Υγεία

Ροδάκινο ή δαμάσκηνο; Ποιο είναι το καλύτερο για την υγεία

Ροδάκινο ή δαμάσκηνο; Ποιο είναι το καλύτερο για την υγεία Φωτογραφία: intime
Τα ροδάκινα και τα δαμάσκηνα έχουν διαφορετικά θρεπτικά συστατικά.

«Τα ροδάκινα και τα δαμάσκηνα είναι και τα δύο πλούσια σε βιταμίνες, αλλά τα ροδάκινα έχουν λίγο υψηλότερη ποσότητα βιταμίνης C», διευκρινίζει η Kelly Springer RD, MS, στο Fox News Digital.

Τα δαμάσκηνα «ξεχωρίζουν για την υψηλότερη περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες, προάγοντας την πέψη και την υγεία του εντέρου», σύμφωνα με την ίδια.

Τα ροδάκινα, όπως αναφέρει το healthstat.gr, «τείνουν να έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε νερό» συγκριτικά με τα δαμάσκηνα. Τα δαμάσκηνα, ωστόσο, περιέχουν φυσικά σορβιτόλη, «μια αλκοόλη ζάχαρης που βοηθά στην ανακούφιση από τη δυσκοιλιότητα», λέει η Springer.

«Γι’ αυτό τα αποξηραμένα δαμάσκηνα συνιστώνται για την ανακούφιση από τη δυσκοιλιότητα», προσθέτει.
Ο Benjamin L. Smith, PHC, δημιουργός του «The Ultimate Health Model», δηλώνει στο Fox News Digital ότι η κατανάλωση τοπικών καλλιεργειών είναι επίσης σημαντικός παράγοντας. «Πρέπει να τρώτε ντόπια και βιολογικά φρούτα», λέει.

Η κατανάλωση τροφής που καλλιεργείται τοπικά είναι «πιο ευεργετική για τα μιτοχόνδρια», σύμφωνα με τον ίδιο.

Περιεκτικότητα σε ζάχαρη

Τόσο τα ροδάκινα όσο και τα δαμάσκηνα, λόγω της περιεκτικότητάς τους σε ζάχαρη, είναι «καλά σε περιορισμένες ποσότητες», συμπληρώνει.

«Και τα δύο φρούτα είναι θρεπτικά με τον δικό τους τρόπο», σημειώνει στο Fox News Digital ο Δρ Chris Mohr από το Λούισβιλ του Κεντάκι. Ο Mohr είναι σύμβουλος φυσικής κατάστασης και διατροφής στο Fortune Recommends Health.

Περιεκτικότητα σε βιταμίνη Α

Τα ροδάκινα έχουν περισσότερη βιταμίνη Α από τα δαμάσκηνα που σημαίνει ότι είναι καλύτερα για την όραση και την υγεία του ανοσοποιητικού αλλά τα δαμάσκηνα περιέχουν «ανθοκυανίνες», λέει ο Mohr, «οι οποίες βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής», διευκρινίζει.

«Η επιλογή μεταξύ ροδάκινου και δαμάσκηνου εξαρτάται πραγματικά από τις προσωπικές σας προτιμήσεις», συμπληρώνει.

«Και τα δύο περιέχουν φυτικές ίνες, μπορούν να υποστηρίξουν την υγεία του πεπτικού συστήματος και να βοηθήσουν στη διαχείριση του βάρους αλλά πραγματικά, κάθε φρούτο είναι εκπληκτικό, οπότε απολαύστε τα», καταλήγει.

Η Springer συμβουλεύει τους πελάτες της να τρώνε μία ποικιλία φρούτων, τονίζοντας ότι τόσο τα ροδάκινα όσο και τα δαμάσκηνα έχουν τα οφέλη τους στην υγεία.