Διεθνή

Το φάντασμα του Χίτλερ επέστρεψε: «Ζωντανεύουν» με ΑΙ τη φωνή του και τον κάνουν viral στη νέα γενιά

Το φάντασμα του Χίτλερ επέστρεψε: «Ζωντανεύουν» με ΑΙ τη φωνή του και τον κάνουν viral στη νέα γενιά
Ακροδεξιοί χρησιμοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη για να «ξαναζωντανέψουν» και να γνωρίσουν τον Αδόλφο Χίτλερ στη νέα γενιά, αναπαριστώντας τον ναζιστή Γερμανό ηγέτη που ενορχήστρωσε το Ολοκαύτωμα ως μια «παρεξηγημένη» φιγούρα.

Την ώρα που η πρώτη νίκη κόμματος της Ακροδεξιάς σε εκλογές στη μεταπολεμική ιστορία της Αυστρίας προκαλεί νέο κύμα ανησυχίας στην Ευρώπη,  η είδηση πως η αναβίωση του λόγου του Χίτλερ «κερδίζει» εκατομμύρια νέους στις ΗΠΑ προκαλεί ανατριχίλα. 

«Για τους επιζήσαντες του Ολοκαυτώματος, οι πρώτες προβλέψεις των αποτελεσμάτων στην Αυστρία, πάνω απ’ όλα η ενίσχυση της άκρας δεξιάς γύρω από τον Χέρμπερτ Κικλ και το FPÖ, προσθέτουν νέο κεφάλαιο που προκαλεί συναγερμό» στους «φόβους και στις ανησυχίες» που προϋπήρχαν - τόνισε την Κυριακή η Διεθνής Επιτροπή Άουσβιτς.

«Για το καλό της χώρας και της Ευρώπης, οι υποστηρικτές της δημοκρατίας στην Ευρώπη πρέπει να ενωθούν, να αντισταθούν στη λήθη και στην ιδεολογία των παλιών και νέων ακροδεξιών εξτρεμιστών».

Η επικράτηση του FPÖ - κόμματος που ίδρυσαν Ναζί, με αντιμεταναστευτικό λόγο και κεντρικό σύνθημα «Οχυρό Αυστρία-Οχυρό Ευρώπη» - ακολουθεί την αντίστοιχη τάση ενίσχυσης ακροδεξιών σχηματισμών στην Ολλανδία, την Ιταλία, τη Γαλλία και τη Γερμανία.

Και μπορεί η ακροδεξιά που γιγαντώνεται στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή να προσπαθεί να «κρύψει» τους δεσμούς με το «αμαρτωλό» της παρελθόν, ωστόσο όλο και περισσότεροι νέοι τείνουν να  «δικαιώσουν» σήμερα τον Χίτλερ, που πλέον μπορεί να «απευθύνεται» στα αγγλικά σε εκατομμύρια θεατές σε TikTok, Χ, Instagram και Youtube. 

1071924_6a2a0.jpg

Με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης, η φωνή του Φύρερ ηχεί «ξανά», επαναλαμβάνοντας αυτή την φορά στην αγγλική γλώσσα μερικές από τις πιο διαβόητες ομιλίες του, συμπεριλαμβανομένης της ομιλίας του στο Ράιχσταγκ το 1939, όπου προέβλεπε το τέλος των Εβραίων στην Ευρώπη. 

Τα σχόλια είναι διθυραμβικά για «τον θείο Χίτλερ που λείπει». «Αυτού του είδους το περιεχόμενο διαδίδεται με αστραπιαία ταχύτητα σε μαζικά ακροατήρια», έγραψε ο American Futurist, ένας ιστότοπος που χαρακτηρίζεται ως φασιστικός, στο δημόσιο κανάλι του στο Telegram στις 17 Σεπτεμβρίου. «Από την άποψη της προπαγάνδας δεν έχουμε δει κάτι παρόμοιο».

Το υλικό που διακινείται με βίντεο και μηνύματα σε φόρουμ συνομιλιών συμβάλλει στην αναζωπύρωση του διαδικτυακού ενδιαφέροντος για τον Χίτλερ στην αμερικανική δεξιά, σημειώνουν οι ειδικοί. Σε μια έκθεση που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή, οι ερευνητές του ISD διαπίστωσαν ότι το περιεχόμενο που εξυμνεί, δικαιολογεί ή μεταφράζει τις ομιλίες του Χίτλερ στα αγγλικά έχει συγκεντρώσει περίπου 25 εκατομμύρια προβολές σε X, TikTok και Instagram από τις 13 Αυγούστου.

Τα βίντεο κερδίζουν έδαφος καθώς ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος σύντροφός του, γερουσιαστής Τζέι Ντι Βανς από το Οχάιο, έχουν προωθήσει θεωρίες συνωμοσίας δημοφιλείς στις διαδικτυακές νεοναζιστικές κοινότητες - συμπεριλαμβανομένων αβάσιμων ισχυρισμών ότι οι Αϊτινοί μετανάστες στο Οχάιο... τρώνε κατοικίδια ζώα.

Ειδικοί διευκρινίζουν ότι η τελευταία γενιά εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης, τα οποία μπορούν να δημιουργήσουν αληθοφανείς εικόνες, φωνές και βίντεο σε δευτερόλεπτα, επιτρέπουν σε περιθωριακές ομάδες να δώσουν νέα πνοή σε απεχθείς ιδεολογίες, «χαρίζοντας» νέες ευκαιρίες για ριζοσπαστικοποίηση.

«Επιτρέπει ένα νέο είδος συναισθηματικής εμπλοκής που μπορεί να είναι πολύ πιο σαγηνευτικό για τη νέα γενιά», σημείωσε στην Washington Post ο Emerson T. Brooking, μόνιμος ανώτερος συνεργάτης στο εργαστήριο ψηφιακής εγκληματολογικής έρευνας του Atlantic Council.

Οι νεοναζί αναζητούν πάντα τρόπους για να «επιβάλλουν» τις αφηγήσεις τους στον κυρίαρχο λόγο, ανέφερε η Rita Katz, εκτελεστική διευθύντρια του SITE Intelligence Group, η οποία έχει περιγράψει λεπτομερώς τον τρόπο με τον οποίο οι εξτρεμιστές χρησιμοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη σε σχετική έκθεση.

Η τεχνητή νοημοσύνη βοηθά με τη δημιουργία μηνυμάτων που τραβούν την προσοχή των ανθρώπων: «Αυτά τα "μεταμφιεσμένα" βίντεο του Χίτλερ ... «ψαρεύουν» τους περίεργους χρήστες και στη συνέχεια τους βάζουν να ακούσουν ένα τέρας που καλεί σε γενοκτονία», δήλωσε η Katz.

Και παρότι όσοι παρακολουθούν ή μοιράζονται ένα βίντεο ή meme του Χίτλερ δεν σημαίνει πως ασπάζονται απαιραίτητα την ιδεολογία του, το γεγονός πως τέτοιο υλικό αναπαράγεται όλο και μαζικότερα στη δημόσια σφαίρα «κανονικοποιεί» τόσο το παιχνίδι της προπαγάνδας όσο και τον λόγο του ενορχηστρωτή του Ολοκαυτώματος. 

Με πληροφορίες από Washington Post