Υγεία

Μακροζωία: Όσα πρέπει να κάνουμε για να έχουμε καλύτερη ποιότητα ζωής

Μακροζωία: Όσα πρέπει να κάνουμε για να έχουμε καλύτερη ποιότητα ζωής Φωτογραφία: Ami Suhzu/PEXELS
Η καλή διατροφή, η άσκηση, ο καλός ύπνος, η αποφυγή του καπνίσματος είναι μερικοί μόνο τρόποι για έχουμε μακροζωία.

Οι επιλογές του τρόπου ζωής που κάνουμε παίζουν μεγάλο ρόλο στο να ζήσουμε περισσότερο, να παραμείνουμε υγιείς και να είμαστε σε θέση να συνεχίσουμε να κάνουμε τα πράγματα που αγαπάμε. Η μακροζωία και κυρίως η ποιότητα στη ζωή μας είναι το ζητούμενο.

Τι είναι η μακροζωία;

Η μακροζωία αναφέρεται στη μεγάλη διάρκεια ζωής. Στις ΗΠΑ, το προσδόκιμο ζωής έχει αυξηθεί δραματικά από το 1900, όταν ο μέσος όρος ζωής ήταν 47 χρόνια.

Οι ειδικοί, εκτιμούν ότι περίπου το 25% της διακύμανσης στη διάρκεια της ανθρώπινης ζωής καθορίζεται από τη γενετική. Αλλά τα υπόλοιπα μπορούν να αποδοθούν σε μεγάλο βαθμό στο πώς φροντίζουμε το σώμα μας.

Υπάρχουν απλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να είστε πιο υγιείς, πιο δραστήριοι και πιο παραγωγικοί.

Το κλειδί για να ζήσετε ακόμη και μέχρι την ηλικία των 100 ετών είναι η υγιεινή διατροφή, η τακτική σωματική δραστηριότητα και οι καλές επιλογές τρόπου ζωής από νεαρή ηλικία.

Η καλή διατροφή προάγει τη μακροζωία

Αυτό που τρώτε έχει άμεσο αντίκτυπο στα κύτταρα του σώματός σας, το οποίο με τη σειρά του έχει αντίκτυπο στη μακροζωία.

Μια υγιεινή διατροφή, παρέχει στα κύτταρα ζωτικές πηγές ενέργειας και τα διατηρεί σταθερά ώστε να λειτουργούν όπως πρέπει. Οι υγιεινές τροφές υποστηρίζουν τα κύτταρα του ανοσοποιητικού σας, τα οποία προστατεύονται από λοιμώξεις και άλλες απειλές για την υγεία, προστατεύουν άλλα κύτταρα από βλάβες και βοηθούν το σώμα να επισκευάσει ή να αντικαταστήσει τα κατεστραμμένα κύτταρα.

Μια δίαιτα πλούσια σε ζάχαρη, ανθυγιεινά λιπαρά και επεξεργασμένα τρόφιμα, μπορεί να καταστήσει τα κύτταρα σε όλο το σώμα πιο ευάλωτα σε βλάβες. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης, καρκίνου, φλεγμονής και χρόνιων ασθενειών όπως ο διαβήτης, τα καρδιαγγειακά προβλήματα και η παχυσαρκία.

Μια εξαιρετική διατροφή για την προώθηση της μακροζωίας είναι με βάση τα φυτά.

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο JAMA Network Open, διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που ακολούθησαν περισσότερο τη μεσογειακή διατροφή με βάση τα φυτά, η οποία δίνει έμφαση στα λαχανικά (εκτός από τις πατάτες), στα φρούτα, στους ξηρούς καρπούς, στα δημητριακά ολικής αλέσεως, στα όσπρια και στα ψάρια και ελαχιστοποιεί το κόκκινο και το επεξεργασμένο κρέας, έχουν 23% περισσότερες πιθανότητες να ζήσουν πιο πολύ σε σχέση με τις γυναίκες που δεν τήρησαν τέτοια διατροφικά πρότυπα.

