Υγεία

Πώς πρέπει να καθαρίζουμε το κοτόπουλο - Όχι, δεν το πλένουμε

Πώς πρέπει να καθαρίζουμε το κοτόπουλο - Όχι, δεν το πλένουμε Φωτογραφία: UNSPLASH
Το «κόλπο» με το ξύδι ή το λεμόνι δεν έχει αποτέλεσμα για τον καθαρισμό του κοτόπουλου.

Οι ειδικοί το λένε εδώ και χρόνια: δεν πρέπει να πλένουμε το κοτόπουλο προτού το μαγειρέψουμε. Και όσοι καταφεύγουν στη λύση του ξυδιού, δεν πετυχαίνουν τίποτα.

Όταν πλένουμε το κοτόπουλο, βακτήρια όπως η σαλμονέλα μπορεί να μεταφερθούν μέσω του νερού στις επιφάνειες της κουζίνας. Κάτι που δημιουργεί τον κίνδυνο μόλυνσης άλλων συστατικών του πιάτου.

Βακτήρια βρέθηκαν στους νεροχύτες 60% των μαγείρων που έπλεναν το ωμό κοτόπουλο, σε έρευνα που έκανε το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ το 2019.

Επειδή τα βακτήρια εξαπλώνονται με την επαφή με επιφάνειες, καλό είναι να μειώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τις φορές που αγγίζουμε το ωμό κοτόπουλο, ή το ακουμπάμε σε πιάτα ή πάγκους.

Η συμβουλή που είναι διαδεδομένη στο διαδίκτυο, να πλένουμε το κοτόπουλο με ξύδι, λεμόνι, ή αλατόνερο έχει καταρριφθεί από επιστημονικές μελέτες, καθώς δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα με τα βακτήρια, επισημαίνει το CNN.

Πώς μπορούμε να καθαρίσουμε το κοτόπουλο

Χρησιμοποιείστε στεγνές χαρτοπετσέτες για να στεγνώσετε το κοτόπουλο, συμβουλεύει o σεφ Σον Ματίεβιτς. Αμέσως μετά, πετάξτε τις χαρτοπετσέτες.

Αυτή η μέθοδος, πέρα από το γεγονός ότι μειώνει την πιθανότητα εξάπλωσης βακτηρίων μέσω της επαφής με άλλες επιφάνειες, βοηθά και στο να γίνει πιο τραγανό το κοτόπουλο όταν το μαγειρέψουμε, καθώς έχει αφαιρεθεί η υγρασία, εξηγεί ο σεφ.

Ο Ματίεβιτς προτείνει το τρικ με τις χαρτοπετσέτες και για το κοτόπουλο που το έχουμε μαρινάρει προτού το μαγειρέψουμε.

Άλλοι ειδικοί συνιστούν να έχουμε ένα ξύλο κοπής για το κοτόπουλο και άλλο για τα λαχανικά ή το τυρί. «Αν βάλουμε το κοτόπουλο σε επιφάνεια κοπής και μετά εκεί ακουμπήσουμε λαχανικά που δεν θα τα μαγειρέψουμε, υπάρχει ο κίνδυνος μόλυνσής τους από βακτήρια», εξηγεί ο Ντόναλντ Σάφνερ, επικεφαλής του τμήματος επιστήμης της διατροφής στο πανεπιστήμιο Rutgers του Νιου Τζέρσι.

Ο ίδιος συμβουλεύει πρώτα να πλένουμε και να κόβουμε όλα τα υπόλοιπα συστατικά του πιάτου και μετά να ασχολούμαστε με το ωμό κοτόπουλο ή το κρέας. «Ακόμα κι αν χρησιμοποιούμε ξεχωριστές επιφάνειες κοπής, υπάρχει ακόμα ο κίνδυνος εξάπλωσης βακτηρίων στην κουζίνα ή τα χέρια μας», επισημαίνει.

Οι πρώτες κινήσεις αφού ετοιμάσουμε το κοτόπουλο

Αμέσως αφού τελειώσουμε την προετοιμασία του κοτόπουλου θα πρέπει να πλύνουμε τα χέρια μας με ζεστό νερό και σαπούνι.

Επιπλέον, πρέπει να πλύνουμε με ζεστό νερό- ή στο πλυντήριο πιάτων- όποιο αντικείμενο έχει έρθει σε επαφή με το κοτόπουλο ή τα υγρά του.

Ακόμα, ο Σάφερ τονίζει ότι δεν πρέπει να ξαναχρησιμοποιούμε σφουγγάρι με το οποίο έχουμε πλύνει τα πιάτα και τα εργαλεία της κουζίνας που ήρθαν σε επαφή με το ωμό κοτόπουλο. «Τα σφουγγάρια της κουζίνας μπορεί να είναι πηγή διασταυρούμενης μόλυνσης. Αν τα χρησιμοποιήσουμε για να καθαρίσουμε τα υγρά του κοτόπουλου πρέπει κι αυτά να μπουν στο πλυντήριο πιάτων», δηλώνει και υπενθυμίζει πως όταν δεν χρησιμοποιούνται, τα σφουγγάρια θα πρέπει να είναι καθαρά και στεγνά.

Πώς απολυμαίνουμε τον νεροχύτη

Για να είμαστε σίγουροι ότι δεν θα μείνουν βακτήρια στην κουζίνα μας, πέρα από το πλύσιμο των πιάτων, θα πρέπει να απολυμάνουμε τον νεροχύτη, τη βρύση και τις επιφάνειες εργασίας.

Μπορούμε να φτιάξουμε μόνοι μας ένα υγρό απολύμανσης, βάζοντας μισό κουταλάκι χλωρίνη μαζί με 2 και 2/3 κούπας νερό σε ένα μπουκάλι ψεκασμού. Χρησιμοποιούμε το διάλυμα για να καθαρίσουμε τα πάντα με μια πετσέτα.