Δημόσιο

Απόφαση για 24ωρη οπλοφορία εξωτερικής φρουράς των φυλακών

Απόφαση για 24ωρη οπλοφορία εξωτερικής φρουράς των φυλακών Απόφαση για 24ωρη οπλοφορία εξωτερικής φρουράς των φυλακών
Σύμφωνα με υπουργική απόφαση που πήρε ήδη ΦΕΚ οι υπάλληλοι εξωτερικής φρούρησης καταστημάτων κράτησης δύνανται να φέρουν το δημόσιο ή ιδιωτικό ατομικό οπλισμό, εκτός υπηρεσίας, καθ' όλη τη διάρκεια του εικοσιτετραώρου, εντός των ορίων του νομού, όπου εδρεύει το Κατάστημα Κράτησης, στο οποίο υπηρετούν.

Παράλληλα σύμφωνα με την απόφαση που υπογράφουν οι υπουργοί Δικιαοσύνης και Προστασίας του Πολίτη σε περίπτωση διαμονής του υπαλλήλου εκτός των ορίων του νομού που εδρεύει το Κατάστημα, δύναται ως άνω να φέρει το δημόσιο ή ατομικό οπλισμό του.

Σε κάθε περίπτωση που υπάλληλος εξωτερικής φρούρησης φέρει ατομικό οπλισμό, εκτός υπηρεσίας, οφείλει να λαμβάνει τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλούς φύλαξης του, προς αποτροπή κλοπής, απώλειας ή πρόκλησης τυχόν ατυχήματος.

Ο υπάλληλος εξωτερικής φρούρησης καταστημάτων κράτησης που φέρει εκτός υπηρεσίας τον ατομικό του οπλισμό, οφείλει εκτός από το Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας να φέρει και την υπηρεσιακή του ταυτότητα. Σε περίπτωση που πρόκειται για ιδιωτικό ατομικό οπλισμό οφείλει να φέρει και τη σχετική άδεια οπλοκα-τοχής-οπλοφορίας και σε περίπτωση που φέρει δημόσιο ατομικό οπλισμό, το σχετικό χρεωστικό έγγραφο της υπηρεσίας του.
Σε κάθε περίπτωση ελέγχου από τις αρμόδιες αρχές οφείλει να δηλώνει την επαγγελματική του ιδιότητα, να ενημερώνει ότι φέρει όπλο και να επιδεικνύει όλα τα απαραίτητα έγγραφα, χωρίς καθυστέρηση.

Με την εφαρμογή της παρούσας, στις υπηρεσιακές ταυτότητες των υπαλλήλων όταν αυτές εκδίδονται, επανεκδίδονται ή αντικαθίστανται, θα αναγράφεται στην πίσω όψη και σε εμφανή σημείο στην ελληνική και αγγλική γλώσσα η φράση «Ο κάτοχος του παρόντος δελτίου δύναται να οπλοφορεί (Ν. 2721/1999)».

Σε περίπτωση έκδοσης, επανέκδοσης ή αντικατάστασης των δελτίων οπλοκατοχής-οπλοφορίας, εφόσον πρόκειται για ιδιωτικό ατομικό οπλισμό, αναγράφονται οι κείμενες περί οπλοφορίας σχετικές διατάξεις.
Τα παρόντα δελτία οπλοκατοχής-οπλοφορίας με τα οποία έχουν εφοδιαστεί οι υπάλληλοι εξωτερικής φρούρησης καταστημάτων κράτησης που κατέχουν ιδιωτικό οπλισμό εξακολουθούν να ισχύουν.

Με ευθύνη του Προϊσταμένου του οικείου Τμήματος Εξωτερικής Φρούρησης και μέχρι της πλήρους αντικατάστασης των υπηρεσιακών δελτίων ταυτότητας και των παλαιότερων εντύπων άδειας οπλοκατοχής-οπλοφορίας χορηγείται στους υπαλλήλους εξωτερικής φρούρησης καταστημάτων κράτησης υπηρεσιακό σημείωμα - βεβαίωση, όπου αναφέρεται η ισχύουσα νομοθεσία και ότι με βάση αυτή ο υπάλληλος δύναται να οπλοφορεί εκτός υπηρεσίας. Το υπηρεσιακό σημείωμα -βεβαίωση οφείλει ο υπάλληλος να φέρει και να επιδεικνύει μαζί με τα υπόλοιπα έγγραφα.