Υγεία

Μήπως η βλάβη από μια ακτινογραφία είναι μεγαλύτερη από το όφελος;

Μήπως η βλάβη από μια ακτινογραφία είναι μεγαλύτερη από το όφελος;
Ξεκινάει αύριο -στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Ακτινολογίας στις 8 Νοεμβρίου- μια πανευρωπαϊκή δράση, που έχει ως στόχο να διαπιστωθεί ο βαθμός εφαρμογής της αρχής της αιτιολόγησης στην ιατρική χρήση των ακτινοβολιών και συγκεκριμένα στη διαγνωστική ακτινολογία. Η πρωτοβουλία ανήκει στο δίκτυο των Ευρωπαϊκών Ρυθμιστικών Αρχών Ακτινοπροστασίας HERCA, στο οποίο συμμετέχει η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ).

Η δράση, που αποσκοπεί στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για τη σημασία της αρχής της αιτιολόγησης των ακτινολογικών εξετάσεων, υποστηρίζεται από 18 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Κατά τη διάρκειά της, θα πραγματοποιηθούν επισκέψεις επιθεωρητών των ρυθμιστικών αρχών σε ακτινολογικά εργαστήρια, με σκοπό να διερευνηθούν οι διαδικασίες αιτιολόγησης της ιατρικής έκθεσης σε ακτινοβολία.

Σύμφωνα με την αρχή της αιτιολόγησης, κατά τη συνταγογράφηση κάθε ακτινολογικής εξέτασης και πριν τη διενέργειά της, πρέπει να αξιολογείται και να σταθμίζεται το όφελος έναντι της βλάβης που ενδέχεται να προκαλέσει η έκθεση σε ακτινοβολία. Δεδομένου ότι η αναιτιολόγητη υποβολή σε ιατρικές διαγνωστικές πράξεις, συνεπάγεται την άνευ λόγου έκθεση σε ακτινοβολία, η τήρηση της αρχής της αιτιολόγησης θεωρείται σημαντική και συνδέεται ευθέως με τη βελτίωση του συστήματος ακτινοπροστασίας και τη γενικότερη βελτίωση των υπηρεσιών υγείας.

Η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας θα συμμετέχει ενεργά στην πανευρωπαϊκή αυτή πρωτοβουλία, με τη διενέργεια επισκέψεων σε ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα ακτινολογικών εργαστηρίων της χώρας μας. Κατά τις επισκέψεις στα ακτινολογικά εργαστήρια, θα αξιολογηθούν οι διαδικασίες αιτιολόγησης και ο βαθμός που οι παραπέμποντες ιατροί, οι θεράποντες ιατροί (ακτινολόγοι) και το εμπλεκόμενο προσωπικό εφαρμόζουν ικανοποιητικά τις διαδικασίες αυτές. Οι επισκέψεις θα είναι ανεξάρτητες από τις τακτικές -προειδοποιημένες και απροειδοποίητες- επιθεωρήσεις που πραγματοποιεί η ΕΕΑΕ στο πλαίσιο της αδειοδότησης των ακτινολογικών εργαστηρίων.

Όπως προέκυψε από πρόσφατη έρευνα της ΕΕΑΕ αναφορικά με την εκτίμηση της συλλογικής δόσης ακτινοβολίας του ελληνικού πληθυσμού, ειδικά για τις διαγνωστικές ιατρικές εκθέσεις, η μέση ετήσια δόση ακτινοβολίας ανά άτομο υπολογίζεται σε 1,8 mSv (μιλισίβερτ), με το μεγαλύτερο μέρος να προέρχεται από τις αξονικές τομογραφίες.