Υγεία

«Βαριά» η ατμόσφαιρα από την αφρικανική σκόνη - Συστάσεις της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας

«Βαριά» η ατμόσφαιρα από την αφρικανική σκόνη - Συστάσεις της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας Φωτογραφία: intime
Βαραίνει η ατμόσφαιρα στο λεκανοπέδιο Αττικής από την αφρικανική σκόνη. Τα μέτρα προφύλαξης που πρέπει να πάρετε, σύμφωνα με τους πνευμονολόγους.

Αποπνικτική θα είναι η ατμόσφαιρα αυτές τις μέρες στη χώρα μας λόγω της αφρικανικής σκόνης.

Οι ψηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με τη μεταφορά σκόνης από την Αφρική αλλά και τη συννεφιά δημιουργούν βαρύ κλίμα στην ατμόσφαιρα αλλά και προβλήματα σε πολλούς πολίτες οι οποίοι έχουν αλλεργίες και αναπνευστικά προβλήματα.

Με αφορμή λοιπόν τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν στη χώρα μέχρι και τα μέσα της επόμενης εβδομα΄δας. η Ελληνική πνευμονολογική εταιρεία συστήνει οδηγίες και μέτρα προφύλαξης, κυρίως για τις ευπαθείς ομάδες.

Συστάσεις της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας για την αφρικανική σκόνη

Είναι σημαντικό οι πολίτες και ειδικότερα εκείνοι με αναπνευστικά προβλήματα, να λαμβάνουν προφυλάξεις κατά τη διάρκεια περιόδων με αυξημένα επίπεδα αφρικανικής σκόνης.

Ακολουθούν ορισμένες οδηγίες που θα σας βοηθήσουν να ελαχιστοποιήσετε τις επιπτώσεις του φαινομένου στην υγεία, σύμφωνα με την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία:

  • Μείνετε ενημερωμένοι. Παρακολουθήστε τις αναφορές για την ποιότητα του αέρα και τις μετεωρολογικές προβλέψεις για να γνωρίζετε πότε τα επίπεδα αφρικανικής σκόνης αναμένεται να είναι υψηλά.
  • Περιορίστε τις υπαίθριες δραστηριότητες. Εάν είναι δυνατόν, αποφύγετε να περάσετε εκτεταμένες χρονικές περιόδους σε εξωτερικούς χώρους, όταν τα επίπεδα σκόνης είναι υψηλά, ειδικά κατά τη διάρκεια των ημερών με αέρα, όπου τα σωματίδια είναι πιο πιθανό να αιωρούνται στον αέρα.
  • Κλείστε τα παράθυρα και τις πόρτες. Ενώ γενικά πρέπει να αερίζονται οι κατοικίες και οι εργασιακοί χώροι, στις περιόδους έξαρσης της αφρικανικής σκόνης, αερίστε λίγο το πρωί και στη συνέχεια κρατήστε τα παράθυρα και τις πόρτες κλειστά για να αποτρέψετε την είσοδο σωματιδίων σκόνης στο σπίτι ή στον χώρο εργασίας σας. Αν διαθέτετε, χρησιμοποιήστε καθαριστές αέρα ή φίλτρα για να βελτιώσετε την ποιότητα του εσωτερικού αέρα.
  • Χρησιμοποιήστε μάσκες. Όταν βγαίνετε έξω, ειδικά σε συνθήκες σκόνης, σκεφθείτε να φοράτε μάσκα για να μειώσετε την εισπνοή σωματιδίων σκόνης.
  • Μείνετε ενυδατωμένοι. Πίνετε άφθονο νερό.