Πολιτική

«Πυρά» Τσίπρα σε Ε.Ε. και Αυστρία - Ανοιχτό το ενδεχόμενο βέτο

«Πυρά» Τσίπρα σε Ε.Ε. και Αυστρία - Ανοιχτό το ενδεχόμενο βέτο «Πυρά» Τσίπρα σε Ε.Ε. και Αυστρία - Ανοιχτό το ενδεχόμενο βέτο
Την απογοήτευσή του για τη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και για αυτή της Αυστρίας, εξέφρασε από το βήμα της Βουλής, ο Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος στην προσφυγική κρίση, προαναγγέλοντας τη σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών.

Ο πρωθυπουργός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για την άσκηση βέτο, προκειμένου η Ελλάδα να μην μετατραπεί σε αποθήκη ψυχών, προκειμένου να υπάρξει πλέον αναλογικός διαμερισμός της ευθύνης σε όλες τις χώρες της ΕΕ και να τηρηθούν όλα όσα έχουν συμφωνηθεί. Η Ελλάδα προσέρχεται με σκληρή στάση στη Σύνοδο Κορυφής της 7ης Μαρτίου και ζητεί απόφαση για υποχρεωτική αναλογική συμμετοχή στο relocation και στο resettlement των προσφύγων από όλες τις χώρες της Ένωσης.

Ο πρωθυπουργός, από το βήμα της Βουλής, ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει τη σύγκληση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας προκειμένου, πριν από την Σύνοδο Κορυφής της 7ης Μαρτίου, να υπάρξει η μέγιστη δυνατή συναίνεση για τη θέση με την οποία θα προσέλθει η Ελλάδα στην κρίσιμη αυτή Σύνοδο. Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε ντροπή για την Ευρώπη να ανατρέπονται και να ακυρώνονται οι αποφάσεις των ηγετών της από παρασυνάξεις μελών της αστυνομίας κάποιων χωρών, και έκανε ρητή αναφορά στην Αυστρία καταγγέλλοντας ότι συνιστά απαράδεκτη συμπεριφορά η σύγκληση παρασυνάξεων χωρίς μάλιστα τη συμμετοχή άμεσα των ενδιαφερομένων χωρών.

«Πρέπει να παραδεχθούμε ότι μέχρι στιγμής η διαχείριση της κρίσης από την Ευρώπη είναι απογοητευτική. Σήμερα φαίνεται καθαρά ότι κάποιοι δεν κατανοούν ότι οι κοινοί μας κανόνες, είτε ισχύουν για όλους είτε δεν υπάρχουν κανόνες. Κάποιοι δεν κατανοούν ότι οι συμφωνίες, οι κοινές μας συμφωνίες, είτε τηρούνται από όλους είτε δεν υπάρχουν συμφωνίες», δήλωσε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στην προσφυγική κρίση και την αδυναμία διαχείρισης αυτής της κρίσης από το σύνολο της Ευρώπης.

«Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε ότι το καλοκαίρι η Ελλάδα βρέθηκε στο απόσπασμα στο όνομα των κοινών κανόνων και στο όνομα της αρχής ότι οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται», είπε ο Αλέξης Τσίπρας για να υπογραμμίσει ότι ξαφνικά σήμερα αποδεικνύεται πως η πίεση για εφαρμογή των κανόνων είναι κάτι που αφορά ορισμένους και όχι όλους. «Κατά την άποψή μου έχει συμβεί κάτι ακόμη χειρότερο», είπε ο κ. Τσίπρας για να καταγγείλει: «Είναι ντροπή για την Ευρώπη να αποφασίζουν οι ηγέτες της Ευρώπης και αργότερα οι αποφάσεις αυτές να ακυρώνονται από τις αποφάσεις κάποιων παρασυνάξεων, μεταξύ των επικεφαλής της αστυνομίας κάποιων μόνο κρατών και μάλιστα κρατών όχι μόνο της Ε.Ε. αλλά και κρατών μη μελών της ΕΕ που βρίσκονται στην ευρωπαϊκή διαδρομή».

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε απαράδεκτο από την πλευρά μιας χώρας, με μεγάλη ιστορία στην Ένωση, της Αυστρίας, να συγκαλεί παρασυσκέψεις για το προσφυγικό, χωρίς τη συμμετοχή των άμεσα ενδιαφερόμενων χωρών. «Είναι κοινή ομολογία ότι το προσφυγικό δεν μπορεί να λυθεί χωρίς συνεργασία των κρατών μελών της Ένωσης και ειδικά αυτών που αφορά άμεσα», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

