Υγεία

«Η κυβέρνηση κατεδαφίζει το ΕΣΥ και βάζει τους ιδιώτες μέσα στα νοσοκομεία»

UNSPLASH UNSPLASH
Απεργία της ΠΟΕΔΗΝ στις 16 Μαΐου και της ΟΕΝΓΕ στις 21 Μαΐου

Στα «κάγκελα», γιατροί και προσωπικό των δημόσιων νοσοκομείων, με τη χθεσινή τροπολογία που ψηφίστηκε στη Βουλή και επιτρέπει στους ιδιώτες γιατρούς, να κάνουν στα νοσοκομεία ιατρικές πράξεις.

Οι εκπρόσωποι των γιατρών, αλλά και του νοσηλευτικού προσωπικού, με δηλώσεις τους στο Dnews, θεωρούν ότι «γκρεμίζεται» η δημόσια υγεία, αφού θα επιτρέπεται πλέον η συμμετοχή ιδιωτών γιατρών, στη λειτουργία των εξωτερικών ιατρείων, τη διενέργεια διαγνωστικών εξετάσεων και χειρουργείων, μέσα στα δημόσια νοσοκομεία.

«Η ρύθμιση αυτή, είχε ήδη εξαγγελθεί από τον Φεβρουάριο, ως το τρίτο σκέλος, της μεταρρύθμισης που κατεδαφίζει πλήρως ότι είχε απομείνει από τη δημόσια περίθαλψη», δηλώνει στο Dnews, ο Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) Πάνος Παπανικολάου και συνεχίζει:

«Τα άλλα δύο σκέλη, είναι η αντικοινωνική αθλιότητα με τα απογευματινά, επί πληρωμή χειρουργεία και η ρύθμιση που νομοθετήθηκε προ δεκαπενθημέρου, για κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης του γιατρών του ΕΣΥ».

Όπως αναφέρει ο κ. Παπανικολάου, «η χθεσινή τροπολογία παραδίδει τα δημόσια νοσοκομεία, τον εξοπλισμό τους και το προσωπικό τους, σε ομάδες ιδιωτών γιατρών, διαπλεκόμενων με ιδιώτες κλινικάρχες».

Ο Γενικός Γραμματέας της ΟΕΝΓΕ, θεωρεί πως η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, με κάθε τρόπο και σε βάρος των πολιτών, αναζητά άλλες πηγές χρηματοδότησης, γιατί περικόπτει δραματικά τη χρηματοδότηση των δημόσιων μονάδων υγείας, από τον ΕΟΠΥΥ και τον κρατικό προϋπολογισμό.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί απεργούν την πρωτομαγιά, ενώ έχουν εξαγγείλει απεργία για τις 21 Μαΐου.

Ταφόπλακα στο δημόσιο χαρακτήρα του ΕΣΥ, θεωρεί ότι βάζει η νέα τροπολογία, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, κ. Γιαννάκος, που δηλώνει στο Dnews, ότι το ΕΣΥ, αποτελεί το πιο βαθιά ιδιωτικοποιημένο σύστημα της υγείας της Ευρώπης.

Αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Θεωρούμε ότι αυτό είναι ταφόπλακα για το ΕΣΥ, γιατί καταργείται κάθε έννοια δωρεάν περίθαλψης και ισότιμης πρόσβασης στο σύστημα, του Έλληνα πολίτη. Το ΕΣΥ, είναι το πιο βαθιά ιδιωτικοποιημένο σύστημα στην Ευρώπη, σε ποσοστό που φτάνει το 40%. Και αντί να λαμβάνουμε μέτρα, προς την κατεύθυνση ενίσχυσης του κοινωνικού και δημόσιου χαρακτήρα του ΕΣΥ, παίρνουμε μέτρα προς την αντίθετη κατεύθυνση. Και δεν είναι μόνο αυτό».

Ο κ. Γιαννάκος, αναφέρει ότι η πολιτική της κυβέρνησης, καταργεί τελείως κάθε έννοια ισοτιμίας των ασθενών στο εθνικό σύστημα υγείας.

«Θα έχουμε ιδιώτες γιατρούς, που θα μπαινοβγαίνουν στα νοσοκομεία με τους ασθενείς τους, με νοικιασμένο προσωπικό και εξοπλισμό, για να κάνουν ιατρικές πράξεις. Αυτό καταργεί κάθε έννοια ισοτιμίας των ασθενών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Όλο αυτό θα καταλήξει στην πλήρη ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ, με κάθε μορφής απασχόληση, για το προσωπικό των νοσοκομείων. Θα φέρνει κάθε ιδιώτης γιατρός τον ασθενή του και θα του λέει, «πάμε να σου κάνω εξετάσεις, να σε χειρουργήσω», σε κάθε νοσοκομείο. Όπως προανέφερα, με δανεικό προσωπικό και εξοπλισμό. Νοικιασμένο δηλαδή αφού ο ασθενής θα το πληρώνει και αυτό», καταλήγει ο κ. Γιαννάκος.

Στις 16 Μαΐου, η ΠΟΕΔΗΝ έχει κηρύξει 24ωρη απεργία με συγκέντρωση και πορεία προς τη Βουλή, το Μέγαρο Μαξίμου και το Υπουργείο Υγείας.