Πολιτική

Θεοδωράκης: Ανάγκη αναλογικότερος εκλογικός νόμος

Θεοδωράκης: Ανάγκη αναλογικότερος εκλογικός νόμος Θεοδωράκης: Ανάγκη αναλογικότερος εκλογικός νόμος
Θεοδωράκης: Ανάγκη αναλογικότερος εκλογικός νόμος Το Ποτάμι υπερασπίζεται την ύπαρξη αναλογικότερου εκλογικού νόμου διασαφήνισε ο Σταύρος Θεοδωράκης μετά τη συνάντησή του το απόγευμα της Δευτέρας με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη στο πλαίσιο της διερευνητικής εντολής σχηματισμού κυβέρνησης που έλαβε ο δεύτερος.

"Οι αντιθέσεις δεν πρέπει να κρύβονται και οι πολιτικές δυνάμεις πρέπει να συνομιλούν ανεξάρτητα από το ότι πολλές απόψεις μπορεί να είναι εκ διαμέτρου αντίθετες. Δεν έχουμε πολλά κοινά σημεία πολιτικής με τον κ. Λαφαζάνη και το νέο κόμμα του. Από `κει και πέρα όμως υπήρξε ένα σημείο επαφής. Υπερασπιζόμαστε κι εμείς την ύπαρξη ενός αναλογικότερου εκλογικού νόμου. Θεωρούμε ότι θα έπρεπε αυτή η Βουλή να δώσει έναν νέο εκλογικό νόμο, όπως ζητούν τόσο καιρό οι φιλελεύθερες και οι αριστερές δυνάμεις της χώρας. Δεν είναι σωστό να πηγαίνουμε με αυτόν τον εκλογικό νόμο στην μάχη των εκλογών. Υπάρχει λοιπόν ένα σημείο επαφής", τόνισε.

Και πρόσθεσε: "Βέβαια του εξήγησα ότι θεωρούμε ότι πρέπει να τηρηθεί απολύτως το Σύνταγμα και οι προβλέψεις του σε σχέση με την εκλογική διαδικασία. Δηλαδή πρέπει να τελειώσουμε με τις διερευνητικές εντολές, να πάμε στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών και μετά, αφού διαπιστωθεί η αδυναμία συγκρότησης κυβέρνησης, να πάμε σε κυβέρνηση με την Πρόεδρο του Αρείου Πάγου και εκλογές".

Για το εάν κρίνει ότι θα πρέπει οι εκλογές να γίνουν το νωρίτερο στις 27 που είναι η πρόταση του κ. Λαφαζάνη απάντησε ότι δεν είναι συνταγματολόγος αλλά είναι σίγουρο "ότι για τις 20 του μήνα υπάρχει μια μεγάλη δυστοκία, εννοώ πως δεν βγαίνουν οι μέρες, νομίζω ότι η 27η του μήνα μπορεί να είναι μια ημερομηνία εκλογών".

Πρόσθεσε ότι "πρέπει πάντως μέσα στον Σεπτέμβριο να έχουμε τελειώσει" καθώς "από τη μία η χώρα πρέπει να αποκτήσει κυβέρνηση γιατί τα προβλήματα είναι πάρα πολλά σε όλους τους τομείς –και σε εθνικούς τομείς υπάρχουν προβλήματα- αλλά από την άλλη πρέπει να τηρήσουμε και το γράμμα του Συντάγματος".

Σχετικά με την άμεση ψήφιση του νόμου για την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών επισήμανε ότι "αυτή είναι μια συζήτηση που πρέπει να γίνει με το πρώτο κόμμα".

"Εμείς είμαστε έτοιμοι, έχουμε συγκεκριμένη θέση για τον εκλογικό νόμο. Θεωρώ, όπως σας είπα, ότι θα ήταν προς τιμήν του πολιτικού κόσμου να αλλάξει τον εκλογικό νόμο. Από εκεί και πέρα, εμείς είμαστε μία δύναμη που δεν μπορούμε να ελέγξουμε τις εξελίξεις στο κοινοβούλιο. Καλό θα είναι πάντως κάποια κόμματα να θυμούνται ότι πρέπει να υπάρχει σχέση μεταξύ εκείνων που υπόσχονται και όσων τελικά γίνονται", κατέληξε.