Υγεία

Λίπος στην κοιλιά: Γιατί πρέπει να τρώτε αυγά

Λίπος στην κοιλιά: Γιατί πρέπει να τρώτε αυγά Φωτογραφία: Rodrigo Pereira on Unsplash
Όλοι μας έχουμε μια ορισμένη ποσότητα σπλαχνικού λίπους στο σώμα μας. Βρίσκεται βαθιά στην κοιλιά και είναι απαραίτητο για την προστασία και τη «μόνωση» ζωτικών οργάνων. Ωστόσο, η αποθήκευσή του σε υπερβολική ποσότητα είναι επικίνδυνη, αυξάνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη, καρδιακών παθήσεων, ακόμη και καρκίνου.

Μια μελέτη σε περισσότερα από 350 άτομα διαπίστωσε ότι η κατανάλωση πέντε ή περισσότερων αυγών την εβδομάδα μπορεί να μειώσει το σωματικό βάρος, τον δείκτη μάζας σώματος, αλλά και την περιφέρεια μέσης.

Η γιατρός Deborah Lee, από το Dr Fox Online Pharmacy έχει μιλήσει σχετικά στην Express.co.uk για τους τρόπους μείωσης του σπλαχνικού λίπους - συστήνοντας την προσθήκη αυγών στην διατροφή.

«Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η αύξηση της πρόσληψης πρωτεΐνης βοηθά στην απώλεια βάρους - που  περιλαμβάνει και την απώλεια του σπλαχνικού (κοιλιακού) λίπους.

«Μια επιλογή τροφίμων - πολύ υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη - είναι τα αυγά. Το μέσο αυγό (που ζυγίζει περίπου 52 γραμμάρια) περιέχει 6,3 γραμμάρια πρωτεΐνης - έτσι δύο αυγά παρέχουν 12 έως 14 γραμμάρια πρωτεΐνης.

«Οι ενήλικες χρειάζονται 45 έως 56 g πρωτεΐνης την ημέρα, ανάλογα με το πόσο δραστήριοι είναι», ενώ παράλληλα τα αυγά είναι μια τέλεια πηγή απαραίτητων αμινοξέων για την ανθρώπινη υγεία.

«Είναι χαμηλά σε θερμίδες - περίπου 60 θερμίδες σε ένα μέσο αυγό - ενώ αποτελούν εξαιρετική πηγή βιταμίνης D, χολίνης αλλά και βιταμινών του συμπλέγματος Β και Α.

«Είναι αρκετά ασφαλές να τρώτε αυγά κάθε μέρα - αυτό δεν αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων», έχει εξηγήσει η ειδικός. «Σε μια δίαιτα απώλειας βάρους, τρώτε έως και τρία αυγά την ημέρα για να έχετε το μέγιστο όφελος».