ΔΑΝΕΙΑ

ΕΚΛΕΙΣΑΝ ΤΡΕΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΤΙ ΓΙΝΕΤΕ ΜΕ ΤΙΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ

ΕΚΛΕΙΣΑΝ ΤΡΕΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΤΙ ΓΙΝΕΤΕ ΜΕ ΤΙΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ
ΕΚΛΕΙΣΑΝ ΤΡΕΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΙΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ ΤΩΝ ΠΕΛΑΤΩΝ Στην ανάκληση της άδειας λειτουργίας τριών μικρών συνεταιριστικών τραπεζών, της Αχαϊκής, Λαμίας και Λέσβου - Λήμνου, προχώρησε τη Δευτέρα το πρωί η Τράπεζα της Ελλάδος, ενώ από νωρίς επικρατεί ένταση έξω από τα γραφεία της Αχαϊκής Συνεταιριστικής Τράπεζας στην Πάτρα.

Δεκάδες καταθέτες και μεριδιούχοι που έχουν συγκεντρωθεί στο σημείο, εκφράζουν την αγωνία τους για το αύριο των καταθέσεων, αλλά και των δανείων τους.

Μάλιστα κάποιοι από τους συγκεντρωμένους επιχείρησαν να μπουν στην τράπεζα, αλλά δεν τα κατάφεραν.

Όπως τονίζεται σε ανακοίνωση, η ΤτΕ έκρινε αναγκαία την υπαγωγή των "παραπάνω τραπεζών στα μέτρα εξυγίανσης που προβλέπει ο Νόμος 3601/2007", καθώς παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες δεν ήταν δυνατόν να συνεχίσουν να λειτουργούν κατ' αυτό τον τρόπο.

Ήδη η ΤτΕ θα βρει ανάδοχο των καταθέσεων που φτάνουν τα 300 εκατομμύρια ευρώ και έτσι οι καταθέσεις θα μεταφερθούν σε άλλη τράπεζα.

Ήδη, σύμφωνα με την ΤτΕ έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον εμπορικές τράπεζες, που βρίσκονται στις περιοχές αυτές.

Τέλος για τη Συνεταιριστική Λαμίας

Την ίδια στιγμή, τέλος εποχής, ύστερα από 112 χρόνια, σήμανε και για τη Συνεταιριστική Τράπεζα της Λαμίας.

Tο πρωί της Δευτέρας κατέβασε ρολά και από τις 7 το πρωί έχει πιάσει δουλειά ειδικός εκκαθάρισης στο κεντρικό κατάστημα της Λαμίας.

Κλίμα αναστάτωσης επικρατεί μεταξύ των περίπου 45 εργαζόμενων και των 13.000 μετόχων, οι οποίοι σήμερα το πρωί είδαν κατεβασμένα τα ρολά στα 8 καταστήματα της Συνεταιριστικής Τράπεζας στη Φθιώτιδα, τη Φωκίδα και την Ευρυτανία.

Η Συνεταιριστική Τράπεζα Λαμίας ήταν η πρώτη Τράπεζα που λειτούργησε από το 1900 με τη μορφή Συνεταιρισμού.

Τι είναι το ΤΕΚΕ;

Το ΤΕΚΕιδρύθηκε το 2009 και διαδέχτηκε το προϋπάρχον «Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων». Η ίδρυσή του, συνοδεύτηκε και από την απόφαση της τότε κυβέρνησης να πολλαπλασιάσει το ποσό της εγγύησης σε μια προσπάθεια να αποκόψει εν τη γεννέση του το κύμα απόσυρσης καταθέσεων. Ήταν η περίοδος που είχε μόλις ξεσπάσει η κρίση μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers. Έκτοτε, η εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα αποκαταστάθηκε και το θέμα της εγγύησης των καταθέσεων «έφυγε» από την επικαιρότητα. Να όμως, που τα σενάρια και η κινδυνολογία φούντωσαν και πάλι.

Ποιο είναι το όριο κάλυψης των καταθέσεων;


Το σύνολο των καταθέσεων του ιδίου καταθέτη σε πιστωτικό ίδρυμα, που καλύπτεται από το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων (ΤΕΚΕ) ανέρχεται σε 100.000 ευρώ. Το όριο αυτό ισχύει ανά καταθέτη και ανά πιστωτικό ίδρυμα, ανεξάρτητα από τον αριθμό των λογαριασμών, το νόμισμα ή τη χώρα λειτουργίας του υποκαταστήματος του πιστωτικού ιδρύματος στο οποίο τηρείται η κατάθεση. Η εγγύηση ισχύει μέχρι 31/12/2011 αλλά η ισχύς της αναμένεται να παραταθεί, δεδομένου ότι με την Οδηγία 2009/14/ΕΚ το όριο αυτό έχει ήδη καταστεί υποχρεωτικό για όλες τις χώρες της ΕΕ.

Η ανακοίνωση της ΤτΕ

«Η Τράπεζα της Ελλάδος έκρινε αναγκαία την υπαγωγή των συνεταιριστικών τραπεζών Αχαϊκή Συν.Π.Ε., Λαμίας Συν.Π.Ε., Λέσβου-Λήμνου Συν.Π.Ε. στα μέτρα εξυγίανσης που προβλέπει ο ν. 3601/2007, όπως τροποποιήθηκε από τον νόμο 4021/2011, αφού παρά τις επανειλημμένες προσπάθειές της για την αντιμετώπιση των αδυναμιών των εν λόγω τραπεζών, δεν κατέστη δυνατή η λήψη μέτρων που θα αποκαθιστούσαν τη βιωσιμότητά τους.

Οι άδειες των τριών συνεταιριστικών τραπεζών ανακλήθηκαν και οι τράπεζες αυτές τίθενται σε ειδική εκκαθάριση. Εκκαθαριστές ορίστηκαν οι κ.κ. Ιωάννης Γιαννίκος, Δημήτριος Πετράκογλου και Μιχαήλ Ανδριώτης, αντίστοιχα.

Σύμφωνα με το άρθρο 63Δ του ν. 3601/2007 θα διενεργηθεί άμεσα η προβλεπόμενη σε αυτό διαδικασία για την εύρεση αναδόχου των καταθέσεων και τη μεταφορά τους σε άλλη τράπεζα. Ήδη έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον εμπορικές τράπεζες με παρουσία στις συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές. Το αποτέλεσμα της διαδικασίας αυτής θα ανακοινωθεί με νεότερο δελτίο τύπου της Τράπεζας της Ελλάδος.»