Υγεία

Covid XEC: Εξαπλώνεται στην Ευρώπη η νέα ισχυρή υποπαραλλαγή - Πόσο προστατεύουν τα εμβόλια

Covid XEC: Εξαπλώνεται στην Ευρώπη η νέα ισχυρή υποπαραλλαγή - Πόσο προστατεύουν τα εμβόλια Φωτογραφία: pexels Alena Shekhovtcova
Ένα νέο και πιο μεταδοτικό στέλεχος Covid, που ονομάζεται XEC, έχει αρχίσει να εξαπλώνεται σε όλη την Ευρώπη, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Η παραλλαγή του Covid XEC ανιχνεύτηκε για πρώτη φορά στη Γερμανία τον Ιούνιο, και από τότε έχει εντοπιστει σε 13 ακόμη χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου.

Θα μπορούσε σύντομα να γίνει το κυρίαρχο στέλεχος της Covid19 λόγω του ψυχρότερου κλίματος που επικρατεί στην Ευρώπη.

Παρά το γεγονός ότι η Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου δεν έχει ακόμη δημοσιεύσει στοιχεία για την παραλλαγή XEC, ο ακριβής αριθμός των κρουσμάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει άγνωστος.

Ωστόσο, τα πρόσφατα στοιχεία υποδεικνύουν αύξηση 4,3% από εβδομάδα σε εβδομάδα στα κρούσματα Covid σε ολόκληρη τη χώρα.

Συμπτώματα XEC

Τα συμπτώματα του στελέχους XEC μοιάζουν με αυτά των προηγούμενων παραλλαγών του Covid, όπως πυρετός, πονόλαιμος, πονοκέφαλοι, βήχας, απώλεια όσφρησης, απώλεια όρεξης και πόνοι στο σώμα.

Οι ειδικοί ανησυχούν ότι η παραλλαγή XEC θα μπορούσε σύντομα να ξεπεράσει την υπερ-μολυσματική υποπαραλλαγή KP.3.1.1, η οποία είναι επί του παρόντος το πιο κοινό στέλεχος.

Παγκόσμια Εξάπλωση

Η παραλλαγή XEC έχει αναφερθεί κυρίως στη Γερμανία, τη Δανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ολλανδία, σύμφωνα με τον αναλυτή δεδομένων Covid, Mike Honey.

Η παρουσία του στελέχους δεν φαίνεται να βρίσκεται επηρεάζει σημαντικά τις ΗΠΑ και τον Καναδά, αλλά οι επιστήμονες παρακολουθούν την εξάπλωσή του, ιδιαίτερα στην Ευρώπη.

Προστασία εμβολίων

Το στέλεχος XEC είναι μια παραλλαγή της Omicron, που σημαίνει ότι τα υπάρχοντα εμβόλια θα πρέπει να προσφέρουν επαρκή προστασία εναντίον του.

Οι ειδικοί συνεχίζουν να συμβουλεύουν για τακτικό πλύσιμο των χεριών και την αποφυγή στενής επαφής με άτομα με συμπτώματα ως τα καλύτερα μέτρα για την πρόληψη της μόλυνσης.