Υγεία

Μετάλλαξη Όμικρον: Ο λόγος που κολλάνε οι εμβολιασμένοι, ποιο εμβόλιο είναι αποτελεσματικότερο

Μετάλλαξη Όμικρον: Ο λόγος που κολλάνε οι εμβολιασμένοι, ποιο εμβόλιο είναι αποτελεσματικότερο
Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί τα εμβόλια είναι σχεδιασμένα έτσι ώστε να προλαμβάνουν βαρύτερες λοιμώξεις» και όχι να μην κολλήσει κάποιος.

Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα, είναι μονόδρομος πια ο εμβολιασμός με την τρίτη δόση για την άμεση προστασία από την παραλλαγή Omicron.

«Πολλοί άνθρωποι μπορεί εσφαλμένα να πιστεύουν ότι τα εμβόλια κατά της COVID-19 μπορούν να εμποδίσουν πλήρως την μόλυνση ωστόσο τα συγκεκριμένα είναι σχεδιασμένα έτσι ώστε να προλαμβάνουν βαρύτερες λοιμώξεις», τονίζει ο Louis Mansky, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα. Τα εμβόλια παραμένουν το βασικότερο όπλο στη φαρέτρα αντιμετώπισης της νόσου COVID-19 ιδίως για τους εκείνους που έκαναν και την αναμνηστική δόση.

Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν οι επιστήμονες, οι δύο δόσεις Pfizer/BioNTech ή Moderna ή η μία Johnson & Johnson εξακολουθούν να προσφέρουν ισχυρή προστασία κατά της Omicron. Αλλά, οι αναμνηστικές δόσεις των Pfizer/BioNTech και Moderna αυξάνουν τα επίπεδα των αντισωμάτων που βοηθούν στην «απόκρουση» της μόλυνσης.

Σε τι βοηθά η αναμνηστική δόση

Η παραλλαγή Omicron φαίνεται πως πολλαπλασιάζεται πιο εύκολα συγκριτικά με τις προηγούμενες μεταλλάξεις και αν το μολυσμένο άτομο αναπτύξει υψηλό ιικό φορτίο τότε είναι πιο εύκολο να να μεταδοθεί σε άλλους, ιδίως τους ανεμβολίαστους. Οι εμβολιασμένοι από την άλλη έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν ήπια συμπτώματα ή να μείνουν ασυμπτωματικοί, αφού ο πλήρης εμβολιασμός ενεργοποιεί πολλαπλές άμυνες του ανοσοποιητικού σύστημα κάνοντας πολύ δύσκολο στην Omicron να τις προσπεράσει