Επιστήμη

Το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Καινοτομίας και Τεχνολογίας ενισχύει με 56 εκατομμύρια ευρώ τη διασύνδεση των ΑΕΙ με την επιχειρηματικότητα

Το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Καινοτομίας και Τεχνολογίας ενισχύει με 56 εκατομμύρια ευρώ τη διασύνδεση των ΑΕΙ με την επιχειρηματικότητα
Το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Καινοτομίας και Τεχνολογίας (EIT) προσκαλεί ΑΕΙ και επιχειρηματικούς εταίρους σε όλη την Ευρώπη να συνεργαστούν σε καινοτόμα έργα για να μετατρέψουν τα πανεπιστήμια σε κόμβους καινοτομίας και επιχειρηματικότητας.

Τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα είναι πολύτιμα για το οικοσύστημα καινοτομίας της Ευρώπης, ωστόσο αντιμετωπίζουν δυσκολία στην σωστή διασύνδεσή τους με περιφερειακούς μη ακαδημαϊκούς εταίρους για την προώθηση της καινοτομίας, για την εμπορευματοποίηση της έρευνας και για την μεταφορά της διδασκαλίας της επιχειρηματικότητας πέρα από τις παραδοσιακές τακτικές.

Το ΕΙΤ, ως το μεγαλύτερο και πιο έμπειρο οικοσύστημα καινοτομίας της Ευρώπης και μέρος του Horizon Europe (το Πρόγραμμα Πλαίσιο της ΕΕ για την Έρευνα και την Καινοτομία) δημιούργησε την Πρωτοβουλία  EIT Higher Education Institutions (HEI) Initiative για να ξεκλειδώσει το πλήρες δυναμικό καινοτομίας και επιχειρηματικότητας των ΑΕΙ της Ευρώπης.

Από τότε που ξεκίνησε η πρωτοβουλία έχει συγκεντρώσει περισσότερους από 500 ακαδημαϊκούς και μη ακαδημαϊκούς εταίρους, υποστηρίζοντας περισσότερους από 40.000 φοιτητές και προσωπικό στην κατάρτιση για την επιχειρηματικότητα και περισσότερες από 1.100 start ups και επιχειρήσεις.

Ο Πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του EIT, Stefan Dobrev, λέει ότι: «Η Πρωτοβουλία του ΕΙΤ για τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα είναι απαραίτητη για την ενίσχυση του αντίκτυπου της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας σε ολόκληρη την Ευρώπη. Εξοπλίζοντας τα ΑΕΙ με τα εργαλεία και την υποστήριξη που χρειάζονται για να αναπτύξουν τις κατάλληλες δεξιότητες, θέτουμε τα θεμέλια για τις μελλοντικές γενιές καινοτόμων και επιχειρηματιών. Αυτή η νέα πρόσκληση θα συνεχίσει να ενισχύει τη συνεργασία μεταξύ του ακαδημαϊκού κόσμου και της βιομηχανίας, καθοδηγώντας την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης και διασφαλίζοντας ότι παραμένουμε στην πρώτη γραμμή της παγκόσμιας καινοτομίας».

Η παρούσα πρόσκληση στοχεύει στην χρηματοδότηση έως και 42 έργων, συνολικής διάρκειας 25 μηνών και συνολικού προϋπολογισμού 1,34 εκατ. ευρώ ανά έργο. Η πρόσκληση έχει δύο σκέλη και οι αιτούντες θα πρέπει να επιλέξουν ένα από τα δυο για να υποβάλουν αίτηση. Το πρώτο σκέλος αφορά την ανάπτυξη ικανοτήτων για καινοτομία και επιχειρηματικότητα στα ΑΕΙ και το δεύτερο αφορά την ανάπτυξη ικανοτήτων για καινοτομία και επιχειρηματικότητα στα ΑΕΙ για την ενίσχυση της Deep Tech.

Οι επιλέξιμες κοινοπραξίες που θα υποβάλλουν αίτηση θα πρέπει να αποτελούνται από τουλάχιστον πέντε εταίρους, οι τρεις από τους οποίους να είναι ΑΕΙ από τρεις διαφορετικές χώρες. Το ένα από τα ΑΕΙ θα αναλάβει να συντονίσει το προτεινόμενο έργο, ενώ τουλάχιστον δυο πρέπει να είναι «νέοι» εταίροι, δηλαδή να μην έχουν συμμετάσχει ξανά σε έργο της Πρωτοβουλίας για τα ΑΕΙ και τουλάχιστον ένας εταίρος να είναι επιχειρηματικός.

Οι ενδιαφερόμενοι οργανισμοί μπορούν να ξεκινήσουν την προετοιμασία της αίτησής τους διαβάζοντας το πλήρες κείμενο της πρόσκλησης για να συνδεθούν με συνεργάτες στην σχετική πλατφόρμα δικτύωσης. Οι κοινοπραξίες θα έχουν προθεσμία έως τις 12 Δεκεμβρίου 2024 να υποβάλουν τις αιτήσεις τους. Τα επιλεγμένα έργα θα ανακοινωθούν τον Απρίλιο του 2025.

Για την καθοδήγηση των αιτούντων στη διαδικασία, θα πραγματοποιηθεί μια σειρά από ενημερωτικές συνεδρίες, οι οποίες θα παρέχουν πολύτιμες πληροφορίες και θα διευκρινίζουν τις προσδοκίες σχετικά με τους τομείς του έργου, τους βασικούς δείκτες απόδοσης και τις ευκαιρίες συνεργασίας.