Υγεία

Πώς να χάσετε κιλά με το περπάτημα

Πώς να χάσετε κιλά με το περπάτημα Φωτογραφία: PEXELS Photo by Daniel Reche
Τι να κάνετε για να γίνει το περπάτημα «σύμμαχός» σας στην απώλεια βάρους

Το περπάτημα είναι μια ιδιαίτερα ευεργετική δραστηριότητα για την υγεία, ειδικά για άτομα άνω των 50 ετών. Όχι μόνο βοηθά στην απώλεια βάρους, αλλά και στη βελτίωση της καρδιαγγειακής λειτουργίας, στην κυκλοφορία του αίματος και στην αποβολή τοξινών.

Σύμφωνα με τη Mayo Clinic 30 λεπτά περπάτημα την ημέρα αρκούν για την καύση 150 θερμίδων. Επίσης, όσο πιο γρήγορα και περισσότερο περπατάτε τόσο περισσότερες θερμίδες καταναλώνετε. Δοκιμάστε σταδιακά να αυξήσετε την ένταση και τη διάρκεια του περπατήματος. Καλό είναι να ξεκινήσετε σιγά-σιγά το περπάτημα και όσο το σώμα δυναμώνει και συνηθίζει να περπατάτε για περισσότερη ώρα ή ακόμα και πιο γρήγορα.

Μερικές συμβουλές για να επιτύχετε την απώλεια βάρους μέσω του περπατήματος αν είστε άνω των 50:

Σταθερός και επιταχυνόμενος ρυθμός: Είναι σημαντικό να περπατάτε με έναν ρυθμό που αυξάνει ελαφρώς τον καρδιακό σας ρυθμό και σας κάνει να ιδρώνετε ήπια. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να περπατάτε γρήγορα αλλά όχι να τρέχετε.

Συνδυασμός με ασκήσεις: Προσθέστε απλές ασκήσεις στη ρουτίνα σας, όπως ανεβοκατεβάσματα στη φτέρνα και καθίσματα, για να ενισχύσετε τη δύναμη και την αντοχή των μυών σας. Για παράδειγμα, μετά από 15 λεπτά περπάτημα, σταματήστε και κάντε 10 κινήσεις στη φτέρνα σας (μπρος και πίσω) και συνεχίστε το περπάτημα. Μετά από 15 λεπτά καθίστε και σηκωθείτε 10 φορές.

Περπάτημα με παρέα: Βρείτε έναν φίλο για να περπατάτε μαζί. Αυτό όχι μόνο σας δίνει κίνητρο να περπατάτε περισσότερο, αλλά βελτιώνει και την ψυχική σας υγεία, μειώνοντας την απομόνωση και την κατάθλιψη. Βέβαια πάντα υπάρχει η εναλλακτική να συνδυάσετε το περπάτημα με το να ακούτε το αγαπημένο σας podcast ή την μουσική που σας χαλαρώνει.

Ενυδάτωση: Είναι ζωτικής σημασίας να παραμένετε ενυδατωμένοι κατά τη διάρκεια της άσκησης, ιδιαίτερα μετά τα 50. Το νερό βοηθά στην αναπλήρωση της ενέργειας που χάνει το σώμα σας και προλαμβάνει την αφυδάτωση.

Ξεκούραση και αποκατάσταση: Μην υποτιμάτε τη σημασία της ανάπαυσης. Εναλλάξτε τις ημέρες άσκησης με ημέρες ξεκούρασης για να επιτρέψετε στο σώμα σας να ανακάμψει, κάτι που θα σας βοηθήσει να συνεχίσετε πιο δυναμικά τη διαδικασία απώλειας βάρους.

Ακολουθώντας αυτές τις συμβουλές, το περπάτημα μπορεί να γίνει μια αποτελεσματική και ευχάριστη μέθοδος για την επίτευξη και τη διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους, ιδιαίτερα για τους ανθρώπους άνω των 50 ετών.

NETWORK