Εκλογές 2014

Που και πως ψηφίζω τα εκλογικά τμήματα

Που και πως ψηφίζω όλα τα εκλογικά τμήματα Που και πως ψηφίζω όλα τα εκλογικά τμήματα
Που και πως ψηφίζω τα εκλογικά τμήματα Τα εκλογικά τμήματα όλης χώρας που θα ασκηθεί το εκλογικό δικαίωμα των Ελλήνων πολιτών αυτήν την Κυριακή 25 Μαίου 2014 έχει ανακοινώσει το υπουργείο Εσωτερικών για τον β γύρο των αυτοδιοικητικών και των ευρωκλογών ενώ το υπουργείο έχει αναπτύξει ειδική εφαρμογή Που ψηφίζω .Με την εφαρμογή όλοι οι ψηφοφόροι μπορούν να δούν τα εκλογικά τμήματα με τις διευθύνσεις τους αλλά και τους χάρτες που δείχνουν το που βρίσκονται .

Συγκεκριμένα στις εκλογές 2014 της 25ης Μαΐου οι εκλογείς ψηφίζουν για τον β γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών αλλά και την επιλογή αντιπροσώπευσης στην ευρωβουλή .

Οι ευρωεκλογές 2014 θα διεξαχθούν για πρώτη φορά με την επιλογή των εκλογέων να δώσουν σταυρό προτίμησης στους υποψηφίους Ευρωβουλευτές . Πόσους σταυρούς όμως θα μπορούν οι εκλογείς να βάλουν στα ψηφοδέλτια των κομμάτων που συμμετέχουν σε αυτές.

 

Ειδικότερα οι ευρωεκλογές θα γίνουν την Κυριακή 25 Μαίου 2014 με σταυρό προτίμησης. Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι οι πολίτες θα μπορούν να επιλέξουν έως τέσσερις υποψηφίους.

 

Η διεξαγωγή των Ευρωεκλογών 2014 με σταυρό προτίμησης προβλεπόταν σε διατάξεις νομοσχεδίου που ψηφίστηκε πρόσφατα και όπως σημείωνε η αιτιολογική έκθεση ο νέος τρόπος αυτός με την σταυροδοσία και όχι με λίστα όπως προβλεπόταν εώς τώρα καθιερώθηκε λόγω ότι το Ευρωκοινοβούλιο ασκεί πλέον αυξημένες αρμοδιότητες στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων και έχοντας υπόψη ότι συνδέεται η ψήφος των πολιτών της Ε.Ε. με την εκλογή του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, γίνεται σαφές ότι η ψήφος αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα.

 

Σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών ο εκλογέας θα πρέπει να αναγράψει στο ψηφοδέλτιο του συνδυασμού της επιλογής του μέχρι
και τέσσερις σταυρούς (4) υποψηφίων της προτίμησής του από τον ίδιο συνδυασμό.

 

Το υπουργείο Εσωτερικών στην εγκύκλιο του αναφέρει ότι η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι υποχρεωτική.

Δημοτικές β γύρος 

Μετά τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών της 18ης Μαΐου 2014,θα επαναληφθεί η ψηφοφορία σε ορισμένους δήμους της χώρας, επειδή κανένας συνδυασμός δεν συγκέντρωσε ποσοστό μεγαλύτερο του 50%, όπως προβλέπεται από τις διατάξεις αυτές.  

Για την επαναληπτική αυτή ψηφοφορία, η οποία θα διεξαχθεί την ερχόμενη Κυριακή 25 Μαΐου 2014, μόνο μεταξύ των υποψηφίων δημάρχων των δύο συνδυασμών που έλαβαν τις περισσότερες ψήφους,το υπουργείο Εσωτερικών υπενθυμίζει και επισημαίνειτα εξής:

1. Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί στα ίδια εκλογικά τμήματα και καταστήματα ψηφοφορίας που χρησιμοποιήθηκαν στην πρώτη ψηφοφορία (18.5.2014) με τις ίδιες εφορευτικές επιτροπές, τους ίδιους αντιπροσώπους της δικαστικής αρχής και τους ίδιους εφόρους αντιπροσώπων της δικαστικής αρχής.

2. Η ψηφοφορία θα αρχίσει την 07.00 ώρα και θα λήξει την 19.00 ώρα. 

Κατά την επαναληπτική ψηφοφορία, ο εκλογέας δεν σημειώνει σταυρό προτίμησης σε κανέναν υποψήφιο σύμβουλο, δεδομένου ότι, η ψηφοφορία αυτή επαναλαμβάνεται μόνο ανάμεσα στους υποψηφίους δημάρχους των δύο (2) συνδυασμών που έλαβαν τις περισσότερες ψήφους κατά την πρώτη ψηφοφορία 

Περιφερειακές β γύρος

Για την επαναληπτική αυτή ψηφοφορία, η οποία θα διεξαχθεί την επόμενη Κυριακή 25 Μαΐου 2014, μόνο μεταξύ των υποψήφιων περιφερειαρχών των δύο συνδυασμών που έλαβαν τις περισσότερες ψήφους,  το υπουργείο κάνει γνωστά τα εξής: 

Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί στα ίδια εκλογικά τμήματα και καταστήματα ψηφοφορίας που χρησιμοποιήθηκαν στην πρώτη ψηφοφορία (18.5.2014), με τις ίδιες εφορευτικές επιτροπές, τους ίδιους αντιπροσώπους της δικαστικής αρχής και τους ίδιους εφόρους αντιπροσώπων της δικαστικής αρχής. 

Η ψηφοφορία θα αρχίσει την 07.00 ώρα και θα λήξει την 19.00 ώρα.

Κατά την επαναληπτική ψηφοφορία, ο εκλογέας δεν σημειώνει σταυρό προτίμησης σε κανέναν υποψήφιο σύμβουλο, δεδομένου ότι, η ψηφοφορία αυτή επαναλαμβάνεται μόνο ανάμεσα στους υποψηφίους περιφερειάρχες των δύο (2) συνδυασμών που συγκέντρωσαν τις περισσότερες ψήφους κατά την πρώτη ψηφοφορία. 

 

δείτε εδώ όλα τα εκλογικά τμήματα της χώρας.

Για να δεις που ψηφίζεις πάτησε εδώ

Οι ψηφοφόροι μπορούν τηλεφωνώντας στο τηλεφωνικό κέντρο του υπουργείου Εσωτερικών να μάθουν που ψηφίζουν  .

Συγκεκριμένα τηλεφωνικό κέντρο έχει ενεργοποιήσει το υπουργείο Εσωτερικών ώστε οι εκλογείς να μπορούν να δουν σε ποιο εκλογικό τμήμα του δήμου τους θα ψηφίσουν στις εκλογές .

Το τηλέφωνο για το ''ΠΟΥ ΨΗΦΙΖΩ'' ,που μπορούν να καλούν οι ψηφοφόροι είναι το 2131361500 .Οι ώρες εξυπηρέτησης είναι  από Δευτέρα εώς Σάββατο τις ώρες απο 09:0 εώς και 19:00 ενώ την Κυριακή μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να επικοινωνούν από τις 07:00 εώς τις 19:00