Υγεία

Μελέτες στη Βρετανία έδειξαν πολύ μικρό κίνδυνο θρομβώσεων μετά το εμβόλιο της AstraZeneca

(Φωτ.: EUROKINISSI) (Φωτ.: EUROKINISSI)
Μια μεγάλη μελέτη για τους σπάνιους θρόμβους αίματος μετά τον εμβολιασμό με το εμβόλιο της AstraZeneca, έδειξε ότι εκδηλώνονται μόλις 1-3 φορές ανά εκατομμύριο άτομα και μόνο μετά την πρώτη δόση.

Σύμφωνα με το news4health.gr, επιστήμονες εξέτασαν το σύνδεσμο ανάμεσα στα εμβόλια και στις σπάνιες παρενέργειες των θρομβώσεων στον εγκέφαλο, τις αρτηρίες και τις φλέβες - καμία φορά με τη συνοδεία χαμηλών αιμοπεταλίων. Θυμίζουμε ότι στο ξεκίνημα των εκστρατειών εμβολιασμού κατά της COVID, πολλές χώρες σταμάτησαν τον εμβολιασμό με AstraZeneca, επειδή αυτό το εμβόλιο είχε συνδεθεί με τις συγκεκριμένες παρενέργειες.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PLOS Medicine την Τρίτη (22/2) και εξέτασε το ιατρικό ιστορικό 46 εκατ. ενήλικων στην Αγγλία από τον Δεκέμβριο του 2020 μέχρι τον Μάρτιο του 2021, για να αξιολογήσει τον κίνδυνο θρομβώσεων μετά τον εμβολιασμό είτε με το εμβόλιο της Pfizer είτε με αυτό της AstraZeneca. Στη συνέχεια προχώρησαν σε μία σύγκριση των περιστατικών θρομβώσεων σε ανεμβολίαστους.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου και από το Επιστημονικό Κέντρο Δεδομένο της Βρετανίας.

Τα αποτελέσματα της μελέτης

Βρέθηκε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος μεγάλων αρτηριακών και φλεβικών θρομβικών επεισοδίων σε άτομα άνω των 70 με κανένα από τα δύο εμβόλια. Για άτομα κάτω των 70 ετών, ο κίνδυνος ενδοκρανιακής φλεβικής θρόμβωσης (ICVT) μετά το εμβόλιο της AstraZeneca ήταν σχεδόν διπλάσιος. Ωστόσο, αυτός ήταν ίσος με μόλις μία έως τρεις περιπτώσεις ανά εκατομμύριο.

Τα οφέλη των εμβολίων στη μείωση της νοσηρότητας και της θνησιμότητας COVID «είναι πιθανό να υπερτερούν του κινδύνου ICVT και νοσηλείας με θρομβοπενία» ανέφεραν οι συγγραφείς της μελέτης. Η μελέτη ευθυγραμμίζεται με την ανασκόπηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, ο οποίο ανέφερε τον περασμένο μήνα ότι παρατηρούνται λιγότερες παρενέργειες μετά τη 2η δόση της AstraZeneca.

Η AstraZeneca ανέφερε σε δήλωσή της ότι η μελέτη επιβεβαίωσε ό,τι είναι ήδη γνωστό για τις «εξαιρετικά σπάνιες διαταραχές του αίματος μετά τον εμβολιασμό. Ο κίνδυνος ανάπτυξης αυτής της σπάνιας πάθησης παραμένει σημαντικά υψηλότερη μετά την COVID-19» πρόσθεσε.

Μία δεύτερη βρετανική μελέτη που έχει αξιολογηθεί από ομότιμους και δημοσιεύτηκε την Τρίτη, διαπίστωσε ότι ο κίνδυνος θρόμβωσης του εγκεφαλικού φλεβικού κόλπου (CVST) τις τέσσερις εβδομάδες μετά τη λήψη του εμβολίου της AstraZeneca ήταν περίπου διπλάσιος από ό,τι πριν από τον εμβολιασμό,. Παρόλα αυτά μόνο έναν στους τέσσερις εκατομμύρια ανθρώπους θα μπορούσαν να εκδηλώσουν την παρενέργεια.

Μέχρι τον Φεβρουάριο έχουν χορηγηθεί παγκοσμίως πάνω από 2,6 δις δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca, όντας ένα από τα πιο σημαντικά όπλα κατά του κορονοϊού.