Υγεία

Γκάγκα: Υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν πιθανότητες ακόμη και αν διασωληνωθούν

Γκάγκα: Υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν πιθανότητες ακόμη και αν διασωληνωθούν
Η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, απάντησε στην κριτική που δέχεται η κυβέρνηση με αφορμή την αυξημένη θνητότητα διασωληνωμένων ασθενών εκτός ΜΕΘ.

Σύμφωνα με τη πρόσφατη μελέτη Λύτρα από τους 10.466 διασωλημένους που έχασαν τη ζωή τους από COVID στην Ελλάδα (Σεπτέμβριος 2021 - Απρίλιος 2022), οι 1084 (98%) απεβίωσαν εκτός ΜΕΘ και οι 9.382 (73%) εντός ΜΕΘ. Ας σημειωθεί ότι όμως, ότι πολλοί από αυτούς εκτός ΜΕΘ ήταν μεγαλύτεροι σε ηλικία.

Εξηγήσεις Γκάγκα για τις πιθανότητες ζωής των διασωληνωμένων

Μιλώντας στην τηλεόραση του Alpha, η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, εξήγησε το ρόλο των διασωληνώσεων.

Αρχικά τόνισε ότι υπάρχουν πάρα πολύ συγκεκριμένα κριτήρια διεθνώς για τις διασωληνώσεις.

Πρόσθεσε ότι η διασωλήνωση από μόνη της δεν κάνει έναν άνθρωπο να επιβιώσει. Του δίνει χρόνο να μπορέσει να ξεπεράσει το πρόβλημα, δηλαδή τον βοηθάει να μην κουραστούν οι μύες του.

Ωστόσο, διευκρίνισε ότι υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν πιθανότητες ήδη πριν την διασωλήνωση, γιατί η γενική κατάσταση της υγείας τους - που δεν έχει σχέση με την ηλικία αλλά όλα τα άλλα συνυπάρχοντα νοσήματα, δεν τους το επιτρέπει.

«Όχι, δεν καταδικάζεται κανένας άνθρωπος. Στην Ελλάδα δεν έμεινε κανείς, χωρίς να έχει διασωληνωθεί. Υπάρχουν όμως άνθρωποι που και διασωληνωμένοι δεν έχουν πιθανότητες να τα καταφέρουν» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πολύ μικρότερος κίνδυνος διασωλήνωσης για τους εμβολιασμένους

Τέλος, τόνισε ότι η μελέτη Λύτρα αποδεικνύει ότι οι άνθρωποι που εμβολιάζονται έχουν πολύ λιγότερο κίνδυνο να διασωληνωθούν.

Ενδεικτικό είναι ότι από τους 10.466 ανθρώπους που διασωληνώθηκαν και έχασαν τη ζωή τους, οι 8.787 (84%) ήταν ανεμβολίαστοι.