Πολιτική

Το Μνημόνιο 3 προ των πυλών

Το Μνημόνιο 3 προ των πυλών Το Μνημόνιο 3 προ των πυλών
Το Μνημόνιο 3 προ των πυλών Η κυβέρνηση βρίσκεται στην τελική φάση της διαπραγμάτευσης, με στόχο στις αρχές της επόμενης εβδομάδας να έχουν κλείσει τα εκκρεμή ζητήματα και να αρχίσει να γράφεται η τελική συμφωνία για το Μνημόνιο 3.

Σε πολλά σημεία υπάρχει σύγκληση, υπάρχουν όμως και τα σημεία τριβής. Τα αγκάθια στο δρόμο για την οριστική συμφωνία είναι:

-Tο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα που θα υποκαταστήσει τα προνοιακά επιδόματα και το ΕΚΑΣ.

-Τα πρωτογενή πλεονάσματα. Όσο πιο χαμηλές είναι οι εκτιμήσεις και οι προβλέψεις, τόσο περισσότερα πρέπει να είναι τα μέτρα, αλλιώς οι χρηματοδοτικές ανάγκες θα είναι μεγαλύτερες και το δάνειο θα ξεπεράσει κατά πολύ τα 90 δισ ευρώ.

-«Κόκκινα δάνεια». Η κυβέρνηση δεν θέλει το σενάριο δημιουργίας bad bank όπου θα καταλήξουν τα «κακά» δάνεια, ωστόσο δύσκολα θα την αποφύγει.

-Το νέο υπερταμείο. Υπάρχει απόκλιση για το ποιας μορφής νομική υπόσταση θα λάβει το νέο Ταμείο και τι θα γίνει με τις αποκρατικοποιήσεις που «τρέχει» ήδη το ΤΑΙΠΕΔ.

-Πρόωρη συνταξιοδότηση. Σήμερα η κυβέρνηση αναμένεται να καταθέσει και την πρότασή της για την πρόωρη συνταξιοδότηση. Η πρόταση αναμένεται να περιλαμβάνει αύξηση κατά 5 χρόνια της ηλικίας εξόδου ανδρών και γυναικών σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία. Αυτό σημαίνει ότι κάποιος που σήμερα είναι 50 ετών θα βγει στη σύνταξη στα 55 δηλαδή το 2020. Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει συμφωνηθεί να υπάρχει μεταβατικό στάδιο 2016 – 2021, ενώ η εφαρμογή θα αρχίσει άμεσα. Σε κάθε περίπτωση πάντως ισχύει ότι το γενικό όριο συνταξιοδότησης είναι το 67ο έτος και για μειωμένη σύνταξη το 62ο έτος.