Τεχνολογία

Επείγουσα ειδοποίηση της Google για τον Chrome

Επείγουσα ειδοποίηση της Google για τον Chrome Φωτογραφία: pexels
Προειδοποίηση στους χρήστες του Google Chrome μετά την αποκάλυψη κυβερνοεπίθεσης που στόχευε το πρόγραμμα περιήγησης, καθώς και τις εφαρμογές Word και OneDrive της Microsoft.

Η επίθεση χρησιμοποίησε μηνύματα δήθεν σφάλματος με σκοπό να εξαπατήσει τους χρήστες να εγκαταστήσουν οι ίδιοι το κακόβουλο λογισμικό ως «διόρθωση» του εν λόγω σφάλματος.

Οι ειδικοί συνέστησαν στους χρήστες να είναι επιφυλακτικοί με μηνύματα που ισχυρίζονται ότι μια επιδιόρθωση θα απαιτήσει από αυτούς να το εγκαταστήσουν αντιγράφοντας και επικολλώντας τον κώδικα.

Οι χάκερ στέλνουν ειδοποιήσεις μέσω email καθώς και αναδυόμενα παράθυρα ιστότοπων, τα οποία υποστηρίζουν ότι υπάρχει δυσλειτουργία λογισμικού και χρειάζεται γρήγορη ενημέρωση.

Ενώ η κυβερνοεπίθεση είναι ικανή να κλέψει κάθε είδους ιδιωτικά ψηφιακά δεδομένα, ορισμένα από τα νέα κακόβουλα προγράμματα φαίνεται να είναι προετοιμασμένα στην κλοπή κρυπτονομισμάτων, όπως το bitcoin.

Η νέα κακόβουλη τακτική hacking αποκαλύφθηκε από την εταιρεία κυβερνοασφάλειας Proofpoint, που ιδρύθηκε το 2002 από έναν πρώην επικεφαλής τεχνολογίας της Netscape.

Μέσω αυτού του κακόβουλου λογισμικού οι χρήστες παροτρύνονται από τους «μαϊμού» τεχνολογικούς γίγαντες (Google και Microsoft) να ανοίξουν τη γραμμή εντολών της Microsoft του λεγόμενου PowerShell.

Τα ψεύτικα μηνύματα του δήθεν σφάλματος ενθαρρύνουν τους χρήστες να αντιγράψουν και να επικολλήσουν τον κώδικα και στη συνέχεια να τον εγκαταστήσουν ως «διόρθωση» εκτελώντας αυτόν τον κώδικα στο PowerShell.

Προς το παρόν οι χρήστες iOS της Apple θα πρέπει να είναι ήσυχοι, καθώς δεν φαίνεται να έχουν εντοπιστεί τέτοιου είδους χακαρίσματα στα συγκεκριμένα λογισμικά.