Υγεία

Οι baby boomers ζουν περισσότερο αλλά έχουν χειρότερη υγεία - «Καμπανάκι» για το σύστημα υγείας

Οι baby boomers ζουν περισσότερο αλλά έχουν χειρότερη υγεία - «Καμπανάκι» για το σύστημα υγείας Φωτογραφία: SHVETS production/Pexels
Οσοι είναι σήμερα 50+ και 60+ ετών είναι πιο πιθανό να έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας από εκείνους που είχαν γεννηθεί πριν ή κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, σύμφωνα με παγκόσμια μελέτη.

Οι «baby boomers» (όσοι έχουν γεννηθεί μεταξύ 1946 και 1964) ζουν περισσότερο, αλλά έχουν χειρότερη υγεία από ό,τι οι προηγούμενες γενιές (στην ίδια ηλικία), παρά την πρόοδο της Ιατρικής και τη μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση για υγιεινό τρόπο ζωής, σύμφωνα με μια παγκόσμια μελέτη.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι είναι σήμερα 50+ και 60+ ετών είναι πιο πιθανό να έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας από εκείνους που είχαν γεννηθεί πριν ή κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, όταν έφτασαν σε αυτή την ηλικία.

Τα ευρήματα αυτά δεν μπορούν να εξηγηθούν από το γεγονός ότι οι άνθρωποι ζουν περισσότερο, δήλωσαν οι ειδικοί του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και του University College του Λονδίνου (UCL).

Οι ασθένεις χτυπούν νωρίτερα την πόρτα

Η παχυσαρκία, ο διαβήτης τύπου 2, ο καρκίνος, οι καρδιακές παθήσεις και άλλες ασθένειες πλήττουν τους ανθρώπους σε νεότερες ηλικίες.

Τα ποσοστά ασθενειών και αναπηρίας αυξήθηκαν σε όλες τις γενιές κατά τη διάρκεια του περασμένου αιώνα, σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Journals of Gerontology.

Η επικεφαλής συγγραφέας, Laura Gimeno, του UCL, δήλωσε ότι οι νεότερες γενιές τείνουν να έχουν χειρότερη υγεία από τις προηγούμενες - ίδιας ηλικίας.

«Ακόμη και με την πρόοδο της ιατρικής και τη μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τον υγιεινό τρόπο ζωής, εκείνοι που γεννήθηκαν μετά το 1945 διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο χρόνιας ασθένειας και αναπηρίας», αναφέρει.

«Καμπανάκι» για τις κρατικές δαπάνες

«Με δεδομένο ότι έως και το ένα πέμπτο του πληθυσμού στις δυτικές χώρες υψηλού εισοδήματος είναι πλέον άνω των 65 ετών, οι αυξανόμενες απαιτήσεις για υγειονομική και κοινωνική περίθαλψη θα έχουν τεράστιες επιπτώσεις στις κρατικές δαπάνες», τονίζει η Laura Gimeno.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα υγείας για περισσότερα από 100.000 άτομα μεταξύ 2004 και 2018, καλύπτοντας αρκετές γενιές ανθρώπων ηλικίας 50 ετών και άνω, στην Αγγλία, τις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

Διαπίστωσαν αυξανόμενα ποσοστά χρόνιων ασθενειών, ιδίως όταν συνέκριναν ανθρώπους που γεννήθηκαν μεταξύ 1936 και 1945 και εκείνους που γεννήθηκαν από το 1955 έως το 1959.

Τα ποσοστά των χρόνιων ασθενειών αυξήθηκαν σε όλες τις περιοχές, με τους πιο πρόσφατα γεννημένους ενήλικες να έχουν περισσότερες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν καρκίνο, πνευμονοπάθεια, καρδιακά προβλήματα, διαβήτη τύπου 2 και υψηλή χοληστερόλη από ό,τι οι προηγούμενες γενιές, στην ίδια ηλικία.

Μάλιστα, οι διαγνώσεις καρκίνου, καρδιακών προβλημάτων και υψηλής χοληστερόλης αυξήθηκαν περισσότερο στην Αγγλία και την Ευρώπη.

«Είναι ανησυχητικές οι ενδείξεις για τις νέες γενιές, που βιώνουν επιδείνωση της υγείας τους καθώς εισέρχονται στην τρίτη ηλικία», δήλωσε η Gimeno.

Με πληροφορίες από Guardian