Υγεία

Το ανθρακούχο νερό είναι τόσο ενυδατικό όσο το απλό νερό;

Το ανθρακούχο νερό είναι τόσο ενυδατικό όσο το απλό νερό; Φωτογραφία: Pixabay
Το ανθρακούχο νερό περιέχει την ίδια ένωση με το απλό νερό, που είναι απαραίτητη για την ενυδάτωση - H2O.

Το ανθρακούχο νερό περιέχει διαλυμένο διοξείδιο του άνθρακα, το οποίο, μέσω μιας χημικής αντίδρασης, μετατρέπεται σε ανθρακικό οξύ. «Αυτό δεν επηρεάζει την ικανότητα του οργανισμού να απορροφά νερό και να παραμένει ενυδατωμένος», δήλωσε η Grace Derocha, διαιτολόγος-διατροφολόγος και εκπρόσωπος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας.

Σε μια μελέτη του 2016 που εξέτασε την ενυδάτωση του οργανισμού από 13 διαφορετικά ροφήματα, συγκρίνοντας την πρόσληψη υγρών με την παραγωγή ούρων, διαπιστώθηκε ότι το ανθρακούχο νερό ήταν εξίσου ενυδατικό με το απλό νερό, αλλά και με πολλά άλλα ροφήματα, όπως ο καφές, το τσάι και η σόδα.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η ενυδάτωση εξαρτάται από την ποσότητα των υγρών που καταναλώνει κάποιος, ενώ αρκετοί αναζητούν περισσότερη γεύση.

«Εκεί είναι που το ανθρακούχο νερό, για κάποιους, μπορεί να έχει πλεονέκτημα, διότι αν πίνεις περισσότερο, είναι πιθανό να ενυδατώνεσαι καλύτερα», δήλωσε ο Ron Maughan, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου St. Andrews στη Σκωτία.

Αν και οι φυσαλίδες στο ανθρακούχο νερό μπορεί να ενθαρρύνουν ορισμένους να πίνουν μεγαλύτερες ποσότητες, για άλλους λειτουργεί αποτρεπτικά. Το ανθρακικό μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα ή αέρια, ιδιαίτερα σε όσους έχουν στομαχικά προβλήματα και όταν καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες, δήλωσε ο Derocha, κάτι που διαφέρει από άτομο σε άτομο.

Επιπλέον, το ανθρακικό μπορεί να κάνει μερικούς ανθρώπους να αισθάνονται χορτάτοι και, ως εκ τούτου, να πίνουν λιγότερο, είπε.

Μια μικρή μελέτη με τη συμμετοχή 21 ατόμων που παραπονιόντουσαν για δυσκοιλιότητα και δυσπεψία ανέφερε ότι όσοι έπιναν ανθρακούχο νερό για περίπου 15 ημέρες παρουσίασαν μείωση των συμπτωμάτων τους.

Όσον αφορά άλλους μύθους σχετικά με το ανθρακούχο νερό, δεν υπάρχουν πειστικά στοιχεία ότι κάνει κακό στην υγεία των οστών ή των δοντιών.

Με πληροφορίες από Washington Post