«Η Ελλάδα δεν μπορεί παρά να απαιτήσει από εδώ και στο εξής, από τους εταίρους μας, να συμπεριφέρονται υπεύθυνα, ακριβώς όπως υπεύθυνα συμπεριφερόμαστε κι εμείς σε μια κρίση η οποία έχει φορτώσει μια μικρή χώρα με βάρος μεγαλύτερο από αυτό που της αναλογεί. Και πρέπει λοιπόν να απαιτήσουμε άμεσα να εφαρμοστούν χωρίς χρονοτριβή άλλη, και χωρίς παρεκκλίσεις το σύνολο όσων συμφωνήθηκαν», είπε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε για τις προθέσεις της κυβέρνησης: «Από εδώ και στο εξής, δύο μέτρα και δύο σταθμά δεν μπορεί να γίνονται αποδεκτά. Ή θα βρισκόμαστε σε μια Ένωση με κοινούς κανόνες για όλους που όλοι θα τους τηρούμε ή ο καθένας θα κάνει του κεφαλιού του αδιαφορώντας για τις συνέπειες. Εμείς δεν είμαστε διατεθειμένοι να ανεχθούμε το δεύτερο ενδεχόμενο. Και θέλω από σήμερα να ξεκαθαρίσω από το βήμα της Βουλής ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να συναινέσει από εδώ και στο εξής σε συμφωνίες αν δεν κατοχυρωθεί ο υποχρεωτικός διαμερισμός των βαρών και της ευθύνης αναλογικά στα κράτη μέλη».

«Από τη δική μας πλευρά κάναμε και θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας ώστε να δώσουμε ουσιαστική βοήθεια, ζεστασιά, ανθρωπιά, ασφάλεια σε κυνηγημένους και ξεριζωμένους ανθρώπους. Και θα είμαστε οι πρώτοι που θα υλοποιήσουμε τις δεσμεύσεις απέναντι και στους πρόσφυγες, στις ανθρώπινες αξίες όσο και απέναντι στους εταίρους μας. Αυτό που δεν πρόκειται όμως να κάνουμε είναι να αποδεχθούμε την μετατροπή της χώρας μας σε μια μόνιμη αποθήκη ψυχών και την ίδια στιγμή να συνεχίζουμε τις Συνόδους Κορυφής να λειτουργούμε σα να μην συμβαίνει τίποτα», είπε ο πρωθυπουργός.

«Δεν πρόκειται να ανεχθούμε ότι μια σειρά από χώρες όχι μόνο θα χτίζουν τείχη και φράχτες αλλά ταυτόχρονα δεν θα δέχονται να φιλοξενήσουν ούτε ένα πρόσφυγα. Δεν θα δέχονται να μοιραστούν το βάρος», είπε ο κ. Τσίπρας και ενημέρωσε τη Βουλή ότι πριν φύγει για την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στις 7 Μάρτη θα ζητήσει τη σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών προκειμένου να υπάρξει η μέγιστη δυνατή συναίνεση και σύγκλιση σε ότι αφορά τη θέση της χώρας στη Σύνοδο. Σε αυτή τη συνάντηση, είπε πως θα ζητήσει να συμφωνήσουν οι πολιτικοί αρχηγοί, η Ελλάδα στη Σύνοδο να απαιτήσει απόφαση για υποχρεωτική αναλογική συμμετοχή στο relocation και στο resettlement των προσφύγων από όλες τις χώρες της Ένωσης.

«Αν κάποιοι νομίζουν ότι μπορούν να σηκώνουν φράκτες και να ρίχνουν το βάρος σε μια χώρα επειδή η γεωγραφική της θέση την έχει οδηγήσει σε μια αντικειμενική αδυναμία, να γνωρίζουν ότι αυτό δεν είναι ανεκτό και η Ελλάδα θα αντιδράσει», είπε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα δεν είναι απομονωμένη αλλά υπάρχουν δυνάμεις και κυβερνήσεις που συμπαραστέκονται σε αυτό το δίκαιο αίτημα.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην καλλιέργεια κλίματος ξενοφοβίας και ρατσισμού και οργισμένος καταδίκασε ως πράξη σκοταδισμού, το πρόσφατο ανατριχιαστικό γεγονός στο Σχιστό όταν «αρρωστημένοι εγκέφαλοι έκαναν την αθλιότερη των πράξεων στο κέντρο μετεγκατάστασης προσφύγων», «όταν στο όνομα χριστιανικών ιδεωδών, κρέμασαν το φρικιαστικό σύμβολο κομμένης κεφαλής γουρουνιού και έβαλαν δίπλα το σταυρό».

