Υγεία

Κορονοϊός: Ραγδαία εξάπλωση της XEC στην Ευρώπη - Θα κυριαρχήσει τον χειμώνα

Κορονοϊός: Ραγδαία εξάπλωση της XEC στην Ευρώπη - Θα κυριαρχήσει τον χειμώνα Φωτογραφία: YURI KOCHETKOV/EPA
Οι ειδικοί εκτιμούν οτι η παραλλαγή XEC του κορονοϊού είναι πιο μεταδοτική από όλα τα στελέχη.

Το κυρίαρχο στέλεχος του κορονοϊού αναμένεται να γίνει η παραλλαγή XEC τον χειμώνα, σύμφωνα με τους επιστήμονες καθώς ήδη αρκετοί άνθρωποι σε ευρωπαϊκές χώρες έχουν μολυνθεί από τη συγκεκριμένη παραλλαγή η οποία εξαπλώνεται συνεχώς.

Κροούσματα της XEC εντοπίστηκαν στη Γερμανία, τον Ιούνιο, ενώ από τότε περιπτώσεις της παραλλαγής XEC έχουν εμφανιστεί στο Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ, τη Δανία, τη Γαλλία, την Ιρλανδία, τη Σουηδία, την Ιταλία και την Ισπανία.

Το στέλεχος XEC είναι υβρίδιο δύο υποπαραλλαγών της Όμικρον, της KS.1.1 κα της KP.3.3, οι οποίες κυριαρχούν σήμερα στην Ευρώπη. Έχει ήδη εξαπλωθεί στις ΗΠΑ, καθώς ανιχνεύεται πλέον σε 25 πολιτείες, όπως αναφέρει το CBS.

Τα εμβόλια αν και έχουν προσαρμοστεί προκειμένου να καλύπτουν και τις νέες παραλλαγές φαίνεται ότι δεν καλύπτουν την παραλλαγή XEC η οποία προέκυψε από προηγούμενες υποπαραλλαγές της Όμικρον.

Ο καθηγητής Francois Balloux, Διευθυντής του Ινστιτούτου Γενετικής στο University College του Λονδίνου, είπε στο BBC News ότι παρόλο που η XEC έχει ένα «ελαφρή πλεονέκτημα μετάδοσης» σε σχέση με άλλες πρόσφατες παραλλαγές του Covid, τα εμβόλια ίσως προσφέρουν καλή προστασία.

Τονίζει ωστόσο ότι ενδέχεται η XEC να γίνει η κυρίαρχη υποπαραλλαγή κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Ο διευθυντής του Scripps Research Translational Institute, στην Καλιφόρνια, Eric Topol λέει ότι η XEC «μόλις ξεκίνησε».

«Και αυτό θα πάρει πολλές εβδομάδες, μερικούς μήνες, προτού πραγματικά αρχίσει να προκαλεί τεράστιο κύμα», τόνισε στους LA TIMES.

Ποια είναι τα συμπτώματα του XEC Covid;

Τα συμπτώματα πιστεύεται ότι είναι τα ίδια με αυτά του κρυολογήματος ή  της γρίπης όπως:

  • υψηλή θερμοκρασία 
  • πόνους
  • κούραση
  • βήχα ή πονόλαιμο

Οι περισσότεροι άνθρωποι αισθάνονται καλύτερα μέσα σε λίγες εβδομάδες μετά τον Covid, αλλά μπορεί να χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να ανακάμψουν.