Υγεία

Μύθος ότι τα πιο σκούρα γυαλιά προστατεύουν καλύτερα από τον ήλιο

Μύθος ότι τα πιο σκούρα γυαλιά προστατεύουν καλύτερα από τον ήλιο Φωτογραφία: UNSPLASH
«Το σκούρο χρώμα δεν είναι συνώνυμο της προστασίας» γαι τα γυαλιά ηλίου λένε οι ειδικοί

Πολλοί πιστεύουν ότι όσο πιο σκούρα είναι τα γυαλιά ηλιίου τόσο καλύτερα για τα μάτια και το αντίθετο. Μέγα λάθος. Αυτός είναι ένας ακόμα μύθος. Που θα τον καταρρίψουμε αμέσως.

Αν και τα γυαλιά ηλίου φοριούνται πλέον όλο το χρόνο, όοως αναφέρει το Healthstat.gr το καλοκαίρι εξακολουθεί να είναι η εποχή που φοριούνται περισσότερο λόγω του αριθμού των ηλιόλουστων ημερών, των καλοκαιρινών διακοπών και του γεγονότος ότι περνάμε περισσότερο χρόνο σε εξωτερικούς χώρους από ό,τι τις άλλες εποχές του έτους.

Όπως εξηγεί στο CuídatePlus η Claudia de Escauriaza, οπτομέτρης οπτικός στην EssilorLuxottica, «η έκθεση στον ήλιο χωρίς επαρκή προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία μπορεί να προκαλέσει βλάβη στα μάτια μας βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα». Για παράδειγμα, «μετά από μια μέρα στην παραλία ή στο βουνό χωρίς να έχουμε προστατεύσει τα μάτια μας, μπορεί να παρατηρήσουμε κόκκινα, φαγούρα, δακρύρροια στα μάτια, τα οποία είναι κοινά συμπτώματα φλεγμονής».

Αλλά πέρα από αυτό, μακροπρόθεσμα, οι επιπτώσεις είναι χειρότερες. Όπως αναφέρει ο εμπειρογνώμονας, «η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία προκαλεί επίσης γήρανση του δέρματος γύρω από τα μάτια και την εμφάνιση οφθαλμικών παθολογιών που επηρεάζουν διάφορες δομές του ματιού, όπως καταρράκτη, πτερύγιο ή πινγκουέλα». Ορισμένες από αυτές τις παθολογίες είναι ο καταρράκτης, το πτερύγιο ή η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, καθώς και το ηλιακό έγκαυμα του κερατοειδούς, γνωστό ως ηλιακή κερατίτιδα.

Είναι σαφές ότι η χρήση γυαλιών ηλίου για την προστασία από αυτές τις επιπτώσεις είναι προφανής, αλλά ποια γυαλιά ηλίου είναι τα καλύτερα ή ποια συνίστανται από τους ειδικούς; Όπως αναφέρει η De Escauriaza, «οποιοδήποτε από τα γυαλιά ηλίου που μπορεί να αγοράσει κανείς σε ένα κατάστημα μπορεί να είναι κατάλληλο». Το χρώμα του φακού δεν επηρεάζει.

Όταν πρόκειται για την επιλογή του χρώματος του φακού, πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι όσο πιο σκούρος είναι ο φακός, τόσο μεγαλύτερη προστασία θα έχουν, αλλά αυτό δεν ισχύει. Όπως εξηγεί η ειδικός, «το σκούρο χρώμα δεν είναι συνώνυμο της προστασίας». Επομένως, το σκούρο χρώμα του φακού δεν συσχετίζεται απαραίτητα με μεγαλύτερη προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία. Η προστασία εξαρτάται από την ποιότητα της επίστρωσης UV που εφαρμόζεται στον φακό και όχι από το χρώμα ή την απόχρωσή του. Επιπλέον, τα γυαλιά «με ποιοτικούς διαφανείς φακούς προστατεύουν επίσης από την υπεριώδη ακτινοβολία». Ωστόσο, «αν αγοράσουμε γυαλιά που δεν είναι εγκεκριμένα, ακόμη και αν είναι σκούρα, αφήνουν το υπεριώδες φως να περάσει και μπορεί να προκαλέσουν τη βλάβη στα μάτια για την οποία μιλούσαμε προηγουμένως».

Ως εκ τούτου, η καλύτερη συμβουλή για την αγορά γυαλιών ηλίου είναι να επιλέξετε ένα κατάστημα οπτικών όπου μπορείτε να είστε σίγουροι ότι «τα γυαλιά πληρούν τους κανονισμούς και ότι τα μάτια σας θα προστατεύονται, καθώς και ότι μπορείτε να δείτε τη μεγάλη ποικιλία χρωμάτων και επιλογών φακών που διατίθενται».

Συμβουλές για την προστασία των ματιών σας από τον ήλιο

Εκτός από τα γυαλιά ηλίου, η προστασία των ματιών πρέπει να συμπληρώνεται με καπέλο ή σκούφο με φαρδύ γείσο. «Αυτά τα αξεσουάρ προσφέρουν πρόσθετη σκιά και θα προστατεύσουν επίσης το πρόσωπο και τα μάτια από τις ακτίνες του ήλιου», αναφέρουν οι υπεύθυνοι του Κλινικού Χειρουργικού Ινστιτούτου Οφθαλμολογίας.

Είναι επίσης σημαντικό να διατηρούνται τα μάτια ενυδατωμένα, πώς; «Πίνοντας αρκετό νερό καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας και, στο μέτρο του δυνατού, χρησιμοποιώντας τεχνητά δάκρυα ή οφθαλμικές σταγόνες που συνιστά ο οφθαλμίατρος για να ανακουφιστείτε από κάθε αίσθηση ξηρότητας ή ερεθισμού των ματιών».

Η τελευταία συμβουλή είναι η ξεκούραση. «Κατά τη διάρκεια των ζεστών καλοκαιρινών νυχτών, είναι απαραίτητο να βεβαιωθείτε ότι ξεκουράζεστε επαρκώς», αναφέρει το Ινστιτούτο. Ο ποιοτικός ύπνος δεν ωφελεί μόνο τη γενική σας υγεία, αλλά και την όρασή σας. Ο επαρκής ύπνος σε ένα σκοτεινό, ήσυχο δωμάτιο «θα βοηθήσει τα μάτια σας να ανακάμψουν από το καθημερινό στρες και θα τα διατηρήσει υγιή».

με πληροφο΄ριες του healthstat.gr