«Ανόητοι και θλιβεροί υπάνθρωποι επικαλούνται τη θρησκεία και την πατρίδα. Και σας καλώ να τους καταδικάσουμε διότι δεν έχουν το δικαίωμα να επικαλούνται ούτε τη θρησκεία ούτε την πατρίδα! Οι πατριδοκάπηλοι! Διότι ο πυρήνας του χριστιανισμού είναι η αγάπη προς το συνάνθρωπο και η πατρίδα είναι μια πατρίδα που έχει υποφέρει από προσφυγιά, από μετανάστευση και ξέρει από ξεριζωμό και δεν θα το επιτρέψουμε», είπε ο πρωθυπουργός.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο για την άσκηση βέτο άφησε μιλώντας ενώπιον της εθνικής αντιπροσωπείας ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου η Ελλάδα να μην μετατραπεί σε αποθήκη ψυχών, προκειμένου να υπάρξει πλέον αναλογικός διαμερισμός της ευθύνης σε όλες τις χώρες της ΕΕ και να τηρηθούν όλα όσα έχουν συμφωνηθεί. Η Ελλάδα προσέρχεται με σκληρή στάση στη Σύνοδο Κορυφής της 7ης Μαρτίου και ζητεί απόφαση για υποχρεωτική αναλογική συμμετοχή στο relocation και στο resettlement των προσφύγων από όλες τις χώρες της Ένωσης.

Ο πρωθυπουργός, από το βήμα της Βουλής, ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει τη σύγκληση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας προκειμένου, πριν από την Σύνοδο Κορυφής της 7ης Μαρτίου, να υπάρξει η μέγιστη δυνατή συναίνεση για τη θέση με την οποία θα προσέλθει η Ελλάδα στην κρίσιμη αυτή Σύνοδο. Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε ντροπή για την Ευρώπη να ανατρέπονται και να ακυρώνονται οι αποφάσεις των ηγετών της από παρασυνάξεις μελών της αστυνομίας κάποιων χωρών, και έκανε ρητή αναφορά στην Αυστρία καταγγέλλοντας ότι συνιστά απαράδεκτη συμπεριφορά η σύγκληση παρασυνάξεων χωρίς μάλιστα τη συμμετοχή άμεσα των ενδιαφερομένων χωρών.

«Πρέπει να παραδεχθούμε ότι μέχρι στιγμής η διαχείριση της κρίσης από την Ευρώπη είναι απογοητευτική. Σήμερα φαίνεται καθαρά ότι κάποιοι δεν κατανοούν ότι οι κοινοί μας κανόνες, είτε ισχύουν για όλους είτε δεν υπάρχουν κανόνες. Κάποιοι δεν κατανοούν ότι οι συμφωνίες, οι κοινές μας συμφωνίες, είτε τηρούνται από όλους είτε δεν υπάρχουν συμφωνίες», δήλωσε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στην προσφυγική κρίση και την αδυναμία διαχείρισης αυτής της κρίσης από το σύνολο της Ευρώπης. «Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε ότι το καλοκαίρι η Ελλάδα βρέθηκε στο απόσπασμα στο όνομα των κοινών κανόνων και στο όνομα της αρχής ότι οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται», είπε ο Αλέξης Τσίπρας για να υπογραμμίσει ότι ξαφνικά σήμερα αποδεικνύεται πως η πίεση για εφαρμογή των κανόνων είναι κάτι που αφορά ορισμένους και όχι όλους. «Κατά την άποψή μου έχει συμβεί κάτι ακόμη χειρότερο», είπε ο κ. Τσίπρας για να καταγγείλει: «Είναι ντροπή για την Ευρώπη να αποφασίζουν οι ηγέτες της Ευρώπης και αργότερα οι αποφάσεις αυτές να ακυρώνονται από τις αποφάσεις κάποιων παρασυνάξεων, μεταξύ των επικεφαλής της αστυνομίας κάποιων μόνο κρατών και μάλιστα κρατών όχι μόνο της Ε.Ε. αλλά και κρατών μη μελών της ΕΕ που βρίσκονται στην ευρωπαϊκή διαδρομή». Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε απαράδεκτο από την πλευρά μιας χώρας, με μεγάλη ιστορία στην Ένωση, της Αυστρίας, να συγκαλεί παρασυσκέψεις για το προσφυγικό, χωρίς τη συμμετοχή των άμεσα ενδιαφερόμενων χωρών. «Είναι κοινή ομολογία ότι το προσφυγικό δεν μπορεί να λυθεί χωρίς συνεργασία των κρατών μελών της Ένωσης και ειδικά αυτών που αφορά άμεσα», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

