Επιστήμη

Καθηγητής Χαρμανδάρης στο Dnews: Μέχρι τώρα, δυστυχώς ή ευτυχώς δεν έχουμε βρει κανένα αδιαμφισβήτητο εξωγήινο αποτύπωμα στον πλανήτη μας

Καθηγητής Χαρμανδάρης στο Dnews: Μέχρι τώρα, δυστυχώς ή ευτυχώς δεν έχουμε βρει κανένα αδιαμφισβήτητο εξωγήινο αποτύπωμα στον πλανήτη μας Φωτογραφία: pexels
Η εκτενής μελέτη 34 σελίδων ειδικής επιτροπής την οποία δημοσίευσε η NASA σήμερα σχετίζεται με τα επονομαζόμενα «αγνώστου ταυτότητας ανώμαλα φαινόμενα» τα οποία έχουν παρατηρηθεί κατά καιρούς στη γήινη ατμόσφαιρα.

«Το θέμα είναι φυσικά πολύ ενδιαφέρον μια που η ανάγκη του ανθρώπου να πιστέψει ότι δεν είναι μόνος στο Σύμπαν, οδηγεί πολλούς να ερμηνεύουν παράξενα φαινόμενα ως αποδείξεις της ύπαρξης εξωγήινης ζωής η οποία μάλιστα μας έχει επισκεφθεί», σχολιάζει ο Καθηγητής Αστροφυσικής στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης και Διευθυντής του Ινστιτούτου Αστροφυσικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) αλλά και του Αστεροσκοπείου Σκίνακα, κ. Βασίλης Χαρμανδάρης και συνεχίζει:

«Το συμπέρασμα όμως της NASA είναι σαφές. Δεν υπάρχουν απτά δεδομένα ότι κάποιο από τα φαινόμενα αυτά, τα οποία μελετήθηκαν,  οφείλονται σε εξωγήινους».

Η επιτροπή προτείνει να συνεχιστεί η ανάλυση των δεδομένων και παρατηρήσεων που υπάρχουν στη διάθεση των επιστημόνων με πιο προχωρημένες υπολογιστικές μεθόδους τεχνητής νοημοσύνης μια που αν ένα τέτοιο συμβάν ήταν πραγματικό θα είχε σημαντικές συνέπιες στη θεώρηση που έχουμε για τον κόσμου που μας περιβάλει αλλά και τη θέση του ανθρεώπου στο Σύμπαν.

«Η NASA μας θυμίζει ότι οι αστρονόμοι εδώ και πολλά χρόνια ψάχνουν για ενδείξεις ζωής στο σύμπαν. Από την εποχή που των διαστημικών αποστολών Αpol[o όπου στάλθηκε, όπως ένα μήνυμα σε ένα μπουκάλι στη θάλασσα, ο χρυσός δίσκος με τις πληροφορίες της ζωής και των ανθρώπων στο πλανήτη μας, αλλά και με τη χρήση του ραδιοτηλεσκοπίου στο Arecibo, και πιο πρόσφατα με το πρόγραμμα SETI, οι αστρονόμοι προσπαθούν να «ακούσουν» μηνύματα άλλων μακρινών πολιτισμών», προσθέτει ο Έλληνας καθηγητής και συνεχίζει:

«Καμία από αυτές τις προσπάθειες δεν στέφθηκε με επιτυχία. Εδώ και ένα χρόνο το τηλεσκόπιο James Webb, προσπαθεί να ανακαλύψει πλανήτες γύρω από μακριά αστέρια οι οποίοι να έχουν ατμόσφαιρα που να επιτρέπει την ύπαρξη ζωής. Υπάρχουν οι πρώτες ανακαλύψεις μερικών τέτοιων πλανητών αλλά δεν είναι γνωστό εάν παρά τις ευνοϊκές αυτές συνθήκες, υπάρχει πράγματι ζωή σε αυτούς. Οι μετρήσεις είναι πολύ δύσκολες και οι αποστάσεις είναι αστρονομικές…»

Η NASA καταλήγει στην ανακοίνωσή της ότι δε θα σταματήσει να ασχολείται με το θέμα και θα μοιράζεται τα ευρήματά της με τη διεθνή κοινότητα.

«Το ερώτημα είναι πολύ σημαντικό για να μην το διερευνήσουμε όσο καλύτερα γίνεται. Μέχρι τώρα όμως, δυστυχώς ή ευτυχώς δεν έχουμε βρει κανένα αδιαμφισβήτητο εξωγήινο αποτύπωμα στον πλανήτη μας», καταλήγει ο καθηγητής Χαρμανδάρης

Η μελέτη είναι διαθέσιμη στα αγγλικά στο link

https://science.nasa.gov/science-pink/s3fs-public/atoms/files/UAP%20Independent%20Study%20Team%20-%20Final%20Report_0.pdf

και η ιστοσελίδα της επιτροπής στο

https://science.nasa.gov/uap

Αρχείο εικόνας WhatsApp 2023 09 14 στις 22.00.22

Βασίλης Χαρμανδάρης, Καθηγητής Αστροφυσικής στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης και Διευθυντής του Ινστιτούτου Αστροφυσικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) αλλά και του Αστεροσκοπείου Σκίνακα.