Υγεία

McDonald’s: Γιατί τα φρέσκα λαχανικά είναι ο μεγάλος εφιάλτης των εστιατορίων

McDonald’s: Γιατί τα φρέσκα λαχανικά είναι ο μεγάλος εφιάλτης των εστιατορίων Φωτογραφία: UNSPLASH
Πολλά εστιατόρια απέσυραν τα φρέσκα κρεμμύδια, μετά το ξέσπασμα E.coli στα McDonald’s.

Η έξαρση E.coli στα McDonald’s ξανάφερε στο προσκήνιο τον εφιάλτη για τα εστιατόρια: τα φρέσκα λαχανικά αποτελούν μεγαλύτερο πρόβλημα από ότι το μοσχαρίσιο κρέας, στην προσπάθεια να μην υπάρξει μόλυνση.

Μετά το ξέσπασμα E.coli στα McDonald’s, πολλές μεγάλες αλυσίδες fast-food στις ΗΠΑ έβγαλαν προσωρινά τα φρέσκα κρεμμύδια από το μενού τους. Το λαχανικό ήταν πιθανότατα ο «ένοχος» για την έξαρση E.coli στα McDonald’s σε αρκετές πολιτείες, που είχαν ως αποτέλεσμα να νοήσουν 49 άνθρωποι και να πεθάνει ένας, σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Γεωργίας. Η εταιρεία απέσυρε το χάμπουργκερ Quarter Pounder από το μενού στο ένα πέμπτο από τα συνολικά 14.000 εστιατόρια που έχει στις ΗΠΑ.

Τα προηγούμενα χρόνια, τα μοσχαρίσια μπιφτέκια ήταν οι αρνητικοί «πρωταγωνιστές» σε αντίστοιχες υποθέσεις, προτού οι αμερικανικές ομοσπονδιακές ρυθμιστικές αρχές καταπολεμήσουν τη μόλυνση βοδινού κρέατος. Αυτό έγινε έπειτα από ένα ξέσπασμα E.coli που συνδέθηκε με μπέργκερ της αλυσίδας εστιατορίων Jack in the Box, που έστειλε στο νοσοκομείο 170 ανθρώπους σε όλη τη χώρα και σκότωσε τέσσερα άτομα. Έπειτα από αυτό, τα ξεσπάσματα που σχετίζονται με το μοσχαρίσιο κρέας έγιναν πολύ πιο σπάνια, λένε οι ειδικοί.

Οι έλεγχοι στα λαχανικά δεν μπορούν να εντοπίσουν τα χαμηλά επίπεδα μόλυνσης

«Τα φρέσκα λαχανικά είναι ένα πολύ πιο δύσκολο πρόβλημα», επισημαίνει στο Reuters ο Μάικ Τέιλορ, δικηγόρος που έχει πρωτοστατήσει στις προσπάθειες για την ασφάλεια στον FDA και το αμερικανικό υπουργείο Γεωργίας και σήμερα είναι στο διοικητικό συμβούλιο της οργάνωσης STOP Foodborne Illness.

Η μεγαλύτερη διαφορά είναι πως το μοσχαρίσιο κρέας μαγειρεύεται, ενώ τα φρέσκα λαχανικά όχι, επισημαίνουν οι ειδικοί. Το σωστό μαγείρεμα είναι η «μαγική λύση» απέναντι στη μόλυνση, επισημαίνει ο Ντόναλντ Σάφνερ, επικεφαλής του τμήματος Επιστήμης Τροφίμων στο πανεπιστήμιο Rutgers.

Τα βιομηχανικά φρέσκα λαχανικά πλένονται, απολυμαίνονται και ελέγχονται σε παρόμοιο βαθμό με το βοδινό κρέας. Όμως, οι έλεγχοι δεν μπορούν να εντοπίσουν αρκετά χαμηλά επίπεδα μόλυνσης, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Οι κίνδυνοι μόλυνσης των λαχανικών

Συχνά τα λαχανικά καλλιεργούνται σε ανοιχτό χώρο, όπου τα περιττώματα άγριων ζώων- ή αγροτικών ζώων που βρίσκονται σε μικρή απόσταση- μπορεί να περάσουν στο νερό άρδευσης ή τα πλημμυρικά ύδατα.

