθεί να ψηφίσει αλλά και να υλοποιήσει τους εφαρμοστικούς νόμους της νέας συμφωνίας, πράγμα δύσκολο για μια κυβέρνηση της Αριστεράς με εταίρους το κόμμα των Ανεξαρτήτων Ελλήνων που έχουν από κοινού αρθρώσει σκληρό αντιμνημονιακό λόγο.

Το σημαντικό για την κυβέρνηση είναι να επιτευχθεί συμφωνία με τους δανειστές για το τριετές πρόγραμμα δίχως καθυστερήσεις και αυτό γιατί οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας για τον Ιούλιο αλλά και τον Αύγουστο πιέζουν ασφυκτικά.

Η συμφωνία χθες στη Βουλή πέρασε με 229 "ναι" ενώ η πρώτη αποτίμηση από τις Βρυξέλλες είναι θετική καθώς σύμφωνα με πληροφορίες η τηλεδιάσκεψη του Eurogroup το πρωί συμφώνησε καταρχήν σε δάνειο - γέφυρα 7 δισ. ευρώ.

Μετά τη γαλλική Βουλή, έδωσε την έγκρισή της και η φινλανδική ενώ αύριο αναμένεται να ψηφιστεί δίχως πρόβλημα η εκκίνηση των διαπραγματεύσεων και από το Βερολίνο.