Υγεία

Αντηλιακό σε σπρέι: Είναι βολικό, αλλά έχει αποτέλεσμα; - Τα υπέρ και τα κατά

Αντηλιακό σε σπρέι: Είναι βολικό, αλλά έχει αποτέλεσμα; - Τα υπέρ και τα κατά Φωτογραφία: UNSPLASH
Τι πρέπει να προσέξουμε σε ένα αντηλιακό και ποια είναι η σωστή χρήση, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Το αντηλιακό σε σπρέι είναι εύκολο στη χρήση, αλλά είναι το ίδιο αποτελεσματικό με τη λοσιόν; Οι New York Times έθεσαν αυτό το ερώτημα σε ειδικούς και συγκέντρωσαν τις απαντήσεις τους.

Ξεκινάμε με το δεδομένο ότι είναι κρίσιμο να χρησιμοποιούμε καθημερινά αντηλιακό, μία οδηγία των δερματολόγων που ακόμα πολλοί επιμένουν να μην εφαρμόζουν.

Τα αντηλιακά σε σπρέι είναι δημοφιλή επειδή η χρήση τους είναι πάρα πολύ εύκολη. Μπορούμε με λίγες κινήσεις να στοχεύσουμε σε μεγάλα κομμάτια του σώματός μας, ακόμα και σε εκείνα που φτάνουμε δύσκολα, όπως στην πλάτη.

Επίσης, τα σπρέι είναι πιο ελαφριά στο δέρμα και λιγότερο λιπαρά. Επιπλέον, είναι λιγότερο πιθανό να αφήσουν λευκά κατάλοιπα στο δέρμα, σε σύγκριση με τις λοσιόν.

Όμως, υπάρχουν και κάποιες δυσκολίες. Κάποιες φορές είναι δύσκολο να καταλάβουμε αν έχουμε απλώσει αντηλιακό σε όλο το σώμα μας, επισημαίνει η δρ. Maral Kibarian Skelsey, επίκουρη καθηγήτρια Δερματολογίας στο Georgetown University.

Ένα άλλο ζήτημα είναι πως ψεκάζοντας το σπρέι όταν φυσάει, η μεγαλύτερη ποσότητα μπορεί να καταλήγει στον αέρα παρά στο σώμα μας. «Πάντα υπάρχει ο κίνδυνος να σας ξεφύγουν μερικά σημεία», αναφέρει η δερματολόγος Jean Charles, συμπληρώνοντας ότι με τη λοσιόν είναι πιο εύκολο να έχουμε καλύτερη εικόνα για το αποτέλεσμα.

Επιπλέον, πολλά δημοφιλή προϊόντα αυτού του είδους περιέχουν εύφλεκτα αέρια, όπως προπάνιο, βουτάνιο, ή ισοβουτάνιο, που ενέχουν κινδύνους σε περίπτωση που καπνίζουμε την ώρα που τα χρησιμοποιούμε, ή αν ψεκάζουμε κοντά σε φλόγα. Κάποια σπρέι περιέχουν και αλκοόλες, που ενδέχεται να προκαλέσουν ερεθισμό ή ξηρότητα στο δέρμα, σημειώνει η δρ. Charles.

Τι πρέπει να προσέξουμε σε ένα αντηλιακό

Τα αντηλιακά σπρέι έχουν τα ίδια ενεργά συστατικά με τις λοσιόν, οπότε θα έπρεπε να παρέχουν την ίδια προστασία, αν χρησιμοποιηθούν σωστά, δηλώνει η δρ. Maral Kibarian Skelsey.

Όπως ισχύει και με τις λοσιόν, οι ενήλικες και τα παιδιά άνω των έξι μηνών θα πρέπει να χρησιμοποιούν αντηλιακά σπρέι με SPF τουλάχιστον 30, λέει η δρ. Charles.

Όσοι έχουν ευαίσθητο δέρμα θα πρέπει να χρησιμοποιούν αντηλιακά- σπρέι ή λοσιόν- με μεταλλικά στοιχεία, τα οποία περιέχουν οξείδιο ψευδαργύρου ή διοξείδιο τιτανίου, καθώς είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσουν ερεθισμό ή αλλεργικές αντιδράσεις, συμβουλεύει η δρ. Skelsey.

Ένα πιο ακριβό ή πολυτελές προϊόν δεν είναι απαραίτητα καλύτερο από μια πιο φθηνή επιλογή, επισημαίνει. «Μπορούμε να βρούμε ένα πολύ καλό αντηλιακό στο φαρμακείο», προσθέτει.

Η σωστή χρήση του αντηλιακού

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας χρειαζόμαστε περίπου 30 γραμμάρια αντηλιακού για να καλύψουμε το σώμα μας.

Αυτή η ποσότητα, περίπου ένα σφηνοπότηρο, είναι δύσκολο να υπολογιστεί με ένα σπρέι. Οπότε η Ακαδημία συνιστά να κρατάμε το στόμιο σε απόσταση περίπου 2,5 εκατοστά από το σώμα μας και να ψεκάσουμε μέχρι να γυαλίζει το δέρμα μας.

Τα σημεία που οι περισσότεροι ξεχνάμε είναι οι πατούσες, τα αυτιά, ο λαιμός, τα χέρια και το κρανίο, υπενθυμίζει η δρ. Dr. Skelsey.

Το πιο σημαντικό βήμα είναι να τρίψουμε το αντηλιακό αφού το ψεκάσουμε. Αν δεν το κάνουμε αυτό, ίσως να μην έχουμε καλύψει όλο το σώμα. Μία άλλη επιλογή με το σπρέι είναι να το ψεκάσουμε στις παλάμες και να το απλώσουμε μετά πάνω μας. Αυτό συνιστούν οι ειδικοί κυρίως όταν βάζουμε αντηλιακό στο πρόσωπο, προκειμένου να μην το εισπνεύσουμε.

Επίσης οι δερματολόγοι τονίζουν να μην να ξεχνάμε ότι θα πρέπει να ξαναβάζουμε αντηλιακό κάθε δύο ώρες, ή πιο συχνά αν κολυμπάμε ή ιδρώνουμε. Επιπλέον, δεν πρέπει ποτέ να να αφήνουμε τη συσκευασία στον ήλιο, γιατί αυτό μπορεί να μειώσει την αποτελεσματικότητα του προϊόντος. Θα πρέπει να είναι πάντα στη σκιά, ή τυλιγμένο σε πετσέτα. Και βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάμε να ελέγχουμε την ημερομηνία λήξης.

Καταληκτικά, οι δερματολόγοι λένε ότι το καλύτερο αντηλιακό- σπρέι ή λοσιόν- είναι αυτό που θα χρησιμοποιούμε. Όμως, συνήθως συνιστούν τις λοσιόν και όχι τα σπρέι, καθώς οι περισσότεροι συχνά κάνουν λάθος χρήση των προϊόντων της δεύτερης κατηγορίας. Αυτό όμως, επισημαίνουν, δεν σημαίνει ότι τα σπρέι είναι λιγότερο αποτελεσματικά.