Επιστήμη

Υπολογιστής κατασκευασμένος από ανθρώπινο εγκέφαλο θα μπορούσε να λύσει την παγκόσμια ενεργειακή κρίση

Υπολογιστής κατασκευασμένος από ανθρώπινο εγκέφαλο θα μπορούσε να λύσει την παγκόσμια ενεργειακή κρίση Φωτογραφία: pexels/.Martin Lopez
Σε μια πρωτοποριακή εξέλιξη από την Ελβετία, οι επιστήμονες της τεχνολογικής startup FinalSpark παρουσίασαν τον πρώτο «ζωντανό υπολογιστή» στον κόσμο, κατασκευασμένο από ανθρώπινο εγκεφαλικό ιστό.

Υπάρχει πολύς φόβος για τα ρομπότ που θα αντικαταστήσουν τον άνθρωπο, αλλά ίσως θα έπρεπε να ανησυχούν οι μηχανές για εμάς.

Σουηδοί επιστήμονες δημιούργησαν τον πρώτο «ζωντανό υπολογιστή» στον κόσμο που είναι κατασκευασμένος από ανθρώπινο εγκεφαλικό ιστό, έγραψε η Daily mail.

Ο «ζωντανός» υπολογιστής ποτελείται από 16 οργανοειδή, ή συστάδες εγκεφαλικών κυττάρων που αναπτύχθηκαν σε εργαστήριο, τα οποία στέλνουν πληροφορίες μεταξύ τους. Λειτουργούν σαν ένα παραδοσιακό τσιπ υπολογιστή στέλνοντας και λαμβάνοντας σήματα μέσω των νευρώνων τους που λειτουργούν σαν κυκλώματα.

Αυτή η πρωτοποριακή τεχνολογία υπόσχεται να μειώσει δραματικά την κατανάλωση ενέργειας των υπολογιστών, επιτυγχάνοντας ταχύτητες συγκρίσιμες με τους κορυφαίους υπερυπολογιστές.

Καθώς η παγκόσμια κοινότητα παλεύει με την κλιμάκωση των ενεργειακών απαιτήσεων και τη συνεχιζόμενη περιβαλλοντική κρίση, αυτή η καινοτομία θα μπορούσε να προσφέρει μια βιώσιμη λύση σε μια από τις πιο πιεστικές προκλήσεις της σύγχρονης κοινωνίας.

Καθώς οι ψηφιακές τεχνολογίες και η τεχνητή νοημοσύνη γίνονται όλο και πιο διάχυτες, η κατανάλωση ενέργειας των κέντρων δεδομένων έχει εκτοξευθεί στα ύψη, καθιστώντας την ανάγκη για ενεργειακά αποδοτικές λύσεις όπως ο βιουπολογισμός πιο κρίσιμη από ποτέ.

Ο ζωντανός υπολογιστής που αναπτύχθηκε από τη FinalSpark αποτελείται από 16 μικροσκοπικές, αυτοοργανωμένες τρισδιάστατες καλλιέργειες ιστών που προέρχονται από ανθρώπινα βλαστοκύτταρα.

Αυτά τα οργανοειδή μπορούν να επεξεργάζονται πληροφορίες, να μιμούνται την ηλεκτρική δραστηριότητα του πραγματικού εγκεφάλου και να έχουν διάρκεια ζωής περίπου 100 ημέρες. Το σύστημα λειτουργεί με ένα κλάσμα της ενέργειας που χρησιμοποιείται από τους συμβατικούς ψηφιακούς επεξεργαστές, επιφέροντας την ‘αλλαγή του παιχνιδιού’ στον κόσμο των υπολογιστών.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι για την ίδια ταχύτητα και 1.000 φορές περισσότερη μνήμη ο ανθρώπινος εγκέφαλος χρησιμοποιεί 10 έως 20 Watt, σε σύγκριση με τον υπολογιστή που χρησιμοποιεί 21 megawatts. 

Αυτή η τεχνολογία υπόσχεται να βελτιώσει τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης μειώνοντας τις ενεργειακές απαιτήσεις των κέντρων δεδομένων, ζωτικής σημασίας για τις λειτουργίες τεχνητής νοημοσύνης.

Πέρα από τις υπολογιστικές εφαρμογές της, αυτή η τεχνολογία προσφέρει ένα νέο παράθυρο στην κατανόηση του ανθρώπινου εγκεφάλου και τη πιθανή θεραπεία νευρολογικών ασθενειών.

Αν και η υπόσχεση του βιουπολογισμού είναι τεράστια, εγείρει επίσης σημαντικές ηθικές ανησυχίες σχετικά με τη χρήση ανθρώπινων κυττάρων σε μηχανές.

Ο χειρισμός του εγκεφαλικού ιστού για την εκτέλεση υπολογιστικών εργασιών εγείρει βαθιά ερωτήματα σχετικά με τη συνείδηση ​​και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Επιπλέον, το εκκολαπτόμενο στάδιο της τεχνολογίας σημαίνει ότι οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της είναι ακόμη άγνωστες, κάτι που απαιτεί προσεκτικό έλεγχο τόσο από την επιστημονική κοινότητα όσο και από τους ρυθμιστικούς φορείς.

Αυτή η σημαντική ανακάλυψη απαιτεί μια συλλογική προσέγγιση για τη διερεύνηση της ωφέλειας με παράλληλη προστασία από πιθανές καταχρήσεις. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, οι ερευνητές και το κοινό πρέπει να συμμετάσχουν σε ανοιχτό διάλογο για τη θέσπιση κατευθυντήριων γραμμών που διασφαλίζουν τις ηθικές πρακτικές στον βιουπολογισμό. Επιπλέον, η αυξημένη χρηματοδότηση και η έρευνα τόσο για την τεχνολογία όσο και για τις κοινωνικές της επιπτώσεις είναι ζωτικής σημασίας.