Επιστήμη

Ρομποτάκια «ντελιβεράδες» φέρνουν τα ψώνια του σούπερ μάρκετ στην πόρτα μας

Starship Starship
Eξάτροχα ρομπότ ξεκίνησαν την προηγούμενη βδομάδα τις παραδόσεις προϊόντων κατ’ οίκον στους κατοίκους των περιοχών Adel και Tinshill του Leeds στη Βόρεια Αγγλία

Η Starship Technologies, με έδρα την Καλιφόρνια, λανσάρει τα αυτόνομα ρομπότ παράδοσης στο Λιντς για να μεταφέρει φρέσκα είδη παντοπωλείου στους κατοίκους. Τα ρομπότ, τα οποία μοιάζουν με ένα λευκό κουτί ψύξης σε έξι τροχούς, θα παραδίδουν προϊόντα από τοπικά καταστήματα του ομίλου Co-op στο Λιντς που θα παραγγέλνονται μέσω της εφαρμογής Starship.

Η υπηρεσία θα είναι αρχικά διαθέσιμη σε 20.000 ντόπιους των περιοχών Adel και Tinshill του Λιντς και έρχεται μέσω συνεργασίας της εταιρείας με το Δημοτικό Συμβούλιο του Λιντς. Οι κάτοικοι, οι οποίοι θα χρεωθούν με τέλη παράδοσης,
μπορούν να αποφασίσουν πότε και πού θα παραδοθεί η παραγγελία, παρακολουθώντας την ζωντανά σε χάρτη.

Τα ρομπότ χρησιμοποιούν αισθητήρες, τεχνητή νοημοσύνη και μηχανική μάθηση για να πλοηγούνται στους δρόμους με ανθρώπινο ρυθμό βαδίσματος - όχι περισσότερο από 4 μίλια/ώρα (6 χλμ./ώρα). Μπορούν να ανεβαίνουν σε πεζοδρόμια και να υπερπηδούν οποιοδήποτε εμπόδιο. Η χρήση των ρομπότ, ξεκίνησε για πρώτη φορά στην περιοχή Milton Keynes και έκτοτε επεκτείνεται σταθερά. Τα ρομπότ θα δοκιμαστούν για τρεις μήνες στο Λιντς.

foto38

πηγή: Starship

Σύμφωνα με την εταιρεία, τα ρομπότ είναι ένας πιο «βιώσιμος και οικονομικός τρόπος για να παραδίδονται τα ψώνια στην πόρτα των κατοίκων», αρκεί να σκεφτεί κάποιος πως κάθε παράδοση από ένα ρομπότ καταναλώνει τόση ενέργεια όσο χρειάζεται ένας βραστήρας για μόνο ένα φλιτζάνι τσάι. Η εταιρεία Starship σχεδιάζει μάλιστα να ντύσει ταράνδους τα εξάτροχα ρομπότ κατά τη διάρκεια της εορταστικής
περιόδου.

Η Starship Technologies, που ιδρύθηκε το 2018 στην Εσθονία, έχει ήδη τοποθετήσει τα ρομπότ παράδοσης στους δρόμους του Milton Keynes, του Bedford, του Northampton, του Cambourne και του Cambridge.

«Αυτή είναι η πρώτη σημαντική επέκτασή μας στη βόρεια Αγγλία και είμαστε βέβαιοι ότι τα ρομπότ θα έχουν θετικό αντίκτυπο όσον αφορά την ενεργή μείωση της κυκλοφοριακής συμφόρησης και των εκπομπών άνθρακα, παρέχοντας παράλληλα ευκολία στις τοπικές κοινότητες», δήλωσε στο BBC ο Alastair Westgarth. Διευθύνων Σύμβουλος της Starship Technologies.

{https://www.youtube.com/watch?v=P_zRwq9c8LY&t=1s}

Η Helen Hayden, εκτελεστικό μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου του Λιντς για τις υποδομές και το κλίμα, είπε ότι η τεχνολογία θα βοηθήσει στη μείωση του αριθμού των σύντομων διαδρομών που πραγματοποιούνται με αυτοκίνητο, συμπεριλαμβανομένων αυτών που πραγματοποιούνται με οχήματα παράδοσης των σούπερ μάρκετ.

«Ως συμβούλιο είμαστε απολύτως δεσμευμένοι να παρέχουμε εναλλακτικές, βιώσιμες μεθόδους κινητικότητας για να βοηθήσουμε στην επίτευξη
του στόχου μας να μηδενίσουμε έως το 2030», πρόσθεσε μιλώντας στο BBC.

Η Starship Technologies λέει ότι αυτόν τον μήνα τα ρομπότ της έκαναν περισσότερες από τέσσερα εκατομμύρια εμπορικές παραδόσεις παγκοσμίως, διασχίζοντας δρόμους 140.000 φορές την ημέρα.