Το E.coli είναι ένα φυσιολογικό παθογόνο στο στομάχι ζώων. Στα βοοειδή υπάρχει περισσότερο από άλλα ζώα, όμως έχει ανιχνευθεί επίσης σε χήνες, αγριογούρουνα και ελάφια μεταξύ άλλων, επισημαίνει ο Μανσούρ Σαμαντπούρ, ειδικός στην ασφάλεια τροφίμων.

Η μόλυνση μπορεί να προκύψει από τη χρήση μη επεξεργασμένης κοπριάς, μολυσμένου νερού άρδευσης ή κρατώντας και κόβοντας τα κρεμμύδια με τρόπο κατά τον οποίο μολύνθηκαν, εξηγεί ο Σάφνερ.

Αυστηρά τεστ γίνονται στα φρέσκα λαχανικά- όπως και στο βοδινό κρέας- καθώς οι αλυσίδες fast-food και άλλοι αγοραστές συχνά τα απαιτούν. Όμως, οι έλεγχοι δεν εντοπίζουν τα πάντα. Όσο πιο καθαρό είναι το λαχανικό, τόσο πιο δύσκολο είναι να εντοπιστεί κάτι, επισημαίνει ο Σαμαντπούρ.

Οι προμηθευτές των McDonald’s ελέγχουν τακτικά τα φρέσκα λαχανικά, κάτι που έκαναν και τη χρονική περίοδο που έδωσαν τα Κέντρα για τον Έλεγχο και την Πρόληψη Ασθενειών (CDC) για την έξαρση και σε κανέναν έλεγχο δεν εντοπίστηκε αυτό το στέλεχος E.coli, δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας.

Παρόμοια περιστατικά έχουν συμβεί και στο παρελθόν. Το 2022 τα Wendy’s απέσυραν το μαρούλι από εστιατόρια σε αρκετές πολιτείες, καθώς το CDC υποπτευόταν ότι ήταν η πηγή έξαρσης E.coli εξαιτίας της οποίας νόσησαν δεκάδες. Το 2006 μαρούλι από τα Taco Bell επίσης θεωρήθηκε πιθανή πηγή ξεσπάσματος E.coli εξαιτίας του οποίου αρρώστησαν 71 άτομα.

Η μόλυνση μπορεί να μην αφορά μόνο παθογόνα όπως το E.coli και η σαλμονέλα. Το 2018 τα McDonald’s αντιμετώπισαν έξαρση παράσιτου που συνδέθηκε με τις σαλάτες της αλυσίδας, με συνέπεια να αρρωστήσουν τουλάχιστον 400 άνθρωποι.

Μόνο η ακτινοβολία μπορεί να καταστρέψει τα μικρόβια

Ο Μάικ Τέιλορ- το πρώην στέλεχος του FDA- επισημαίνει ότι παρότι η μόλυνση βοδινού κρέατος πάνω- κάτω αντιμετωπίστηκε με κανόνες που θέσπισε η κυβέρνηση, η βελτίωση της ασφάλειας των φρέσκων λαχανικών αφήνεται στους αγοραστές, όπως τα McDonald’s και άλλες αλυσίδες fast-food.

Αυτές οι αλυσίδες και τα σούπερ μάρκετ, ως μεγάλοι αγοραστές φρέσκων λαχανικών μπορούν συλλογικά να εκσυγχρονίσουν και να εναρμονίσουν τα στάνταρντ που αναμένουν από τους προμηθευτές τους, πιστεύει ο ίδιος.

«Το μόνο που θα μπορούσε σίγουρα να καταστρέψει τα μικρόβια είναι η ακτινοβολία, αλλά κανένας δεν τη θέλει», τονίζει ο Σαμαντπούρ. Δεν είναι πρακτικό, στους όγκους που πωλούνται τα φρέσκα λαχανικά και επιπλέον πολλοί άνθρωποι αντιδρούν στη σκέψη της ακτινοβολίας στα τρόφιμα, συμπληρώνει.