Μια φυτική διατροφή περιλαμβάνει την κατανάλωση πολλών φρούτων και λαχανικών, φασολιών, ξηρών καρπών και σπόρων και δημητριακών ολικής αλέσεως αντί για επεξεργασμένα τρόφιμα. Οι τροφές από φυτά είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά όπως βήτα καροτίνη, λυκοπένιο και βιταμίνες Α, C και Ε, που προστατεύουν τα κύτταρα από βλάβες.

Ο ρόλος της άσκησης στη μακροζωία

Η σωματική δραστηριότητα συμβάλλει στη μακροζωία, λόγω των πολλών θετικών επιδράσεων που έχει στον οργανισμό. Αυτά τα αποτελέσματα περιλαμβάνουν ισχυρότερη λειτουργία της καρδιάς και των πνευμόνων, βελτιωμένη υγεία των αιμοφόρων αγγείων, ισχυρότερους μύες, καλύτερη ισορροπία και υγιέστερο βάρος.

Η σωματική δραστηριότητα, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού και διαβήτη, μεταξύ άλλων πλεονεκτημάτων. Η σωματική δραστηριότητα μπορεί επίσης να βελτιώσει τη διάθεσή σας και να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε καλύτερα.

Οι Οδηγίες Φυσικής Δραστηριότητας στις ΗΠΑ για τους ενήλικες προβλέπουν:

  • 150 λεπτά την εβδομάδα μέτριας δραστηριότητας ή
  • 75 λεπτά την εβδομάδα έντονης κίνησης ή
  • ισοδύναμο συνδυασμό και των δύο

Η μέτρια σωματική δραστηριότητα περιλαμβάνει περπάτημα, άρση βαρών και ασκήσεις χαμηλότερης έντασης. Η έντονη άσκηση περιλαμβάνει τρέξιμο, ποδήλατο και κολύμπι. Ακόμη και οι οικιακές εργασίες όπως ο καθαρισμός και η κηπουρική θεωρούνται ως άσκηση.

Άλλες επιλογές τρόπου ζωής που συμβάλλουν στη μακροζωία

Εκτός από την υγιεινή διατροφή και τη σωματική δραστηριότητα, οι ακόλουθες επιλογές τρόπου ζωής μπορούν να έχουν τεράστιο αντίκτυπο στη μακροζωία και την ποιότητα ζωής:

Μην καπνίζετε

Το κάπνισμα έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τη διάρκεια ζωής. Το κάπνισμα βλάπτει τη λειτουργία των πνευμόνων, την υγεία του δέρματος και τη στοματική υγεία, ενώ αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου.

Περιορίστε το αλκοόλ

Η υπερβολική χρήση αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο ηπατικής βλάβης, καρκίνου και σοβαρών ατυχημάτων. Μπορεί να βλάψει το ανοσοποιητικό σας σύστημα και να οδηγήσει σε κατάθλιψη.

Κοιμηθείτε αρκετά

Ο ποιοτικός ύπνος είναι ζωτικής σημασίας για την καλή υγεία και ευεξία καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής σας. Με την πάροδο του χρόνου, ο ανεπαρκής ύπνος μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για χρόνια προβλήματα υγείας, επηρεάζοντας την καρδιά, τον εγκέφαλο, τους πνεύμονες, το ανοσοποιητικό σύστημα και πολλά άλλα. Οι ειδικοί συνιστούν στους ενήλικες να κοιμούνται από επτά έως εννέα ώρες τη νύχτα.

Ενυδάτωση

Μια πρόσφατη μελέτη σε περισσότερους από 11.000 ενήλικες διαπίστωσε ότι όσοι παραμένουν καλά ενυδατωμένοι φαίνεται να είναι πιο υγιείς, να αναπτύσσουν λιγότερες χρόνιες παθήσεις όπως καρδιακές και πνευμονικές και να ζουν περισσότερο από εκείνους που δεν το κάνουν.

Κοινωνικοποίηση

Η συχνότερη κοινωνική δραστηριότητα συνδέθηκε με σημαντικά μεγαλύτερη επιβίωση. Μάλιστα, όσο μεγαλύτερη είναι η συχνότητα της κοινωνικοποίησης, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα να ζήσετε περισσότερο.

Πηγή: Healthstat