Δημόσιο

Η λύση για τις «αποδείξεις» κέρδισε τον διαγωνισμό ΙΤ4 Gov

Η λύση για τις «αποδείξεις» κέρδισαν τον διαγωνισμό ΙΤ4 Gov Η λύση για τις «αποδείξεις» κέρδισαν τον διαγωνισμό ΙΤ4 Gov
Το «παιχνίδι των αποδείξεων», μια καινοτόμα εφαρμογή, που, μέσω της νέας τεχνολογίας, ωθεί τους πολίτες να συλλέγουν αποδείξεις και βοηθά στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, απέσπασε το πρώτο βραβείο στο  1ο Διαγωνισμό «ΙΤ4 Gov».

Η εφαρμογή «El Recibo (#apodeiksi)» επελέγη ως η καλύτερη μεταξύ δέκα προτάσεων που είχαν προκριθεί για να διεκδικήσουν τη βράβευσή τους στο διαγωνισμό τον οποίο διοργάνωσε το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, με στόχο την ανάδειξη ηλεκτρονικών υπηρεσιών που θα βοηθήσουν το δημόσιο να γίνει αποτελεσματικότερο.

Με το δεύτερο βραβείο τιμήθηκε  το «NoPaperGov» , μια εφαρμογή κινητού (mobile application) . Αφορά  μια ψηφιακή βιβλιοθήκη εγγράφων - δικαιολογητικών την οποία μπορεί να χρησιμοποιεί εύκολα και άμεσα μέσω φορητής συσκευής ο πολίτης.

Το τρίτο βραβείο κέρδισε  το «Sense.city». Πρόκειται για μια πλατφόρμα η οποία προσφέρει τα εργαλεία  στους πολίτες ώστε μέσω  κινητών συσκευών να μπορούν να αναφέρουν προβλήματα που εντοπίζουν στη πόλη , ενημερώνοντας άμεσα για διάφορα συμβάντα τόσο τους τοπικούς φορείς όσο και τους συμπολίτες τους.

Τα χρηματικά έπαθλα  ήταν 4.000€ (10 βραβείο), 2.000€ (2ο βραβείο) και 1.000€  (3ο βραβείο) ενώ παράλληλα το Δημόσιο θα έχει το δικαίωμα εξαγοράς των βραβευμένων εφαρμογών με το ποσό των 10.000 ευρώ για την καθεμία.  Η παρουσίαση των προτάσεων και η βράβευση πραγματοποιήθηκε σε  ειδική εκδήλωση το απόγευμα της Τετάρτης στο Μέγαρο Μουσικής,

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Χριστόφορος Βερναρδάκης δεσμεύθηκε ότι το δημόσιο θα αξιοποιήσει τις πλατφόρμες και τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες που ξεχώρισαν ως προτάσεις στο διαγωνισμό. Μάλιστα, κατά προτεραιότητα θα επιχειρηθεί να «συντονιστούν» οι προτεινόμενες εφαρμογές με υπουργεία στα οποία θα μπορούσαν να δώσουν λύσεις. Για παράδειγμα, στο υπουργείο Υγείας θα μπορούσε, σύμφωνα με τους οργανωτές του διαγωνισμού, να  αξιοποιηθεί τo «EyeQueue» ,  μια web-based εφαρμογή σειράς προτεραιότητας που επιτρέπει στο χρήστη να «μπαίνει» στην σειρά προτεραιότητας χωρίς να χρειάζεται να περιμένει στην ουρά  και τους παρόχους υπηρεσιών  να οργανώνουν και να ελέγχουν τα ραντεβού τους σε πραγματικό χρόνο.

Ο μεγάλος νικητής

Η εφαρμογή «El Recibo (#apodeiksi)» η οποία τιμήθηκε με το πρώτο βραβείο στοχεύει στο να ενισχύσει  την τάση των πολιτών να συλλέγουν αποδείξεις . Μάλιστα, εν είδει μιας  παιγνιώδους περιπέτειας για τη συλλογή και κατηγοριοποίηση αποδείξεων, η εφαρμογή αυτή προβλέπει κίνητρα και επιβράβευση με διάφορους τρόπους. Επιπλέον, η εφαρμογή του παρέχει κίνητρα τόσο υλικά, π.χ. ο υπολογισμός της έκπτωσης φόρου εισοδήματος συμμετοχή σε κληρώσεις του υπουργείου Οικονομικών, όσο και άυλα (gamification, loyalty scheme).
Ο πολίτης χρησιμοποιώντας την εφαρμογή έχει τη δυνατότητα να ελέγχει τις συναλλαγές του και να υπολογίζει τα έξοδά του σε χρονικό διάστημα που αυτός επιλέγει (π.χ. έξοδα εβδομάδας). Η εισαγωγή της απόδειξης στο αποθετήριο γίνεται με τρεις τρόπους:
- με φωτογραφία της απόδειξης και αυτόματη αναγνώριση των απαραίτητων
δεδομένων όπως ΑΦΜ επιχείρησης, ποσό, ημερομηνία κτλ.
- χειροκίνητη συμπλήρωση των στοιχείων της απόδειξης (ΑΦΜ εταιρείας, επωνυμία, περιοχή, ημερομηνία, συναλλαγή) και συνοδευτική φωτογραφία της απόδειξης και
- μέσω του bar code της εκάστοτε απόδειξης.

Με το διαγωνισμό "ΙΤ4gov" δόθηκε η ευκαιρία να  αναδειχθούν πλήθος πρωτοπόρων  εφαρμογών της νέας τεχνολογίας, που μπορούν να αξιοποιηθούν για αποτελεσματικές δημόσιες υπηρεσίες στους πολίτες και τις επιχειρήσεις.