Υγεία

Αυτές είναι οι τροφές που ενυδατώνουν - Μύθος τα 8 ποτήρια νερό

Αυτές είναι οι τροφές που ενυδατώνουν - Μύθος τα 8 ποτήρια νερό Φωτογραφία: UNSPLASH
Ενυδάτωση δεν σημαίνει μόνο κατανάλωση νερού, λένε οι ειδικοί.

Αυτή την εποχή που κυριαρχούν οι υψηλές θερμοκρασίες, η ενυδάτωση είναι σημαντικότερη από ποτέ. Όμως αυτό δεν σημαίνει μόνο κατανάλωση νερού.

Εξάλλου, η πεποίθηση ότι όλοι πρέπει να πίνουμε οχτώ ποτήρια νερό κάθε ημέρα για να είμαστε ενυδατωμένοι παραμένει δημοφιλής, παρότι την έχουν απομυθοποιήσει επανειλημμένα οι ειδικοί.

«Δεν υπάρχουν πραγματικά δεδομένα πίσω από τα 8 ποτήρια νερού την ημέρα», επισημαίνει δρ. Dan Negoianu, νεφρολόγος στο University of Pennsylvania. «Απλά επειδή τα ούρα σας έχουν σκούρο χρώμα, δεν αποδεικνύει ότι είστε αφυδατωμένοι», συμπληρώνει μιλώντας στους New York Times.

Ενυδάτωση σημαίνει απλά να καταναλώνουμε αρκετά υγρά μέχρι να μην διψάμε. Και αυτή η ποσότητα διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο, εξηγεί.

Επιλέξτε τα αγαπημένα σας φρούτα, λαχανικά και ροφήματα

Υπάρχουν πολλά τρόφιμα και ροφήματα πέρα από το νερό τα οποία θα μας κρατήσουν ενυδατωμένους, αναφέρουν οι ειδικοί. Και τα καλύτερα είναι αυτά που θα τα καταναλώνουμε συχνά.

«Το σώμα σας δεν ενδιαφέρεται από πού παίρνει την ενυδάτωση, απλά χρειάζεται υγρά», επισημαίνει η Tamara Hew-Butler, επίκουρη καθηγήτρια στο Wayne State University.

Τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά είναι ιδανικές πηγές ενυδάτωσης. Όχι μόνο λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε νερό, αλλά και γιατί έχουν φυτικές ίνες, που παρέχουν κι άλλα οφέλη. Το καρπούζι και το πεπόνι είναι ιδιαίτερα ζουμερά. Οι φράουλες, τα πορτοκάλια, τα σταφύλια, τα αγγούρια και το σέλερι επίσης έχουν άφθονο νερό.

Τα ροφήματα κάθε είδους μπορούν επίσης να ενυδατώσουν. Χυμοί, γάλα, τσάι και καφές είναι υγρά που μπορεί να χρησιμοποιήσει το σώμα μας. Τα ροφήματα που είναι γεμάτα ζάχαρη ίσως δεν είναι η καλύτερη διατροφική επιλογή, όμως σύμφωνα με έρευνες ακόμα κι αυτά παρέχουν υγρά στον οργανισμό. Στη ζέστη του καλοκαιριού τα παγωμένα γλυκά- όπως γρανίτες και σορμπέ- μπορεί επίσης να αποτελέσουν μια βολική λύση για κατανάλωση υγρών.

«Μπορείτε να πετύχετε- και να ξεπεράσετε- τις καθημερινές ανάγκες για υγρά με την κατανάλωση ροφημάτων και πλούσιων σε νερό τροφίμων, χωρίς να πιείτε ούτε ένα ποτήρι νερό», λέει η δρ. Hew-Butler.

Τα ροφήματα με καφεΐνη μπορούν επίσης να ενυδατώσουν. Αν και η καφεΐνη συχνά θεωρείται ουσία διουρητική, ή που αφυδατώνει, έρευνα έδειξε ότι η κατανάλωση καφέ ή άλλων ροφημάτων αυτής της κατηγορίας έχουν την ίδια επίδραση με την κατανάλωση νερού. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για εκείνους που καταναλώνουν συχνά καφεΐνη.

Μην φοβάστε τα αλμυρά τρόφιμα

Πολλοί έχουμε ακούσει ότι τα αλμυρά τρόφιμα αφυδατώνουν, αλλά αυτό δεν είναι απόλυτα αληθές, επισημαίνει η Kelly Hyndman, ερευνήτρια στο University of Alabama.

Όταν καταναλώνουμε πολλές αλμυρές τροφές μαζί, ο εγκέφαλός μας θα εκκρίνει την αντιδιουρητική ορμόνη ADH. Αυτή συνδέεται και με το αίσθημα της δίψας. Η κατανάλωση υπερβολικά πολλών αλμυρών τροφών είναι πρόβλημα μόνο αν αγνοούμε τα σημάδια της δίψας, εξηγεί η δρ. Hew-Butler.

Αν θέλουμε αλμυρές τροφές που ενυδατώνουν, οι ελιές και οι πίκλες είναι αποδεκτές επιλογές, αν και σπανίως οι άνθρωποι τις καταναλώνουν σε μεγάλες ποσότητες. Η σούπα, ιδιαίτερα με ζωμό που βασίζεται στο νερό, επίσης μας βοηθά να πάρουμε υγρά.

Αυτό που πραγματικά μας αφυδατώνει είναι το αλκοόλ, προειδοποιούν οι ειδικοί. «Το αλκοόλ καταστέλλει την ADH. Οπότε, όταν το καταναλώνετε, δεν έχετε αυτή την ορμόνη να λέει στους νεφρούς σας να απορροφήσουν ξανά νερό», λέει η δρ. Hyndman. Έτσι, όποια υγρά καταναλώνουμε απλά θα «φύγουν» από το σώμα αμέσως.

Εκείνοι που πρέπει να είναι περισσότεροι προσεκτικοί με την ενυδάτωση είναι τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι και οι άνθρωποι με υποκείμενα νοσήματα. Οι υπόλοιποι απλά πρέπει να πίνουμε κάτι ή να τρώμε τρόφιμα με νερό όταν διψάμε και να «ακούμε» τη δίψα μας, καταλήγει η δρ. Hyndman.