Επιστήμη

Μετάνιωσε και παραιτήθηκε από την Google ο «νονός» της Τεχνητής Νοημοσύνης - Προμηνύει τώρα «κινδύνους» και «εφιαλτικά σενάρια»

Μετάνιωσε και παραιτήθηκε από την Google ο «νονός» της Τεχνητής Νοημοσύνης - Προμηνύει τώρα «κινδύνους» και «εφιαλτικά σενάρια» Φωτογραφία: PEXELS
Ένας άνθρωπος που θεωρείται ευρέως ως ο νονός της τεχνητής νοημοσύνης (AI) παραιτήθηκε από τη δουλειά του, προειδοποιώντας για τους αυξανόμενους κινδύνους από τις εξελίξεις στον τομέα αυτό.

Ο Τζέφρι Χίντον, 75 ετών, ανακοίνωσε την παραίτησή του από την Google με δήλωσή του στους New York Times, λέγοντας ότι πλέον έχει μετανιώσει για το έργο του.

Είπε στο BBC ότι ορισμένοι από τους κινδύνους των chatbots της τεχνητής νοημοσύνης ήταν "αρκετά τρομακτικοί".

"Αυτή τη στιγμή, δεν είναι πιο έξυπνα από εμάς, απ' όσο μπορώ να πω. Αλλά νομίζω ότι σύντομα μπορεί να γίνουν".

Ο Δρ Χίντον αποδέχθηκε επίσης ότι η ηλικία του έπαιξε ρόλο στην απόφασή του να εγκαταλείψει τον τεχνολογικό γίγαντα, λέγοντας στο BBC: "Είμαι 75 ετών, οπότε ήρθε η ώρα να αποσυρθώ".

Η πρωτοποριακή έρευνα του Δρ Χίντον στα νευρωνικά δίκτυα και τη βαθιά μάθηση άνοιξε το δρόμο για τα σημερινά συστήματα τεχνητής νοημοσύνης όπως το ChatGPT.

Στην τεχνητή νοημοσύνη, τα νευρωνικά δίκτυα είναι συστήματα που μοιάζουν με τον ανθρώπινο εγκέφαλο ως προς τον τρόπο που μαθαίνουν και επεξεργάζονται πληροφορίες. Επιτρέπουν στα ΤΝ να μαθαίνουν από την εμπειρία, όπως θα έκανε ένας άνθρωπος. Αυτό ονομάζεται βαθιά μάθηση.

Ο βρετανοκαναδός γνωστικός ψυχολόγος και επιστήμονας πληροφορικής δήλωσε στο BBC ότι το chatbot θα μπορούσε σύντομα να ξεπεράσει το επίπεδο πληροφοριών που κατέχει ένας ανθρώπινος εγκέφαλος.

"Αυτή τη στιγμή, αυτό που βλέπουμε είναι πράγματα όπως το GPT-4 να επισκιάζει έναν άνθρωπο στο ποσό των γενικών γνώσεων που έχει και τον επισκιάζει κατά πολύ. Όσον αφορά τη συλλογιστική, δεν είναι τόσο καλό, αλλά κάνει ήδη απλές συλλογιστικές σκέψεις", δήλωσε.

"Και δεδομένου του ρυθμού προόδου, αναμένουμε ότι τα πράγματα θα βελτιωθούν αρκετά γρήγορα. Οπότε πρέπει να ανησυχούμε γι' αυτό".

Είναι ο κόσμος προετοιμασμένος για την επερχόμενη καταιγίδα της τεχνητής νοημοσύνης;

Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να επηρεάσει 300 εκατομμύρια θέσεις εργασίας

Στο άρθρο των New York Times, ο Δρ Χίντον αναφέρθηκε σε "κακούς παράγοντες" που θα προσπαθήσουν να χρησιμοποιήσουν την τεχνητή νοημοσύνη για "κακά πράγματα".

Όταν του ζητήθηκε από το BBC να διευκρινίσει το θέμα αυτό, απάντησε: "Αυτό είναι απλώς ένα είδος χειρότερου σεναρίου, ένα είδος εφιαλτικού σεναρίου.

"Μπορείτε να φανταστείτε, για παράδειγμα, κάποιον κακό παράγοντα, όπως ο Βλαντίμιρ Πούτιν, να αποφασίσει να δώσει στα ρομπότ τη δυνατότητα να δημιουργούν τους δικούς τους υποστόχους".

Και πρόσθεσε: "Έχω καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το είδος της νοημοσύνης που αναπτύσσουμε είναι πολύ διαφορετικό από τη νοημοσύνη που έχουμε.

"Είμαστε βιολογικά συστήματα και αυτά είναι ψηφιακά συστήματα. Και η μεγάλη διαφορά είναι ότι με τα ψηφιακά συστήματα, έχετε πολλά αντίγραφα του ίδιου συνόλου βαρών, του ίδιου μοντέλου του κόσμου.

"Και όλα αυτά τα αντίγραφα μπορούν να μαθαίνουν ξεχωριστά, αλλά να μοιράζονται τη γνώση τους άμεσα. Έτσι είναι σαν να είχατε 10.000 ανθρώπους και κάθε φορά που ένα άτομο μάθαινε κάτι, όλοι το γνώριζαν αυτόματα. Και με αυτόν τον τρόπο αυτά τα chatbots μπορούν να γνωρίζουν πολύ περισσότερα από κάθε άτομο".

Ο Ματ Κλίφορντ, πρόεδρος του Οργανισμού Προηγμένης Έρευνας και Εφεύρεσης του Ηνωμένου Βασιλείου, μιλώντας με προσωπική ιδιότητα, δήλωσε στο BBC ότι η ανακοίνωση του Δρ Χίντον "υπογραμμίζει τον ρυθμό με τον οποίο επιταχύνονται οι δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης".

"Η ιδέα ότι αυτό το πράγμα θα μπορούσε ουσιαστικά να γίνει εξυπνότερο από τον άνθρωπο...λίγοι το πίστευαν. Αλλά οι περισσότεροι θεωρούσαν ότι ήταν μακρινό. Νόμιζα ότι θα γινόταν σε 30 με 50 χρόνια, ίσως και περισσότερα. Προφανώς πλέον δεν πιστεύω κάτι τέτοιο", είπε ο Χίντον στους New York Times.

Όπως έγραψε στο Twitter ο Χίντον, η ίδια η Google "ενήργησε πολύ υπεύθυνα" και διέψευσε ότι παραιτήθηκε για να μπορεί να κατακρίνει τον πρώην εργοδότη του.

Η Google, θυγατρική εταιρεία της Alphabet Inc, δεν απάντησε άμεσα σε αίτημα για σχόλιο από το Reuters.

Η εφημερίδα επικαλείται τον επικεφαλής επιστήμονα της Google, τον Τζεφ Ντιν, ο οποίος αναφέρει σε ανακοίνωσή του: "Παραμένουμε δεσμευμένοι σε μια υπεύθυνη προσέγγιση της τεχνητής νοημοσύνης. Διαρκώς μαθαίνουμε να αντιλαμβανόμαστε τους αναδυόμενους κινδύνους, ενώ ταυτόχρονα καινοτομούμε τολμηρά".

{https://twitter.com/geoffreyhinton/status/1652993570721210372?s=20}