Τεχνολογία

«Στο τραπέζι» μέτρα περιορισμού της χρήσης των smartphones

«Στο τραπέζι» μέτρα περιορισμού της χρήσης των smartphones Φωτογραφία: Rodion Kutsaiev on Unsplash
Ανησυχία για τις επιπτώσεις των social media και του online gaming στη ψυχική υγεία των νέων: Εκκλήσεις για μέτρα περιορισμού της χρήσης ψηφιακών συσκευών από αξιωματούχο του ΠΟΥ

Ανώτερη αξιωματούχος του ΠΟΥ καλεί τα κράτη να εξετάσουν το ενδεχόμενο ρύθμισης των ψηφιακών συσκευών - όπως τα smartphones - με παρόμοιο τρόπο με τα προϊόντα καπνού, προκειμένου να καταπολεμήσουν τον αυξανόμενο αρνητικό αντίκτυπο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην ψυχική υγεία των νέων.

Σύμφωνα με την Natasha Azzopardi Muscat, οι κυβερνήσεις θα μπορούσαν να εμπνευστούν από άλλους τομείς της δημόσιας υγείας, όπου η νομοθεσία έχει βοηθήσει στην αντιμετώπιση δυνητικά επιβλαβών συνηθειών, καθώς η «προβληματική» συμπεριφορά στα παιχνίδια και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αυξάνεται μεταξύ των εφήβων στην Ευρώπη.

Τέτοια μέτρα θα μπορούσαν να είναι τα όρια ηλικίας, οι ελεγχόμενες τιμές, αλλά και οι ζώνες απαγόρευσης, αντίστοιχες με εκείνες που ισχύουν για τη ρύθμιση του καπνού.

«Ίσως πρέπει να σκεφτούμε πού είναι σκόπιμο να χρησιμοποιούμε ψηφιακές συσκευές και ίσως είναι επίσης καιρός να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε χώρους όπου δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται ορισμένες ψηφιακές συσκευές», όπως ακριβώς έχουμε απαγορεύσει το κάπνισμα σε ορισμένους χώρους - πρόσθεσε η Azzopardi Muscat.

Ένα άλλο βασικό στοιχείο που θα πρέπει να διασφαλιστεί είναι πως τα παιδιά και οι έφηβοι - ανεξάρτητα από το υπόβαθρο, την εθνικότητα ή την κοινωνική τους θέση - είναι «εγγράμματοι κι εξοπλισμένοι με τα απαραίτητα εφόδια», προκειμένου να μπορούν να «κυριαρχήσουν στον ψηφιακό κόσμο και να μην επιτρέπουν στον ψηφιακό κόσμο να κυριαρχήσει πάνω τους».

Ανησυχία για τον εθισμό των εφήβων στα social media και το online gaming 

Μελέτη του ΠΟΥ που δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα διαπίστωσε ότι η προβληματική και «εθιστική» συμπεριφορά στα παιχνίδια και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αυξάνεται μεταξύ των εφήβων στην Ευρώπη.

Η έκθεση - στην οποία συμμετείχαν σχεδόν 280.000 άτομα ηλικίας 11 έως 15 ετών στην Ευρώπη, την Κεντρική Ασία και τον Καναδά - διαπίστωσε ότι περισσότεροι από ένας στους 10 αγωνίζονται να ελέγξουν τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και βιώνουν αρνητικές συνέπειες. Τα κορίτσια ανέφεραν υψηλότερα επίπεδα από τα αγόρια - και συγκεκριμένα ποσοστό 13% έναντι 9%.

Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι το 12% των εφήβων εμφανίζει προβληματική συμπεριφορά σε σχέση με τα διαδικτυακά παιχνίδια, με τα αγόρια να έχουν υπερδιπλάσιες πιθανότητες από τα κορίτσια να παρουσιάσουν σημάδια εθισμού.

Σημειώνεται πως η σχέση μεταξύ της χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και της ψυχικής υγείας, ιδίως μεταξύ των εφήβων, συγκεντρώνει όλο και μεγαλύτερη προσοχή. Νωρίτερα αυτό το καλοκαίρι, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν υποσχέθηκε μια «πρώτη πανευρωπαϊκή έρευνα σχετικά με τον αντίκτυπο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην ευημερία των νέων».

Η εκτίμηση και ανάλυση των στοιχείων είναι απαραίτητη, αλλά δεν πρέπει να περιμένουμε πολύ, δήλωσε η Azzopardi Muscat.

Πηγή: Politico