Υγεία

Συναγερμός για νορβηγική ψώρα: Κλειστό δημοτικό σχολείο μετά από κρούσμα

Συναγερμός για νορβηγική ψώρα: Κλειστό δημοτικό σχολείο μετά από κρούσμα
Η ψώρα είναι μια δερματική λοίμωξη που προκαλείται από το «ακάρι της φαγούρας» Sarcoptes scabiei, το οποίο εισχωρεί στο ανώτερο στρώμα του δέρματος για να γεννήσει τα αυγά του.

Κλειστό παρέμενει χθες Παρασκευή το 3ο Ειδικό Σχολείο στον Άγιο Ιωάννη Χανίων παρέμεινε, λόγω επιβεβαιωμένου κρούσματος νορβηγικής ψώρας σε έναν μαθητή.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ Χανίως, αμέσως μετά τον εντοπισμό του κρούσματος, οι υγειονομικές αρχές έδωσαν οδηγίες για ενδελεχή καθαρισμό του σχολικού κτιρίου, ενώ ακολούθησε και απολύμανση από ειδικό συνεργείο.

Τόσο στους μαθητές όσο και στους εκπαιδευτικούς και τους γονείς δόθηκαν συστάσεις ενώ προτάθηκε και η λήψη προληπτικής φαρμακευτικής αγωγής.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Αντιδήμαρχος Παιδείας, Αντώνης Βαρδάκης, μέχρι στιγμής δεν έχουν καταγραφεί άλλα κρούσματα εντός της σχολικής κοινότητας, και το σχολείο πιθανότατα θα ανοίξει ξανά τη Δευτέρα, αφού δοθεί η σχετική έγκριση από τη Διεύθυνση Υγείας.

Σημειώνεται πως τα κύρια συμπτώματα της ψώρας περιλαμβάνουν έντονο κνησμό, κυρίως τη νύχτα, και εξανθήματα. Η ψώρα μεταδίδεται εύκολα μέσω άμεσης δερματικής επαφής ή μέσω μολυσμένων αντικειμένων και μπορεί να εξαπλωθεί σε χώρους όπου υπάρχει στενή επαφή.