Υγεία

Γιατί κάποιοι άνθρωποι προσελκύουν τα κουνούπια σαν μαγνήτες

Γιατί κάποιοι άνθρωποι προσελκύουν τα κουνούπια σαν μαγνήτες
Από αυτούς τους παράγοντες εξαρτάται, ποια άτομα θα προσελκύσουν τα κουνούπια για να τους «ρουφήξουν το αίμα».

Είναι σπάνιο να παραβρεθείς σε ένα εξωτερικό πάρτι με ζεστό καιρό χωρίς να ακούσεις κάποιον να παραπονιέται γαι τα κουνούπια. Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν αρκετά άτομα που δεν δείχνουν να ενοχλούνται από τα κουνούπια ούτε στο ελάχιστο.

Το ερώτημα που έχουν άπαντες είναι γιατί κάποια άτομα προσελκύουν τα κουνούπια σαν μαγνήτες ενώ κάποιοι άλλοι είναι σαν να τα απωθούν.

Τα περισσότερα είδη κουνουπιών απαιτούν την πρωτεΐνη στο αίμα για να αναπτύξουν μια παρτίδα αυγών. Μόνο το θηλυκό κουνούπι τρέφεται με αίμα. Τα αρσενικά τρέφονται με φυτικό νέκταρ , το οποίο μετατρέπουν σε ενέργεια για πτήση.

Η σίτιση με αίμα είναι ένα απίστευτα σημαντικό μέρος του αναπαραγωγικού κύκλου των κουνουπιών. Εξαιτίας αυτού, μια τεράστια εξελικτική πίεση έχει ασκηθεί στα θηλυκά κουνούπια για να εντοπίσουν πιθανές πηγές αίματος, να τραφούν γρήγορα και αποτελεσματικά με ένα πλήρες γεύμα αίματος και μετά να φύγουν κρυφά από το άτυχο θύμα. Εάν καλύπτετε μερικά ή όλα τα πλαίσια αναζήτησης του κουνουπιού, τότε μπορεί να διαπιστώσετε ότι είστε μαγνήτης κουνουπιών.

Ανίχνευση σημάτων CO2 και η μυρωδιά

Ανάλογα με το πότε είναι ενεργά κατά τη διάρκεια της ημέρας, τα κουνούπια χρησιμοποιούν ενδείξεις όρασης, ήχου και όσφρησης για να εντοπίσουν μια πιθανή πηγή αίματος. Τα περισσότερα είδη που ενεργούν τη νύχτα βασίζονται σε μυρωδιές ή υποδοχείς. Η πιο σημαντική χημική ένδειξη είναι το διοξείδιο του άνθρακα που απελευθερώνουν όλα τα σπονδυλωτά, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων, με κάθε αναπνοή και μέσω του δέρματός τους.

Τα κουνούπια είναι πολύ ευαίσθητα στο CO2 και μπορούν να αισθανθούν μια πηγή CO2 που βρίσκεται πολλά μέτρα μακριά. Τα κύτταρα υποδοχείς στις κεραίες και τα πόδια του κουνουπιού δεσμεύουν μόρια CO2 και στέλνουν ηλεκτρικό σήμα στον εγκέφαλο. Όταν περισσότερα μόρια χτυπούν τους υποδοχείς τους, τόσο υψηλότερη είναι η συγκέντρωση CO2 και τόσο πιο κοντά βρίσκονται στον ξενιστή.

Ωστόσο, υπάρχουν πολλές μη ζωντανές πηγές διοξειδίου του άνθρακα, όπως αυτοκίνητα, βάρκες, αεροπλάνα και τρένα. Για να διαχωρίσουν τις ζωντανές από τις μη ζωντανές πηγές CO2, τα κουνούπια βασίζονται στα δευτερεύοντα οσφρητικά σημάδια που παράγουν τα ζωντανά ζώα. Οι μεταβολικές διεργασίες όπως η αναπνοή και η κίνηση δημιουργούν αυτές τις αρωματικές ενδείξεις , συμπεριλαμβανομένου του γαλακτικού οξέος, της αμμωνίας και των λιπαρών οξέων που λειτουργούν ως πρόσθετες οσφρητικές ενδείξεις που βοηθούν τα θηλυκά κουνούπια να μηδενιστούν στο επόμενο γεύμα αίματος.

{https://youtu.be/rD8SmacBUcU}

Έτσι, η παραγωγή διοξειδίου του άνθρακα είναι το πρώτο σημάδι ενός μαγνήτη κουνουπιών. Επειδή η παραγωγή CO2 και δευτερογενών ελκυστικών συνδέεται με το μεταβολικό ρυθμό, όσο υψηλότερος είναι ο μεταβολικός ρυθμός, τόσο περισσότερα ελκυστικά παράγονται. Ο μεταβολικός ρυθμός μπορεί να καθοριστεί γενετικά, αλλά αυξάνεται επίσης ως αποτέλεσμα της φυσικής δραστηριότητας.

