Επιστήμη

Χάστε κιλά παρακολουθώντας τον Τεντόγλου να αγωνίζεται!

Χάστε κιλά παρακολουθώντας τον Τεντόγλου να αγωνίζεται! Φωτογραφία: Kenny Eliason on Unsplash
Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, παρακολουθώντας τους Ολυμπιακούς αγώνες από την τηλεόραση χάνουμε βάρος. Οι τηλεθεατές μπορούν να κάψουν έως και 540 θερμίδες κάθε 90 λεπτά-ισοδύναμο με 45 λεπτά τρέξιμο. Χθες πανηγυρίζοντας τον θρίαμβο του Τεντόγλου πιθανώς οι Έλληνες να έκαψαν περισσότερο!

Ένας οπαδός ποδοσφαίρου που ζυγίζει 80 κιλά, που παρακολουθεί καθιστός έναν αγώνα 90 λεπτών και που ταράζεται και αντιδρά με ένταση πηδώντας, χτυπώντας τον αέρα ή φωνάζοντας για τα 3/4 του αγώνα, μπορεί να κάψει έως και 540 θερμίδες. Ένας λάτρης του τένις με το ίδιο βάρος, που παρακολουθεί ένα παιχνίδι διάρκειας 3 ωρών ενώ κάθεται και σχολιάζει, και που πανηγυρίζει με μέτρια ένταση χειροκροτώντας και επευφημώντας, μπορεί να κάψει έως και 432 θερμίδες.

Ένας λάτρης του στίβου με το ίδιο βάρος, που παρακολουθεί το αγώνισμα 1 ώρα αλλά κατά το ¼ του χρόνου σηκώνεται και περπατάει πέρα ​​δώθε, μπορεί να κάψει έως και 162 θερμίδες, ενώ ένας λάτρης της τοξοβολίας με το ίδιο βάρος, που κάθεται και παρακολουθεί ένα παιχνίδι διάρκειας 1 ώρας και που αντιδρά σωματικά χτυπώντας παλαμάκια και δαγκώνοντας τα νύχια του για 1/4 του χρόνου, μπορεί να κάψει έως και 106 θερμίδες .

Από το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα μέχρι τους Ολυμπιακούς Αγώνες, μπορούμε να πούμε με ασφάλεια ότι το καλοκαίρι του 2024 ήταν το καλοκαίρι του αθλητισμού. Με τις οθόνες να δείχνουν αυτά τα γεγονότα σε όλον τον κόσμο, η εταιρεία EDF στο Ηνωμένο Βασίλειο ανέθεσε έρευνα σχετικά με τα οφέλη που προσφέρει στην υγεία η παρακολούθηση αθλημάτων στην τηλεόραση.

Σε συνεργασία με τον Δρa Dale Eslinger, έναν επιστήμονα του αθλητισμού στο Πανεπιστήμιο Loughborough, η ομάδα ανέπτυξε μια φόρμουλα που την ονόμασαν “The Power of Celebration” (Η δύναμη της γιορτής).

Αυτός ο τύπος επιτρέπει τον υπολογισμό της κατανάλωσης θερμίδων όταν παρακολουθεί κάποιος/α αθλήματα στην τηλεόραση, λαμβάνοντας υπόψη πέντε σημαντικούς παράγοντες: το σωματικό βάρος, τον τρόπο με τον οποίο παρακολουθεί κάποιος τα αθλήματα, το πόση ώρα κάθεται χωρίς αντίδραση, την ένταση των πανηγυρισμών και το χρονικό διάστημα που πανηγυρίζει.

{https://x.com/edfenergy/status/1820848635157815475}

Με βάση τον τύπο της φόρμουλας ένας Έλληνας ή μια Ελληνίδα χθες βράδυ βάρους 80 κιλών που πανηγύρισε επί 3 λεπτά τον θρίαμβο του Μίλτου Τεντόγλου, έχασε τουλάχιστον 5000 θερμίδες!

«Η παρακολούθηση αθλημάτων έχει θετική επίδραση στην ευεξία και τη ζωτικότητά μας», λέει ο Δρ Έσλινγκερ στη Daily mail και συνεχίζει: «Συνδυάζοντας τον τρόπο που παρακολουθούμε τον αθλητισμό με την ένταση των πανηγυρισμών και λαμβάνοντας υπόψη παράγοντες όπως το σωματικό βάρος και τη συνολική διάρκεια που πανηγυρίζουμε, η καινοτόμος φόρμουλα “Power of Celebration” επιτρέπει στους λάτρεις των σπορ να ποσοτικοποιήσουν τη δική τους ενεργειακή δαπάνη απολαμβάνοντας τη συγκίνηση των αγώνων».

Η έρευνα έρχεται ως συνέχεια μιας μελέτης που διαπίστωσε ότι το να παίζει κάποιος βιντεοπαιχνίδια μπορεί να βοηθήσει στο χάσιμο βάρους. Έρευνα από την εταιρεία λογισμικού Stakester διαπίστωσε ότι οι άνδρες παίκτες μπορούν να κάψουν έως και 420 θερμίδες κατά τη διάρκεια ενός δίωρου βιντεοπαιχνιδιού, ενώ οι γυναίκες παίκτριες μπορούν να κάψουν έως και 472 θερμίδες - που ισοδυναμεί με 1.000 κοιλιακούς!

 

 

 

 

{https://x.com/edfenergy/status/1820848635157815475}