Τεχνολογία

«Λειψά» στην Ευρώπη τα iPhone 16 - «Πληγή» για την Apple η ΕΕ

«Λειψά» στην Ευρώπη τα iPhone 16 - «Πληγή» για την Apple η ΕΕ Φωτογραφία: EPA
«Ρυθμιστικές αβεβαιότητες» επικαλείται ο τεχνολογικός κολοσσός και δεν θα είναι διαθέσιμο στην ΕΕ το Apple Intelligence.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί έναν ...δαπανηρό πονοκέφαλο για την Apple. Μόλις την περασμένη εβδομάδα, η Apple έχασε την έφεσή της για έναν φόρο ύψους 13 δισ. ευρώ. Τον Μάρτιο της επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 1,8 δισ. ευρώ, για κανόνες που αφορούν το app store. Παράλληλα, σε εξέλιξη είναι τρεις έρευνες για μη συμμόρφωση με τις απαιτήσεις του νόμου για τις Ψηφιακές Αγορές (DMA) της ΕΕ, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε νέα πρόστιμα.

Την προηγούμενη εβδομάδα η Apple επικεντρώθηκε στην παρουσίαση της σειράς iPhone 16, με κύριο χαρακτηριστικό της τη νέα σουίτα τεχνητής νοημοσύνης, Apple Intelligence, που μεταξύ άλλων επιτρέπει τη δημιουργία μηνυμάτων, ταινιών και την πραγματοποίηση κρατήσεων σε εστιατόρια.

Τα εργαλεία αυτά ωστόσο δεν θα είναι διαθέσιμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως ανακοίνωσε η Apple, επικαλούμενη «ρυθμιστικές αβεβαιότητες», σύμφωνα με το Politico.

{https://www.dnews.gr/site/tag/apple}

Η Επίτροπος Ανταγωνισμού Μαγκρέτε Βεστάγκερ, που χρησιμοποιεί iPhone, δεν απογοητεύτηκε, λέγοντας τον Ιούνιο ότι ένιωθε «ανακούφιση» που δεν θα είχε υπηρεσία τεχνητής νοημοσύνης στο κινητό της.

Οι οπαδοί της Apple, ωστόσο, έχουν άλλη άποψη. «Θα πρέπει να αγοράσουμε τη συσκευή εκτός της ΕΕ;» ρώτησε ένας στο X. Αυτό δεν θα λειτουργήσει, καθώς η Apple δήλωσε ότι τα χαρακτηριστικά AI δεν θα λειτουργούν στην ΕΕ ούτε αν το το τηλέφωνο έχει ρυθμιστεί σε χώρα της ΕΕ.

{https://x.com/theapplehub/status/1833209961826099437}

Παραχωρήσεις

Η Apple συνήθιζε να παίζει ομαλά το παιχνίδι των Βρυξελλών, παρακάμπτοντας τα αντιμονοπωλιακά και ρυθμιστικά προβλήματα που ταλαιπώρησαν άλλες μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας. Έκανε παραχωρήσεις για να ηρεμήσει τα πνεύματα σχετικά με τις λήψεις μουσικής και τα ηλεκτρονικά βιβλία.

Τα μεγαλύτερα ρυθμιστικά προβλήματα της Apple επικεντρώνονται στο app store της. Έχει μεταμορφωθεί από κατασκευαστής συσκευών σε πλατφόρμα εφαρμογών, κάτι που της επέφερε πέρυσι έσοδα ύψους 383 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Περίπου το ένα τέταρτο των εσόδων της το αντλεί από την Ευρώπη.

Πλέον πουλάει υπηρεσίες και παίρνει μερίδιο από τις υπηρεσίες που προσφέρουν άλλοι προγραμματιστές που πωλούν τις εφαρμογές τους στο κατάστημα της Apple. Πλέον, η Apple προσφέρει υπηρεσίες και λαμβάνει προμήθεια από τους προγραμματιστές που πωλούν εφαρμογές μέσω του καταστήματός της, κάτι που ορισμένοι προγραμματιστές χαρακτηρίζουν ως άδικο «φόρο της Apple».

# TAGS