Οι ανθρώπινοι μαγνήτες κουνουπιών που μπορείτε να εντοπίσετε στα καλοκαιρινά πάρτι μπορεί να έχουν γενετικά υψηλό μεταβολικό ρυθμό ή μπορεί να είναι πιο δραστήριοι σωματικά από άλλους συμμετέχοντες. Μπορεί επίσης να πραγματοποιούν άλλες δραστηριότητες που αυξάνουν τον μεταβολικό ρυθμό τους, όπως η κατανάλωση αλκοόλ. Ο αυξημένος μεταβολικός ρυθμός είναι ο λόγος που οι δρομείς προσελκύουν περισσότερα κουνούπια κατά τη διάρκεια των ασκήσεων διατάσεων. Οι έγκυες γυναίκες, ίσως λόγω του αυξημένου μεταβολικού τους ρυθμού, προσελκύουν επίσης δυσανάλογα μεγάλο αριθμό κουνουπιών .

Οι φυσικές οσμές του σώματος είναι επίσης σημαντικές ενδείξεις που χρησιμοποιούνται από τα κουνούπια για να επιλέξουν έναν ξενιστή. Για παράδειγμα, ορισμένα είδη κουνουπιών (Anopheles) έλκονται από συγκεκριμένα συστατικά της μυρωδιάς των ποδιών . Αυτά τα κουνούπια μεταδίδουν ανθρώπινη ελονοσία και τρέφονται σε εσωτερικούς χώρους μέσα στη νύχτα. Τρέφοντας με τα πόδια ενός ατόμου που κοιμάται, τα κουνούπια αποφεύγουν το κεφάλι, όπου παράγεται το μεγαλύτερο μέρος του CO2, και μειώνουν την πιθανότητα να ξυπνήσει το θύμα.

Οπτικά ερεθίσματα

Τα κουνούπια που δραστηριοποιούνται κατά τη διάρκεια της ημέρας και την αυγή και το σούρουπο χρησιμοποιούν επίσης οπτικά σήματα για να αναγνωρίσουν έναν ξενιστή. Τα κουνούπια συνήθως πετούν κοντά στο έδαφος. Από αυτό το πλεονέκτημα βλέπουν τους πιθανούς οικοδεσπότες τους αντίθετα στον ορίζοντα . Τα σκούρα χρώματα ξεχωρίζουν και τα ανοιχτά χρώματα αναμειγνύονται, οπότε ο τρόπος που ντύνεται ένα άτομο θα καθορίσει τον αριθμό των κουνουπιών που προσελκύει. Το να φοράτε πιο ανοιχτά χρώματα μπορεί όχι απλώς να σας κρατήσει δροσερό, αλλά θα σας βοηθήσει να αποφύγετε το τσίμπημα των κουνουπιών.

{https://youtu.be/7i4b1j6px9U}

Τα κουνούπια μπορούν να ανιχνεύσουν οπτικά την κίνηση, και πάλι αντιπαραβάλλοντας μια σιλουέτα στον ορίζοντα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι που περπατούν κοντά σε μια αλμυρή βάλτο στη μέση της ημέρας κατακλύζονται από κουνούπια που ανιχνεύουν οπτικά την παρουσία τους .

Ψυχολογικοί παράγοντες

Υπάρχει επίσης μια ψυχολογική συνιστώσα στη δραστηριότητα των κουνουπιών. Μερικοί άνθρωποι απλά δεν παρατηρούν τα κουνούπια γύρω τους. Ένα μόνο κουνούπι που πετάει γύρω από μερικούς ανθρώπους θα προκαλέσει μια ισχυρή ανταπόκριση – πιθανότατα έχετε δει κάποιον να τρελαίνεται προσπαθώντας να εντοπίσει τον ήχο ενός κουνουπιού.

Άλλα άτομα δεν ενοχλούνται και δεν παρατηρούν τα κουνούπια που τους προσελκύουν, ακόμη και όταν τα έντομα κάνουν πάρτι με το αίμα τους. Μερικά κουνούπια ειδικεύονται στο να τρέφονται με μέρη του σώματος που είναι δύσκολο να τα δεις και δύσκολα να τα πιάσεις. Για παράδειγμα, το Aedes aegypti είναι ένα είδος κουνουπιών που προτιμά να τρέφεται με ανθρώπους, κυρίως γύρω από τους αστραγάλους.

Είτε είσαι μαγνήτης κουνουπιών είτε όχι, τα τσιμπήματά τους πάντα θα προκαλούν την ίδια φαγούρα.

ΠΗΓΗ: theconversation