Υγεία

Πιο βαθιά το χέρι στη τσέπη: Ακριβότερα από σήμερα εκατοντάδες φάρμακα

Πιο βαθιά το χέρι στη τσέπη: Ακριβότερα από σήμερα εκατοντάδες φάρμακα
Νέες αυξήσεις σε εκατοντάδες φάρμακα τίθονται σε ισχύ από σήμερα Δευτέρα 26 Αυγούστου. Οι αυξήσεις φτάνουν το 35% και πρόκειται για φθηνά φάρμακα με πολύ χαμηλή τιμή για τα οποία υπήρχε κίνδυνος να αποσυρθούν από την ελληνική αγορά.

Οι αυξήσεις ακολουθούν σχετικό αίτημα φαρμακευτικών εταιρειών, καθώς το κόστος παραγωγής τους είναι υψηλότερο από το κέρδος. Εκτιμάται πως περίπου 200 φάρμακα δεν κυκλοφορούν και εισάγονται από το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ), με τιμές λιανικής οι οποίες είναι έως και πολλαπλάσιες.

Mε το νέο δελτίο τιμών, τα εν λόγω σκευάσματα αναμένεται να κυκλοφορήσουν εκ νέου. Ορισμένα εξ αυτών είχαν τιμές 1 ευρώ και κάτω και η ποσοστιαία αύξηση που λαμβάνουν είναι έως και πάνω από 300% (από 1 ευρώ στα 3).

Στο δελτίο τιμών που ισχύει από σήμερα περιλαμβάνεται αντιβιοτικό (cycloviran) με τιμή 88,56 ευρώ (από 38,04 σήμερα) και ανοσοσφαιρίνη (orlobin) με 764 ευρώ (από 213,96 ευρώ).

Υπενθυμίζεται ότι στο τέλος Ιουλίου, ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) ανακοίνωσε τις τιμές για 1.242 κωδικούς σκευασμάτων για τα οποία οι εταιρείες που τα διακινούν, είχαν αιτηθεί την αναπροσαρμογή τους (μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται και 6 σκευάσματα που έλαβαν πρώτη φορά τιμή).

Δείτε εδώ τις νέες τιμές φαρμάκων

NETWORK