Διεθνή

Νέες κυρώσεις της ΕΕ στην Ρωσία, για πρώτη φορά στοχεύουν το LNG

Νέες κυρώσεις της ΕΕ στην Ρωσία, για πρώτη φορά στοχεύουν το LNG Φωτογραφία: OLIVIER HOSLET/EPA
Οι «27» της ΕΕ επιβάλλουν νέες κυρώσεις στη Ρωσία βάζοντας στο στόχαστρο - για πρώτη φορά - το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG).

Η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησε την Πέμπτη να επιβάλει μια νέα σειρά κυρώσεων κατά της Ρωσίας, με στόχο για πρώτη φορά τις προμήθειες υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), το οποίο πολλά κράτη-μέλη συνεχίζουν να αγοράζουν.

Οι νέες κυρώσεις αποτελούν το 14ο πακέτο που επιβάλλεται από τον Φεβρουάριο του 2022 και έρχονται σε μια κρίσιμη συγκυρία στο πεδίο της μάχης, καθώς τα ρωσικά στρατεύματα προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την ανανεωμένη δυναμική τους για να εξασφαλίσουν περισσότερα εδαφικά κέρδη.

Το πακέτο είναι το αποτέλεσμα παρατεταμένων διαπραγματεύσεων που μπλοκαρίστηκαν αρκετές φορές λόγω των επιφυλάξεων που διατύπωσαν χώρες - συμπεριλαμβανομένης της Ουγγαρίας, η οποία είχε ορκιστεί να εμποδίσει τυχόν νέες κυρώσεις στον ενεργειακό τομέα.

Το τελευταίο εμπόδιο ωστόσο ήταν το Βερολίνο και οι ανησυχίες του για τον αντίκτυπο που θα έχει στη βιομηχανία της η ρήτρα για τις θυγατρικές και τους εταίρους τρίτων χωρών

Οι Βρυξέλλες έχασαν δύο προθεσμίες - τη σύνοδο των G7 στην Ιταλία και τη Σύνοδο Κορυφής για την ειρήνη στην Ελβετία - για να δώσουν στη Γερμανία περισσότερο χρόνο. Η συναίνεση επετεύχθη εντέλει το πρωί της Πέμπτης.

Η κύρωση που κλείδωσε υπολείπεται μιας ολοκληρωτικής απαγόρευσης των εισαγωγών LNG, όπως έκανε το μπλοκ προηγουμένως με τον άνθρακα και το θαλάσσιο πετρέλαιο - δύο από τις μεγαλύτερες πηγές εσόδων της Μόσχας.

Στην πραγματικότητα, οι βιομηχανίες της ΕΕ θα μπορούν να εισάγουν ρωσικό LNG, ενώ αυτό που θα απαγορεύεται πλεόν είναι η επανεξαγωγή του σε άλλες χώρες, μια πρακτική γνωστή ως μεταφόρτωση (trans-shipment).

Το CREA - ανεξάρτητος ερευνητικός οργανισμός για τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα - εκτιμά ότι το 2023 το μπλοκ κατέβαλε  8,3 δισεκατομμύρια ευρώ για 20 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) ρωσικού υγροποιημένου φυσικού αερίου, το οποίο αντιστοιχεί στο 5% της συνολικής κατανάλωσης φυσικού αερίου.

Περίπου το 22% αυτών των προμηθειών (4,4 δισ. κυβικά μέτρα) μεταφορτώθηκαν σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ 1,6 δισ. κυβικά μέτρα εστάλησαν σε άλλα κράτη-μέλη. Το υπόλοιπο πωλήθηκε στην Κίνα, την Ινδία, την Τουρκία και άλλους πελάτες.

Οι αριθμοί αποδεικνύουν τον ηγετικό ρόλο της Δύσης στην ασφάλιση φορτίων και τις ναυτιλιακές υπηρεσίες: πέρυσι, η ναυτιλιακή βιομηχανία των χωρών της G7 διαχειρίστηκε το 93% των ρωσικών εξαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου - μια μεταφορά αξίας 15,5 δισ. ευρώ.

Οι νέες κυρώσεις της ΕΕ στοχεύουν αυτήν ακριβώς τη προσοδοφόρα επιχείρηση σε μια προσπάθεια να περιορίσουν την ικανότητα της Ρωσίας να αντλεί χρηματοδότηση για τις δαπανηρές επιχειρήσεις της κατά της Ουκρανίας.