Υγεία

Κορονοϊός: Ο χρόνος ζωής του στη ζέστη και τον ήλιο το καλοκαίρι

photo: pixabay photo: pixabay
Κορονοϊός, Ελλάδα: Ο Σωτήρης Τσιόδρας αναφέρθηκε στη διάρκεια ζωής του κορονοϊού στην ηλιακή ακτινοβολία και κατά το καλοκαίρι. Τι δείχνουν οι τελευταίες μελέτες.

Για τον χρόνο ζωής του κορονοϊού στην ηλιακή ακτινοβολία και τη συμπεριφορά του το καλοκαίρι αναφέρθηκε ο Σωτήρης Τσιόδρας κατά την καθημερινή ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας.

Όπως είπε, «η έκθεση του ιού στην ηλιακή ακτινοβολία, φαίνεται ότι βοηθάει στην μείωση της παρουσίας του στο περιβάλλον». Η αναφορφά του Σωτήρη Τσιόδρα στον κορονοϊό και το καλοκαίρι έγινε καθώς υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον για τη συμπεριφορά του ιού κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Ο κ. Τσιόδρας, επικαλούμενος μελέτες επισήμανε κατά τους καλοκαιρινούς μήνες ενδέχεται να πέσει έως 20% η μεταδοτικότητα του κορονοϊού Covid-19.

Ταυτόχρονα, τόνισε ότι δεν πρέπει να καθησυχάζουμε, καθώς ενδέχεται να υπάρξει διασπορά και έξαρση, αν δεν τηρηθούν τα απαραίτητα μέτρα. Επικαλούμενος στοιχεία από έρευνα του τμήματος επιστήμης και τεχνολογίας του υπουργείου Ασφάλειας των ΗΠΑ, σημείωσε ότι «σε μη πορώδες επιφάνειες όπως το ατσάλι, ο ιός σε ένα σκοτεινό περιβάλλον και με χαμηλή υγρασία χάνει την δύναμή του σε 18 ώρες, ενώ σε περιβάλλον με υψηλή υγρασία χάνει τη δύναμή του σε 6 ώρες. Αν βάλουμε στην παράμετρο και το φως και την υγρασία με θερμοκρασία άνω των 35 βαθμών τότε η ζωή του πέφτει στα 2 λεπτά».

Ο κ. Τσιόδρας εκτίμησε ότι η μέγιστη κορύφωση του κορονοϊού covid-19 μπορεί να είναι ίδια με τους υπόλοιπους κορονοϊούς, αλλά επισήμανε ότι ακόμη διενεργούνται οι απαραίτητες έρευνες, που είναι σε εξέλιξη για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα.

Οδηγίες για κλιματιστικά

Ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε στα κλιματιστικά για τα οποία εξέδωσε οδηγίες για την χρήση τους το υπουργείο Υγείας. Μάλιστα, στην Αμερική οι ειδικοί συνιστούν προσοχή για τυχόν έξαρση της νόσου των Λεγεωνάριων.

«Συνεχίζουμε να βρισκόμαστε σε επαγρύπνηση», τόνισε ο ίδιος. «Έχουμε καταφέρει σε μεγάλο ποσοστό να επιτύχουμε σε αυτό τον τομέα. Οι ευπαθείς ομάδες παραμένουν στις κύριες προτεραιότητές μας», επισήμανε ο κ. Τσιόδρας.

Η χώρα μας παραμένει σε χαμηλή θνησιμότητα συνολικά για την περίοδο αυτή και αυτό είναι ένα πολύ αισιόδοξο νέο, σύμφωνα με τον Σ. Τσιόδρα.

Παραμένουμε σε επαγρύπνηση

«Υπάρχουν τα μαθηματικά μοντέλα που θα δείξουν αν έχουμε αύξηση της επιδημίας και θα μας βοηθούν να επανερχόμαστε στην τάξη» είπε χαρακτηριστικά ο Σ. Τσιόδρας και πρόσθεσε: «Δεν μπορώ να σας πως αν θα υπάρξει αύξηση ή όχι αλλά παραμένουμε σε ετοιμότητα με διευρυμένο εργαστηριακό έλεγχο για να παρέμβουμε άμεσα όπου υπάρξει πρόβλημα».

Παραμένουμε σε επαγρύπνηση με έμφαση στις ευπαθείς ομάδες έως ότου έχουμε την αποτελεσματική ανάπτυξη εμβολίων και φαρμάκων, είπε ο ίδιος και ανέφερε ότι ο δεύτερος σημαντικός στόχος είναι να συνεχιστεί ο περιορισμός της κυκλοφορίας του ιού και η μετάδοσή του στον γενικό πληθυσμό το επόμενο χρονικό διάστημα ώστε επιδημίες σαν αυτές που είδαμε τις τελευταίες ημέρες να παραμένουν σε χαμηλούς αριθμούς και σταδιακά να αποκτήσουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ανοσία γίνεται έως ότου να έχουμε εμβόλιο.

«Τα δυο κύρια μέτρα μας αυτή τη στιγμή παραμένουν τα μέτρα της απόστασης και της υγιεινής σε όλες τις ασχολίες μας. Τους επόμενους δυο μήνες με τη σταδιακή άρση των μέτρων, έχει έρθει σιγά σιγά η ώρα να χαλαρώσουμε αλλά δεν θα χαλαρώσουμε τελείως και απότομα. Θα χαλαρώσουμε σταδιακά και ελεγχόμενα» για να διατηρήσουμε όπως είπε την καλή εικόνα που έχουμε ως τώρα ως χώρα και ως λαός.

Διαβάστε επίσης:

Θάνατος 35χρονου από κορονοϊό: Θετικές η σύζυγος και η μητέρα

Απολυμαντικά χεριών: Δύο μόνο είναι αυτά που καταπολεμούν τον κορονοϊό

Κλιματιστικά: Τι να προσέξετε εν μέσω κορονοϊού – Η εγκύκλιος του υπ. Υγείας

Δημήτρης Κρεμαστινός: Διασωληνωμένος σε ΜΕΘ με κορονοϊό - Ένας μήνας σε νοσοκομείο