«Η Ελλάδα δεν μπορεί παρά να απαιτήσει από εδώ και στο εξής, από τους εταίρους μας, να συμπεριφέρονται υπεύθυνα, ακριβώς όπως υπεύθυνα συμπεριφερόμαστε κι εμείς σε μια κρίση η οποία έχει φορτώσει μια μικρή χώρα με βάρος μεγαλύτερο από αυτό που της αναλογεί. Και πρέπει λοιπόν να απαιτήσουμε άμεσα να εφαρμοστούν χωρίς χρονοτριβή άλλη, και χωρίς παρεκκλίσεις το σύνολο όσων συμφωνήθηκαν», είπε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε για τις προθέσεις της κυβέρνησης: «Από εδώ και στο εξής, δύο μέτρα και δύο σταθμά δεν μπορεί να γίνονται αποδεκτά. Ή θα βρισκόμαστε σε μια Ένωση με κοινούς κανόνες για όλους που όλοι θα τους τηρούμε ή ο καθένας θα κάνει του κεφαλιού του αδιαφορώντας για τις συνέπειες. Εμείς δεν είμαστε διατεθειμένοι να ανεχθούμε το δεύτερο ενδεχόμενο. Και θέλω από σήμερα να ξεκαθαρίσω από το βήμα της Βουλής ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να συναινέσει από εδώ και στο εξής σε συμφωνίες αν δεν κατοχυρωθεί ο υποχρεωτικός διαμερισμός των βαρών και της ευθύνης αναλογικά στα κράτη μέλη».

«Από τη δική μας πλευρά κάναμε και θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας ώστε να δώσουμε ουσιαστική βοήθεια, ζεστασιά, ανθρωπιά, ασφάλεια σε κυνηγημένους και ξεριζωμένους ανθρώπους. Και θα είμαστε οι πρώτοι που θα υλοποιήσουμε τις δεσμεύσεις απέναντι και στους πρόσφυγες, στις ανθρώπινες αξίες όσο και απέναντι στους εταίρους μας. Αυτό που δεν πρόκειται όμως να κάνουμε είναι να αποδεχθούμε την μετατροπή της χώρας μας σε μια μόνιμη αποθήκη ψυχών και την ίδια στιγμή να συνεχίζουμε τις Συνόδους Κορυφής να λειτουργούμε σα να μην συμβαίνει τίποτα», είπε ο πρωθυπουργός.

«Δεν πρόκειται να ανεχθούμε ότι μια σειρά από χώρες όχι μόνο θα χτίζουν τείχη και φράχτες αλλά ταυτόχρονα δεν θα δέχονται να φιλοξενήσουν ούτε ένα πρόσφυγα. Δεν θα δέχονται να μοιραστούν το βάρος», είπε ο κ. Τσίπρας και ενημέρωσε τη Βουλή ότι πριν φύγει για την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στις 7 Μάρτη θα ζητήσει τη σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών προκειμένου να υπάρξει η μέγιστη δυνατή συναίνεση και σύγκλιση σε ότι αφορά τη θέση της χώρας στη Σύνοδο. Σε αυτή τη συνάντηση, είπε πως θα ζητήσει να συμφωνήσουν οι πολιτικοί αρχηγοί, η Ελλάδα στη Σύνοδο να απαιτήσει απόφαση για υποχρεωτική αναλογική συμμετοχή στο relocation και στο resettlement των προσφύγων από όλες τις χώρες της Ένωσης. «Αν κάποιοι νομίζουν ότι μπορούν να σηκώνουν φράκτες και να ρίχνουν το βάρος σε μια χώρα επειδή η γεωγραφική της θέση την έχει οδηγήσει σε μια αντικειμενική αδυναμία, να γνωρίζουν ότι αυτό δεν είναι ανεκτό και η Ελλάδα θα αντιδράσει», είπε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα δεν είναι απομονωμένη αλλά υπάρχουν δυνάμεις και κυβερνήσεις που συμπαραστέκονται σε αυτό το δίκαιο αίτημα.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην καλλιέργεια κλίματος ξενοφοβίας και ρατσισμού και οργισμένος καταδίκασε ως πράξη σκοταδισμού, το πρόσφατο ανατριχιαστικό γεγονός στο Σχιστό όταν «αρρωστημένοι εγκέφαλοι έκαναν την αθλιότερη των πράξεων στο κέντρο μετεγκατάστασης προσφύγων», « όταν στο όνομα χριστιανικών ιδεωδών, κρέμασαν το φρικιαστικό σύμβολο κομμένης κεφαλής γουρουνιού και έβαλαν δίπλα το σταυρό».

«Ανόητοι και θλιβεροί υπάνθρωποι επικαλούνται τη θρησκεία και την πατρίδα. Και σας καλώ να τους καταδικάσουμε διότι δεν έχουν το δικαίωμα να επικαλούνται ούτε τη θρησκεία ούτε την πατρίδα! Οι πατριδοκάπηλοι! Διότι ο πυρήνας του χριστιανισμού είναι η αγάπη προς το συνάνθρωπο και η πατρίδα είναι μια πατρίδα που έχει υποφέρει από προσφυγιά, από μετανάστευση και ξέρει από ξεριζωμό και δεν θα το επιτρέψουμε», είπε ο πρωθυπουργός.