Υγεία

Πάτρα: Κλιμάκιο του ΕΟΔΥ μετά το τρίτο κρούσμα μηνιγγίτιδας – Θα εμβολιαστούν οι επαφές του 20χρονου

Πάτρα: Κλιμάκιο του ΕΟΔΥ μετά το τρίτο κρούσμα μηνιγγίτιδας – Θα εμβολιαστούν οι επαφές του 20χρονου
Σε κρίσιμη, αλλά σταθερή κατάσταση παραμένει ο 20χρονος που διασωληνώθηκε λόγω μηνιγγίτιδας.

Στην Πάτρα μετέβη εκτάκτως κλιμάκιο του ΕΟΔΥ για την αντιμετώπιση της κατάστασης που έχει προκληθεί μετά το τρίτο κρούσμα μηνιγγίτιδας, αυτή τη φορά σε φοιτητή του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Όσον αφορά τον φοιτητή η κατάστασή του χαρακτηρίζεται κρίσιμη, ενώ όπως σημείωσε ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ Γιάννης Καρβέλης, αναμένεται να εμβολιαστούν κατά της μηνιγγίτιδας 20 άτομα που είχαν έρθει σε επαφές με τον φοιτητή και τα εμβόλια έχουν ήδη παραγγελθεί από την 6η ΥΠΕ.

Πρόκειται για το τρίτο κρούσμα μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου στην Πάτρα από τις 11/1/2024 έως σήμερα. Το πρώτο είχε εκδηλωθεί τον Ιανουάριο και αφορούσε πρωτοετή φοιτητή του Τμήματος Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών και το δεύτερο στα τέλη Φεβρουαρίου σε 20χρονη φοιτήτρια του Μαθηματικού.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με την 6η Υγειονομική Περιφέρεια, «δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας και πανικού μετά την εμφάνιση των κρουσμάτων μηνιγγίτιδας, αφού οι υγειονομικές αρχές έχουν τηρήσει όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα και το περιβάλλον είναι απολύτως ασφαλές».

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, η ανίχνευση τριών κρουσμάτων μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου της ίδιας οροομάδας (Β) σε έναν Οργανισμό (σχολείο, πανεπιστημιακό ίδρυμα, κ.ά.) κατά τη διάρκεια περιόδου τριών μηνών συνιστά έξαρση κρουσμάτων και συστήνεται η επέκταση της χορήγησης χημειοπροφύλαξης σε ευρύτερο κύκλο από τις στενές επαφές και στοχευμένος εμβολιασμός στις στενές επαφές των κρουσμάτων. Ηδη ο ΕΟΔΥ έχει αποστείλει στις αρμόδιες υγειονομικές αρχές της περιοχής όπως και στις αρχές των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων οδηγίες σχετικά με τη διερεύνηση των επαφών των κρουσμάτων και την άμεση χορήγηση χημειοπροφύλαξης.

Τα τρία νεαρά παιδιά νόσησαν από μηνιγγίτιδα με λίγες ημέρες διαφορά το ένα από το άλλο και παρά το γεγονός ότι δεν συνδέονται άμεσα μεταξύ τους εντοπίστηκαν στην ίδια περιοχή, γεγονός το οποίο εμπίπτει στον ορισμό της έξαρσης κρουσμάτων, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ.