Επιστήμη

Θα μπορούσαν τα Ρωμαϊκά Λουτρά να συνεισφέρουν στην αντιμετώπιση της μικροβιακής αντοχής;

Θα μπορούσαν τα Ρωμαϊκά Λουτρά να συνεισφέρουν στην αντιμετώπιση της μικροβιακής αντοχής;
Τα παγκοσμίου φήμης Ρωμαϊκά Λουτρά στο Μπαθ της Αγγλίας φιλοξενούν μια ποικιλία μικροοργανισμών που θα μπορούσαν να είναι κρίσιμοι στην καταπολέμηση της μικροβιακής αντοχής, προτείνει μια νέα μελέτη.

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό The Microbe , είναι η πρώτη που παρέχει μια λεπτομερή εξέταση των κοινοτήτων των βακτηρίων και των Αρχαίων (μία επικράτεια μονοκύτταρων μικροοργανισμών) που βρέθηκαν στα νερά του δημοφιλούς τουριστικού αξιοθέατου στην πόλη Μπαθ.

Επιστήμονες από τη Σχολή Βιοϊατρικών Επιστημών και Βιολογικών και Θαλασσίων Επιστημών του Πανεπιστημίου του Plymouth, σε στενή συνεργασία με το προσωπικό των Ρωμαϊκών Λουτρών, συνέλεξαν δείγματα νερού, ιζημάτων και βιοφίλμ από τοποθεσίες εντός του συγκροτήματος των Ρωμαϊκών Λουτρών, συμπεριλαμβανομένης της Βασιλικής Πηγής (όπου τα νερά φτάνουν περίπου τους 45°C) και του Μεγάλου Λουτρού, όπου οι θερμοκρασίες είναι πιο κοντά στους 30°C.

Στη συνέχεια τα δείγματα αλληλουχήθηκαν χρησιμοποιώντας τεχνολογία αιχμής και καλλιεργήθηκαν με παραδοσιακές τεχνικές για την απομόνωση βακτηρίων με αντιμικροβιακή δράση.

Περίπου 300 διαφορετικοί τύποι βακτηρίων απομονώθηκαν σε όλη την περιοχή των Ρωμαϊκών Λουτρών, ανάμεσά τους και οι βασικές ομάδες, Actinobacteria και Myxococcota , που είναι γνωστές για την παραγωγή αντιβιοτικών, με διαφορετική παρουσία τους ανάλογα με τις ποικίλες θερμοκρασίες του νερού.

Περαιτέρω δοκιμές αποκάλυψαν ότι 15 από αυτές τις απομονώσεις, συμπεριλαμβανομένων δειγμάτων Proteobacteria και Firmicutes έδειξαν διαφορετικά επίπεδα αναστολής έναντι των ανθρώπινων παθογόνων, συμπεριλαμβανομένων των E.coli , Staphylococcus Aureus και Shigella flexneri .

Η έρευνα έρχεται σε μια εποχή που η ανάγκη για νέες πηγές αντιβιοτικών βρίσκεται σε πρωτοφανή επίπεδα, με την αντίσταση των βακτηρίων στα φάρμακα που χρησιμοποιούνται σήμερα να εκτιμάται ότι ευθύνεται για το θάνατο περισσότερων από 1,25 εκατομμυρίων ανθρώπων παγκοσμίως κάθε χρόνο.

Στη μελέτη, οι επιστήμονες λένε ότι απαιτείται σημαντικός αριθμός πρόσθετων ερευνών προτού οι μικροοργανισμοί που βρίσκονται στα Ρωμαϊκά Λουτρά να εφαρμοστούν στην καταπολέμηση των ασθενειών και των λοιμώξεων.

Ωστόσο, προσθέτουν ότι αυτή η αρχική μελέτη δείχνει ότι υπάρχουν σαφείς δυνατότητες για νέα φυσικά προϊόντα που προέρχονται από τις ιαματικές πηγές και πρέπει να διερευνηθούν περαιτέρω.

Οι συγγραφείς της μελέτης εκτιμούν πως πρόκειται μια πραγματικά σημαντική και πολύ συναρπαστική έρευνα. Η μικροβιακή αντοχή αναγνωρίζεται ως μία από τις πιο σημαντικές απειλές για την παγκόσμια υγεία για αυτό και το κυνήγι για νέα αντιμικροβιακά φυσικά προϊόντα ολοένα και αυξάνεται.

Αυτή η μελέτη υπέδειξε για πρώτη φορά μερικούς από τους μικροοργανισμούς που υπάρχουν στα Ρωμαϊκά Λουτρά, ως πιθανή νέα αντιμικροβιακή πηγή.

Εξάλλου, τα νερά των Ρωμαϊκών Λουτρών θεωρούνταν από καιρό ιαματικά και τώρα, χάρη στην πρόοδο της επιστήμης, αυτό μπορεί να επιβεβαιωθεί.

Τα Ρωμαϊκά Λουτρά υποδέχονται επισκέπτες για σχεδόν δύο χιλιετίες και το 2023 περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι χαλάρωσαν στις ιαματικές πηγές.

Ακόμη και στη βικτωριανή περίοδο, το κέντρο θεραπείας στο Μπαθ χρησιμοποίησε τα φυσικά νερά των πηγών για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες.

Η έρευνα επεκτείνεται τώρα, και από τον Οκτώβριο του 2024, οι επιστήμονες θα εφαρμόσουν μια ποικιλία τεχνικών για τον έλεγχο μικροοργανισμών με αντιμικροβιακή δράση που βρίσκονται στα Ρωμαϊκά Λουτρά, με σκοπό να  εντοπίσουν υποψήφιους για μελλοντική κλινική χρήση.