Υγεία

Κορονοϊός: 73 χώρες κινδυνεύουν να «ξεμείνουν» από φάρμακα κατά του HIV

Κορονοϊός: 73 χώρες κινδυνεύουν να «ξεμείνουν» από φάρμακα κατά του HIV
Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η πανδημία έχει πλήξει τη δυνατότητα πολλών χωρών για πρόσβαση σε φάρμακα κατά του HIV.

73 χώρες έχουν προειδοποιήσει ότι κινδυνεύουν να ξεμείνουν από τα αντιρετροϊκα (ARV) φαρμακα ως αποτέλεσμα του κορονοϊού σύμφωνα με μία νέα έρευνα του Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας που διεξήχθη ενόψει του διετούς διεθνούς συνεδρίου για το AIDS. 24 χώρες ανέφεραν ότι είτε είχαν πολύ λίγα αποθέματα αντριρετροΪκών φαρμάκων είτε υπήρχαν διακοπές στην προημήθεια αυτών των σωτήριων φαρμάκων.

Αυτή η έρευνα έρχεται σε συνέχεια μίας που πραγματοποίησε ο ΠΟΥ και η UNAIDS, που προέβλεπε εξάμηνη διακοπή στην πρόσβαση σε ARV και κατ΄επέκταση σε διπλασιασμό των θανάτων από AIDS μόνο στην υπό-Σαχάρια Αφρική το 2020.

Το 2019, ένας εκτιμώμενος αριθμός 8,3 εκατομμυρίων ανθρώπων επωφελήθηκε από αντιρετροϊκά σε 24 χώρες. Αυτές οι χώρες τώρα αντιμετωπίζουν ελλείψεις στις προμήθειες. Αυτό εκπροσωπεί το 1/3 (33%) όλων των ανθρώπων που λαμβάνουν θεραπεία για τον HIV. Αν και δεν υπάρχει θεραπεία για τον HIV, τα αντιρετροϊκά μπορούν να ελέγξουν τον ιό και προλαμβάνει τη σεξουαλική μετάδοση σε άλλα άτομα.

Ποιοι όμως είναι οι λόγοι που διακόπτεται η παροχή των φαρμάκων; Διαβάστε εδώ