Υγεία

Το τρία σημάδια του καρκίνου του πνεύμονα που οι περισσότεροι αγνοούν

Το τρία σημάδια του καρκίνου του πνεύμονα που οι περισσότεροι αγνοούν Φωτογραφία: CDC on Unsplash
Κι όμως δεν είναι μόνο οι καπνιστές αυτοί που θα πρέπει να ελέγχονται προληπτικά για τον καρκίνο του πνεύμονα: Τα τρία συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοείτε

Σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία, ο καρκίνος του πνεύμονα είναι η κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο στις Ηνωμένες Πολιτείες, αντιπροσωπεύοντας 1 στις 5 θανάτους από τη νόσο.

Η έγκαιρη διάγνωση είναι εξαιρετικά σημαντική για την επιβίωση του ασθενή, με τις αρμόδιες υπηρεσίες των ΗΠΑ να συνιστούν ετήσιο έλεγχο για τον καρκίνο του πνεύμονα σε ενήλικες 50 έως 80 ετών που έχουν ιστορικό καπνίσματος ενός πακέτου τσιγάρων την ημέρα επί 20 χρόνια (ή δύο πακέτα για 10 χρόνια) και παραμένουν καπνιστές ή έχουν διακόψει το κάπνισμα τα τελευταία 15 χρόνια.

Παρά τις συστάσεις, μόνο το 5% των ατόμων που έχουν δικαίωμα να υποβληθούν σε έλεγχο για καρκίνο του πνεύμονα υποβάλλονται πράγματι σε έλεγχο, δηλώνει ο Chi-Fu Jeffrey Yang, θωρακοχειρουργός στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης και ιδρυτής της Αμερικανικής Πρωτοβουλίας για τον Έλεγχο του Καρκίνου του Πνεύμονα.

Και παρόλο που οι προληπτικές εξετάσεις συνιστώνται ιδιαίτερα σε όσους καπνίζουν ή έχουν καπνίσει στο παρελθόν, και οι μη καπνιστές μπορούν να νοσήσουν από καρκίνο του πνεύμονα. 

«Ο καρκίνος του πνεύμονα σε άτομα που δεν κάπνιζαν ποτέ θα μπορούσε να σχετίζεται με τη συμβίωση με καπνιστή, ή ενδεχομένως να σχετίζεται με γενετικούς παράγοντες, ιδίως αν έχουν συγγενή πρώτου βαθμού που έπασχε από καρκίνο του πνεύμονα και δεν κάπνιζε ποτέ», δηλώνει ο Daniel J. Boffa, κλινικός διευθυντής του Κέντρου Καρκίνου του Θώρακα στο Κέντρο Καρκίνου του Yale. «Υπάρχουν επίσης περιβαλλοντικοί παράγοντες κινδύνου, όπως το ραδόνιο, το αρσενικό στο έδαφος, ακόμη και ο αμίαντος, που αυξάνουν τον κίνδυνο για καρκίνο του πνεύμονα».

Αυτά είναι τα τρία συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοείτε

Πόνος στο στήθος

Τα συμπτώματα του καρκίνου του πνεύμονα διαφέρουν μεταξύ των ασθενών. «Όταν ο καρκίνος αυτός δίνει συμπτώματα, αυτά μπορεί να προέρχονται από την επίδραση που έχει σε μέρη του θώρακα, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε πόνο στο στήθος, βήχα με αίμα ή δύσπνοια», δηλώνει ο Boffa.

Ωστόσο, σημειώνει ότι αυτά τα συμπτώματα δεν σχετίζονται αποκλειστικά με τον καρκίνο του πνεύμονα. Σύμφωνα με τον Boffa, «τις περισσότερες φορές όταν κάποιος έχει αυτά τα συμπτώματα, σχετίζονται με κάτι άλλο, γεγονός που καθιστά τη διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα πολύ δύσκολη, ιδίως σε νεότερα άτομα».

Επίμονος βήχας

Αν και ο βήχας δεν είναι αποκλειστικά ένδειξη για καρκίνο του πνεύμονα, ένας βήχας που επιμένει για εβδομάδες (ειδικά χωρίς άλλη συνοδό νόσο) θα πρέπει να προκαλέσει μια κάποια ανησυχία.

Ο επίμονος βήχας συνήθως σχετίζεται με πιο προχωρημένο καρκίνο του πνεύμονα, όπως το στάδιο 3 ή 4 - δηλώνει ο Yang.

Ένας παρατεταμένος βήχας μπορεί επίσης να είναι σύμπτωμα πνευμονίας, ενώ μεταξύ 50-70% των ατόμων με καρκίνο του πνεύμονα αναπτύσσουν πνευμονία (πνευμονική λοίμωξη) λόγω εξασθενημένου ανοσοποιητικού συστήματος.

Πόνος σε άλλα μέρη του σώματος

«Όταν ο καρκίνος του πνεύμονα έχει εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος, μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα σε αυτές τις περιοχές, όπως πονοκεφάλους ή πόνο κοντά στα οστά της πλάτης ή της λεκάνης», δηλώνει ο Boffa.

Εάν αντιμετωπίζετε οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα, είναι σημαντικό να επισκεφθείτε τον ιατρό σας.

Παρόλο που κανένα από αυτά από μόνο του δεν θα πρέπει να αποτελέσει αιτία πανικού - αφού δεν σημαίνει φυσικά πως έχετε σίγουρα καρκίνο - είναι πάντα καλύτερο να ελέγχεστε.

Πηγή: Huffington Post