ΧΡΗΣΙΜΑ

ΤΙ ΚΕΡΔΙΖΟΥΝ ΟΙ ΙΔΙΩΤΕΣ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΟΜΟΛΟΓΑ

ΤΙ ΚΕΡΔΙΖΟΥΝ ΟΙ ΙΔΙΩΤΕΣ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΟΜΟΛΟΓΑ
ΕΚΠΤΩΣΗ ΦΟΡΟΥ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΕΙΧΑΝ ΟΜΟΛΟΓΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ Σχέδιο που θα δίνει στα περίπου 11.000 φυσικά πρόσωπα που κατείχαν ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου έως το ποσό των 100.000 ευρώ και συμμετείχαν τελικά στο PSI τη δυνατότητα να μην πληρώνουν φόρους μέχρι και δέκα χρόνια, προκειμένου να μπορέσουν να συμψηφίσουν τη ζημία τους με τον φόρο εισοδήματος, επεξεργάζεται, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών.

Παρά τις δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ότι δεν θα υπάρξουν εξαιρέσεις από το «κούρεμα» των ομολόγων, στο οικονομικό επιτελείο θεωρούν πως υπάρχουν τρόποι να καλυφθεί με μελλοντικές φοροελαφρύνσεις το εισόδημα που έχασαν τα φυσικά πρόσωπα. H ελληνική κυβέρνηση, όπως τόνιζαν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, «σέβεται και εφαρμόζει» τις αποφάσεις του Eurogroup, αλλά αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να «υπάρξει ένα πλαίσιο ενεργειών ευρύτατης αποδοχής».

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες από το τραπεζικό σύστημα, ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος έχει δώσει εντολή στις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών να εξετάσουν το θέμα της αποζημίωσης μέσω συμψηφισμού με τον φόρο εισοδήματος. Η ζημία από το PSI θα μειώνει τον ετήσιο φόρο από το εισόδημα σε βάθος χρόνου μέχρι δέκα ετών.

'Αλλωστε σε πρόσφατη συνέντευξή του ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος άφησε ανοιχτό ένα αόριστο ως προς τον χρόνο "παράθυρο" για την αποζημίωση των φυσικών προσώπων που διακρατούν ελληνικά ομόλογα. «Έχω αγωνιστεί πάρα πολύ για το θέμα των φυσικών προσώπων των ομολογιούχων», ανέφερε.
Εξήγησε ότι «η θέση του Eurogroup είναι απολύτως αρνητική γιατί έχουν εμφανιστεί ομολογιούχοι σε άλλες χώρες οι οποίοι δημιουργούν ζητήματα νομικών ευθυνών». «Θα παρακαλούσα, λοιπόν, να σταματήσει αυτή η συζήτηση τώρα, να ολοκληρώσουμε το PSI, να αρχίσει η εφαρμογή του προγράμματος. Δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να ανακυκλώνουμε ιστορικά αυτή τη συζήτηση, χαϊδεύουμε αυτιά χωρίς να μπορούμε να βρούμε πρακτικές λύσεις», πρόσθεσε.
 
Επισήμανε επίσης ότι έχει ενημερώσει αναλυτικά το υπουργικό συμβούλιο και τα δύο κόμματα που μετέχουν στην κυβέρνηση. «Εμείς έχουμε τις δικές μας σκέψεις, τις δικές μας επεξεργασίες, η δέσμευσή μας απέναντι στο Eurogroup είναι δέσμευση η οποία είναι αναμφισβήτητη», πρόσθεσε. Στόχος είναι να πέσουν οι τόνοι γιατί «η επανάληψη αυτής της συζήτησης δεν μας βοήθησε. Διότι αυτά είναι που οδήγησαν τους ομολογιούχους των ξένων χωρών στο να διεκδικούν ίση μεταχείριση και να θέτουν κι αυτοί νομικά θέματα».

Πιθανές νέες λύσεις

Δεν αποκλείεται πάντως να υπάρξουν και άλλες ιδέες και προτάσεις για τη συγκεκριμένη φοροαπαλλαγή, που θα λάβει έτσι ενδεχομένως και τη μορφή «προεκλογικού μέτρου» για να ενταχθούν και άλλοι δικαιούχοι με ομόλογα μεγαλύτερης αξίας, δηλαδή πάνω από 100.000 ευρώ.

Ήδη πάντως τις τελευταίες εβδομάδες έχουν πέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και άλλες λύσεις για την αποζημίωση που έχει «υποσχεθεί» το οικονομικό επιτελείο στους ομολογιούχους- φυσικά πρόσωπα.
Αρχικά προτάθηκε η λύση των εντόκων γραμματίων, η οποία όμως δεν προχώρησε καθώς προσκρούει σε σοβαρά νομικά εμπόδια, ενώ επιβαρύνει και το χρέος της χώρας. Παράλληλα έκαναν τον γύρο της τραπεζικής αγοράς και πληροφορίες που θέλουν την αποζημίωση των φυσικών προσώπων να πραγματοποιείται είτε μέσω μετοχών των τραπεζών που θα αποκτήσει το ΤΧΣ κατά τη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης, είτε μέσω ακινήτων (κυρίως για τα φυσικά πρόσωπα με μεγάλες τοποθετήσεις σε ελληνικά ομόλογα).