Τεχνολογία

Έχασε τη δικαστική μάχη κατά της ΕΕ η Apple: Θα επιστρέψει 13 δισ. ευρώ σε φόρους

Έχασε τη δικαστική μάχη κατά της ΕΕ η Apple: Θα επιστρέψει 13 δισ. ευρώ σε φόρους
Το Δικαστήριο της ΕΕ (ΔΕΕ) ζητά από την Apple να επιστρέψει στην Ιρλανδία μη καταβληθέντες φόρους ύψους 13 δισ. ευρώ.

«Το Δικαστήριο εκδίδει οριστική απόφαση για το θέμα και επιβεβαιώνει την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του 2016: Η Ιρλανδία χορήγησε στην Apple παράνομη ενίσχυση, την οποία το Δουβλίνο οφείλει να ανακτήσει».

Με την απόφαση αυτή δικαιώνεται με τον πλέον επίσημο τρόπο η Κομισιόν που κατηγόρησε την Ιρλανδία ότι παρείχε στην Apple παράνομα φορολογικά προνόμια πριν από οκτώ χρόνια. Μπορεί η ιρλανδική κυβέρνηση να υποστήριξε σταθερά ότι δεν είναι... αναγκαία η επιστροφή των φόρων, ωστόσο θα «αναγκαστεί» να τα εισπράξει.

«Αυτή η υπόθεση δεν αφορούσε ποτέ το πόσο φόρο πληρώνουμε, αλλά σε ποια κυβέρνηση είμαστε υποχρεωμένοι να τον πληρώσουμε. Πληρώνουμε πάντα όλους τους φόρους που οφείλουμε όπου και αν δραστηριοποιούμαστε και ποτέ δεν υπήρξε κάποια ειδική συμφωνία», σημείωσε εκπρόσωπος της Apple.

«Η Apple είναι υπερήφανη που αποτελεί μοχλό ανάπτυξης και καινοτομίας σε όλη την Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο, αλλά και που αποτελεί σταθερά ένας από τους μεγαλύτερους φορολογούμενους στον κόσμο».

Η απόφαση καλύπτει την περίοδο από το 1991 έως το 2014 και αφορά τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίστηκαν φορολογικά τα κέρδη που παρήγαγαν δύο θυγατρικές της Apple με έδρα την Ιρλανδία. Οι εν λόγω φορολογικές ρυθμίσεις θεωρήθηκαν παράνομες, καθώς άλλες εταιρείες δεν μπορούσαν να λάβουν τα ίδια πλεονεκτήματα.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσπαθεί να αλλάξει αναδρομικά τους κανόνες και να αγνοήσει ότι, όπως απαιτεί η διεθνής φορολογική νομοθεσία, τα εισοδήματά μας υπόκειντο ήδη σε φόρους στις ΗΠΑ», πρόσθεσε η Apple.

Σημειώνεται πως το ανώτατο δικαστήριο της Ευρώπης αποφάσισε παράλληλα ότι η Google θα πρέπει να καταβάλλει πρόστιμο ύψους 2,4 δισ. ευρώ για κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης στην αγορά. Ο τεχνολογικός γίγαντας είχε ασκήσει έφεση κατά του προστίμου, το οποίο είχε αρχικά επιβληθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2017.