Υγεία

Η ΗΔΙΚΑ διαψεύδει ότι η συνταγογράφηση ζητά προσδόκιμο ζωής από τους καρκινοπαθείς

Η ΗΔΙΚΑ διαψεύδει ότι η συνταγογράφηση ζητά προσδόκιμο ζωής από τους καρκινοπαθείς
Ανακοίνωση - απάντηση εξέδωσε η ΗΔΙΚΑ σε πρόσφατα δημοσιεύματα σχετικά με την αναγραφή του προσδόκιμου χρόνου επιβίωσης στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης

Σε απάντηση πρόσφατων δημοσιευμάτων σχετικά με την αναγραφή προσδόκιμου χρόνου επιβίωσης του ασθενή στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, η διοίκηση της Η.ΔΙ.Κ.Α που είναι και αρμόδια για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση ενημερώνει ότι σε κανένα στάδιο κατά τη διαδικασία της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης σκευασμάτων από τον θεράποντα ιατρό δε γίνεται αναφορά στον προσδόκιμο χρόνο επιβίωσης του ασθενή.

Να υπενθυμίσουμε ότι ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών ανέφερε σε ανακοίνωση του ότι προσδόκιμο επιβίωσης των ασθενών που πάσχουν από σοβαρές νόσους, όπως καρκίνο, θα πρέπει να αναγράφουν στις συνταγές οι γιατροί.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών πληροφορήθηκε ότι στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης σε συνταγές σκευασμάτων τα οποία συνταγογραφούν συγκεκριμένες ιατρικές ειδικότητες που αφορούν σκευάσματα σοβαρών παθήσεων, όπως κακοήθειες, απαιτείται η αναγραφή του προσδόκιμου χρόνου επιβίωσης του ασθενή προκειμένου να ολοκληρωθεί η συνταγογράφηση.

Στην περίπτωση που πρόκειται για οδηγία η οποία υποχρεώνει τους γιατρούς να αναγράφουν τον προσδόκιμο χρόνο επιβίωσης του ασθενή τους, ζητούμε να αποσυρθεί άμεσα, καθώς μόνο ως απαράδεκτη θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί η αναγραφή τούτη στην συνταγή του ασθενή. Είναι πραγματικά έξω από τα πλαίσια της λογικής και της ηθικής την στιγμή που ο ασθενής παραλαμβάνει την συνταγή για την χορήγηση του φαρμάκου του, να αναγράφεται σε αυτήν ότι του "απομένει" ελάχιστος χρόνος ζωής. Ο ΙΣΑ αναμένει τις άμεσες ενέργειες σας για το πρωτοφανές αυτό ζήτημα” αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Για το ζήτημα που έχει προκύψει ο βουλευτής Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας, Δημήτρης Σταμάτης κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση προς τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Παύλο Πολάκη, αναφορικά με τις καταγγελίες του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών.

Ο βουλευτής ζητεί από τον κ. Πολάκη να ενημερώσει τη Βουλή πότε τέθηκε ως προϋπόθεση έγκρισης φαρμάκων σοβαρών παθήσεων, ο υπολογισμός του προσδόκιμου επιβίωσης, αν τελούσε σε γνώση του και αν έχει εγκρίνει κάτι τέτοιο. Του ζητεί επίσης να απαντήσει τι προτίθεται να κάνει προκειμένου να απαλειφθεί η απάνθρωπη αυτή απαίτηση που θίγει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Τέλος, επισυνάπτει και έγγραφο της Επιτροπής Έγκρισης Φαρμάκων Υψηλού Κόστους και Φαρμάκων Εξωτερικού του ΕΟΠΥΥ με ημερομηνία 20.01.2017 από το οποίο προκύπτει ότι η επιτροπή γνωμοδότησε πως δεν εγκρίνει το φάρμακο επειδή δεν υπήρχε μια συγκεκριμένη εξέταση και δεν υπήρχε και ιατρική βεβαίωση για το προσδόκιμο επιβίωσης.

«Είναι φανερό ότι η απαράδεκτη αυτή απαίτηση της επιτροπής έγκρισης φαρμάκων υψηλού κόστους του ΕΟΠΥΥ, θίγει τόσο τους γιατρούς όσο και τους ασθενείς τους. Φέρνει το γιατρό στη δύσκολη -επιστημονικά και ηθικά θέση- να κάνει “εκτίμηση” του χρόνου ζωής που υπολείπεται στον ασθενή του, προσδίδοντας του μαντικές ικανότητες, την ίδια στιγμή που υποβάλλει τον ήδη βεβαρυμένο, ψυχολογικά και σωματικά, ασθενή σε μια νέα δοκιμασία, μέσα από την οποία φαίνεται ότι θα πληροφορηθεί και πόσος χρόνος ζωής του απομένει. Και όλα αυτά προκειμένου να του δοθεί η δυνατότητα να επωφεληθεί ενός φαρμάκου, ήδη εγκεκριμένου για την ασθένεια του από τον αρμόδιο Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή», υπογραμμίζει στην ερώτησή του κ. Σταμάτης.