Ελλάδα

Ακρίβεια παντού: Ο Μητσοτάκης βλέπει πτώση τιμών, το καλάθι του σούπερ μάρκετ... λέει άλλα

Ακρίβεια παντού: Ο Μητσοτάκης βλέπει πτώση τιμών, το καλάθι του σούπερ μάρκετ... λέει άλλα
Εφιαλτικές διαστάσεις λαμβάνει η ακρίβεια την ώρα που ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί του βλέπουν σταθεροποίηση και σταδιακή μείωση των τιμών.

Το μεγαλύτερο κύμα ανατιμήσεων καταγράφεται στα τρόφιμα, στον καφέ, στα ενοίκια, στα σχολικά είδη, λόγω εποχικότητας.

Παράγοντες της αγοράς αναφέρουν στο Dnews πως ο υπουργός ανάπτυξης κ. Θεοδωρικάκος έχει μια τακτική ως επικοινωνιολόγος να διαψεύδει την πραγματικότητα. Οι ίδιοι λένε πως «δεν θα σταθούν σε αυτό το αφήγημα ότι 24 μήνες έχουμε πτωτική τάση των τιμών. Έχουν σημειωθεί αυξήσεις κυρίως στα φρούτα, στα λαχανικά και στα κρέατα.

Τρόφιμα

Ενδεικτικά, το αγγούρι από 0,85 λεπτά έφτασε τα 0,99 λεπτά. Τα πορτοκάλια μέσα σε 15 ημέρες αυξήθηκαν από 1,05 στα 1.14, 1.19, 1.24 και τώρα 1.40 ευρώ. Στα κρέατα το αρνί είναι 16 ευρώ, το κατσίκι στα 17 ευρώ, το μοσχάρι στα 15 ευρώ, το χοιρινό στα 8,90 ευρώ και το κοτόπουλο στα 4,25 ευρώ. Το βρεφικό γάλα παραμένει ως έχει σε υψηλά επίπεδα.

Καφές

Οι διεθνείς αυξήσεις φτάνουν το 65%, ενώ στη χώρα μας ο σερβιριζόμενος, αλλά και ο τυποποιημένος καφές θα στοιχίζουν 20% ακριβότερα, μετά τις αυξήσεις στο ΦΠΑ που από την πρωτη 1η Ιουλίου και τις νέες αυξήσεις στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Ο σερβιριζόμενος καφές πλέον ξεκινά απο τα 4 ευρώ και σε πολλές περιπτώσεις θα φτάσει ακόμα και τα 5,50 ευρώ. Όσον αφορά το take away η τιμή θα κυμανθεί μεταξύ 2,30 έως 3,30 ευρώ. Επιπλέον στα ράφια των σούπερ μάρκετ ο ελληνικός, η συσκευασία, θα πωλείται ακόμα και 4,90 ευρώ. Ο εσπρέσο από 6 έως 7,50 ευρώ και ο στιγμιαίος (190γρ) να κοστολογείται στα 11,56 ευρώ.

Ενοίκια

Σύμφωνα με την διαθεσιμότητα κατοικιών κατάλληλα για φοιτητές που προκύπτει από ιστοσελίδες ακινήτων, καταγράφεται αύξηση των διαθέσιμων ακινήτων στα υψηλότερα μισθώματα και συρρίκνωση στα οικονομικότερα. Η αύξηση της διαθεσιμότητας φοιτητικών κατοικιών στα υψηλότερα ζητούμενα μισθώματα, «αντανακλά» μια μεσοσταθμική αύξηση των ζητούμενων τιμών που αγγίζει ακόμη και το 10%-15% στα ανακαινισμένα και πλήρως εξοπλισμένα διαμερίσματα. Όσον αφορά, τις κατώτατες ζητούμενες τιμές μίσθωσης, καταγράφονται αυξητικές τάσεις της τάξεως του 8%-12% σε σχέση με πέρυσι.  

Σχολικά είδη

Οι τιμές το 2024

Τα μολύβια από 0,34 λεπτά, οι γόμες από 0,28 λεπτά, τα στύλο από 0,29 λεπτά, οι ξύστρες από 0,97 λεπτά. Τα μπλοκ ζωγραφικής από 1,10 ευρώ, τα τετράδια από τα 0,95 λεπτά. Τα φύλλα έκθεσης απο 1,90 ευρώ. Οι κασετίνες από τα 4,40 ευρώ. Οι τσάντες, τα γεωμετρικά είδη θα ξεπεράσουν τα 25 ευρώ τιμή εκτίμησης.

Οι τιμές το 2023

Τα μολύβια ξεκινούν από 0,29 λεπτά, οι γόμες από 0,21 λεπτά, τα στύλο από 0,25 λεπτά, οι ξύστρες από 0,90 λεπτά. Τα μπλοκ ζωγραφικής από το 1 ευρώ. Στα τετράδια η τιμή ξεκινά από τα 0,90 λεπτά. Τα φύλλα έκθεσης από 1,80 ευρώ. Οι κασετίνες απο 3,00 ευρώ. Οι τσάντες, τα γεωμετρικά είδη στοίχιζαν από τα 20 ευρώ και άνω.

«Στις δηλώσεις του ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, δεν μίλησε καθόλου για την ακρίβεια. Άνθρακας ο θησαυρός, με αποτέλεσμα να πληρώνει πανάκριβα ο κόσμος το ρεύμα, τα καύσιμα και βεβαίως τα τρόφιμα. Εάν ασκούν την ίδια πολιτική με το προηγούμενο διάστημα θα έχουμε χειρότερες ημέρες τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο αλλά και έναν πολύ δύσκολο χειμώνα», δηλώνει με την σειρά του στο Dnews ο πρόεδρος του ΙΝΚΑ, κ. Γιώργος Λεχουρίτης.

Δανεικά ακόμα και για το σούπερ μάρκετ ζητούν οι πολίτες

Όπως αναφέρουν ο μισθός τους δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες τους. Κάποιοι δανείζονται, ενώ άλλοι αγοράζουν τα μισά πράγματα από αυτά που έπαιρναν στο παρελθόν.

«Κάθε τέλος του μήνα που πληρώνομαι πηγαίνω στο σούπερ μάρκετ και ξοδεύω το μισό μισθό μου διότι γνωρίζω ότι μετά δεν θα υπάρχουν τα χρήματα. Τα τρόφιμα που παίρνω προφανώς δεν φτάνουν. Κυνηγάω τις προσφορές και από τις 15 του μήνα και μετά αν θα πάω στο σούπερ μάρκετ θα πάω με δανεικά», αναφέρει πολίτης στο Dnews.

Ακόμα ένας σημειώνει ότι οι ποσότητες του αγοράζουν με την σύζυγο του έχουν μειωθεί.

«Πριν κάποια χρόνια φεύγαμε από το σούπερ μάρκετ με 10 σακούλες. Τώρα γεμίζουν τις μισές και αυτές με το ζόρι. Η κατάσταση είναι απελπιστική. Τι να πρώτο κάνουμε. Το ενοίκιο το οποίο μας το αύξησαν κατά 70 ευρώ σε σχέση με πρόπερσι, το σούπερ μάρκετ όπου κάθε μήνα αυξάνονται οι τιμές, ή τα σχολικά είδη που έχουμε να αγοράσουμε για τα παιδιά μας αυτό το μήνα», καταλήγει στο Dnews.